Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Boardwalk Empire: Lesk a bída časů minulých

Produkce HBO už má za sebou řádku velmi solidních počinů – ať už je to Band of Brothers, Rome, Game of thrones a mnoho dalších. Minisérie zkrátka prostě umí a je super, že své nemalé zisky dávají na nadějné filmové projekty. Dalším takovým je právě Boardwalk Empire. Do role jednoho z producentů a režiséru ve stejné osobě se pasoval Martin Scorsese, jehož jméno předurčuje, že půjde zas jednou o sakra dobrou pecku.

Hlavní postava, pokladník Enoch „Nucky“ Thomson (Steve Buscemi) nás zasvětí do dění v Atlantic City roku 1920. Či nám spíše s gentlemanskou noblesou vysvětlí, jak že se v Atlantic City obchoduje – buď vydělá on (a možná něco zbude vám) anebo nikdo. Pokud ho podrazíte, nic dobrého vás nečeká – tím si však obchodník, jako je Nucky, nešpiní ruce. V sérii se proto objeví i taková jména jako je Al Capone nebo Lucky Luciano – jejich příběhů se však dočkáme max. v dalších sériích.

Atmosféra je vypiplaná do posledního detailu. Francouzské kostýmy, škrobené límečky, promenády, kabaretní vystoupení, tak se chce Atlantic City tvářit. Za touto oponou však uvidíme směs bordelů a barů. Tvůrci si s odhalenými sexuálními scénami nedělají servítky, snad i méně než s násilím. Zaujmout dnešního diváka znamená posouvat hranice normálního. Stopáž série a zaměření na dialogy dovolili nejen detailní vykreslení charakterů, ale i jejich postupný vývoj.

V na první pohled vcelku odpočinkovém scénáři najdeme mnoho zajímavých historických faktů, ale i paralel na dnešní dobu. Roku 1920 totiž křesťanské společenství žen konečně dosáhli svého cíle a do 18. dodatku americké ústavy prosadili zákaz výroby a distribuce alkoholu. Dobře myšlený cíl měl po 13 letech trvání fatální následky – rapidní nárůst kriminality a pašování alkoholu. V roce 1933 bylo v USA 3x více barů, než před začátkem prohibice. Cenná zkušenost nám ukázala, že zákaz není vždy tím správným bojovým nástrojem a že nástroje represe je vždy dobré promýšlet do vzdálenějších konců.

Emancipace byla stále v plenkách. Ženy sice nejsou věcí jako ve středověku, o moc lépe se s nimi však nezachází. Práci povětšinou nemají, a pokud ano, pracují v bordelu. Situaci trefně popisuje příběh Margaret Schroederové, jenž je závislá na příjmech svého věčně opilého manžela – což je také jedním z důvodů, proč ho nemůže opustit. Když ji zbije tak, že potratí své třetí dítě, ujme se jí Nucky – a nadále se stane závislá na jiném muži. Tuto dobu jsme, byť částečně, avšak navždy, opustili.

Každý si musíme rozhodnout, s kolika hříchy dokážeme žít … Enoch „Nucky“ Thomnson

Netrvá dlouho a vždy chladný Nucky podlehne intelektuálnímu šarmu Margaret. Margaret, členka protialkoholního společenství však dříve či později musí zjistit, co je Nucky zač a kolik alkoholu se do USA propašuje právě díky jemu. Jedno ze silných a klasických vnitřních dilemat rodina (vztah, láska) vs společnost (morální hodnoty) je zde však pouze načrtnuto. Jak se Margaret finálně zachová, se nedozvíme. Odpovídat na tuto otázku tvůrci by bylo nejspíš nemorální.

V čem najdeme mnoho paralel je politika. Výhra ve volbách je postavena na prostoduchých proslovech, několika morálních autoritách, personálních kličkách a především dobrých kontaktech a volebních manažerech (jako je Nucky), kteří však za reklamu vždycky budou chtít nějakého toho kapříka nebo silnici právě do jeho města (což opět zvyšuje sympatie, a tím i volitelnost). V porovnání s dnešní dobou už se naštěstí nedělá politika se zbraní v ruce a lidé už si nevystačí s levnými kličkami, ale některé věci, jako podoba předvolební kampaně, přetrvává dodnes. Stačí hodně peněz, jedno až dvě silná témata, příjemný xichtík dosud ne příliš známého politika a vyhrané volby jsou na světě.

Proč je to takto jednoduché pěkně ukazuje scéna s komodorem, který se ptá své služebné.

Komodor: „Chtěl bych se s Nuckym podělit o tvůj názor na Společenství národů.“
Služebná:  „Co prosím komodore?“
Komodor: „Společenství národů, byla velká konference v Paříži.
Služebná:  „Promiňte, ale o tom nic nevím“
Komodor : „Co říkáš na Harridayův zákon?“
Služebná:  „Promiňte komodore, ale v těchto věcech se nevyznám.“
Komodor k Nuckymu: „Tady máš tvoje volební právo pro ženy.“

Na každý z dílů se dá dívat různou optikou – ať už jste fandové odpočinkových seriálů*, přívrženci hutné atmosféry Mafie či Kmotra či budete hledat poselství pro naši generaci, těch 12×50 minut za to stojí. Jedinou výtku snad jen k ukončením dílů, které by sneslo trochu více gradace a natěšení. I přesto však Broadwalk Empire zařadím s klidným srdcem do zlaté tvorby HBO.


*ale zas ne tak odpočinkových jako jsou Přátele

Autor: Michal Havelka | sobota 17.9.2011 18:25 | karma článku: 6,20 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Michal Havelka

Fenomén: Interaktivní dramata (larpy)

Určitě to znáte. Divadlo, jehož vývoj mohou diváci ovlivnit přímo při představení. Lze v umění zajít ještě někam dál? Kam až sahají jeho hranice? Pojďme si společně představit pojem larp.

25.9.2012 v 19:11 | Karma: 9,48 | Přečteno: 622x | Diskuse| Kultura

Michal Havelka

Přesun brněnského nádraží, legenda pokračuje

Od referenda o přesunu brněnského nádraží v roce 2004 diskuse nad jeho přesunem zase na čas utichly. Jen pro připomenutí - v referendu se 15 % brňanů vyjádřilo pro odsun, 85 % proti odsunu při celkové 25% účasti. Zbylých 75 % voličů dalo zjevně najevo, že je poloha brněnského nádraží upřímně nezajímá.

13.5.2012 v 18:52 | Karma: 8,72 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Brno

Michal Havelka

Lyže nebo snowboard? A co takhle skiboard?

Jezdíte rádi na lyžích a říkáte si, že vaší jízdě něco chybí? Nejste zrovna milovníci snowboardů? Rádi zkoušíte nové věci? A už jste zkusili skiboardy?

22.2.2012 v 17:38 | Karma: 7,10 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Sport

Michal Havelka

Politické mýty a fámy. Značka: Český národ

V českém národě přetrvává několik politických mýtů a fám. Pojďme se na ně společně podívat, rozebrat a případně je vyvrátit.

5.2.2012 v 17:12 | Karma: 14,18 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Politika

Michal Havelka

Přesun brněnského nádraží z centra do centra

Téma přesunu nádraží působí na Brňáky jako magnet. Dům umění se stal na 2 hodiny parcelou pro prezentaci dvou mladých architektů. Co že to udělali? Zrušili pracovní zkušenost v zahraničí a 3 měsíce pracovali na architektonickém návrhu rekonstrukce nádraží v současné poloze.

29.1.2012 v 14:43 | Karma: 10,77 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1114x
Mladý. Hloupý. Nevzdělaný. Líný. Nekritický. Chamtivý. Sobecký. Úspěšný. Pesimista. Absolutista. Diktátor. Lže. Někdy i krade. Manipuluje. Kašle na hloupé lidi. Ve všem má jasno. Složité věci dokáže jednoduše vyřešit. Zná pravdu. Vidí do všech konců. Miluje bouřlivé večírky. Se ženami se baví jen kvůli sexu. Svět vidí černobíle.

Seznam rubrik