Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

7 rad a tipů jak se stát nejchytřejším člověkem

Tento článek je pouze „levnou“ kopií článku o tom, jak se nestát úspěšným, ačkoliv hlavními inspirátory byla velká spousta lidí – od Jana Švejnara po Zoliho Varadiho.
  1. Buďte přesvědčeni o správnosti svého názoru
    Pamatujte na to, že ostatní se Vám mohou snažit vyvrátit vaše tvrzení. Nedejte se! Vždy a za každou cenu pamatujte na to, že jste to VY, co se nemýlí. Jakmile uznáte, že váš oponent může mít teoreticky pravdu, podřezáváte si vlastní větev a ukazujete tak pouze svou slabost a nejistotu, na které straně vlastně stojíte a proč. Ukazujete pouze to, že vaše názory nestojí na pevných základech a mohou být snadno podlomeny nějakým náhodným blbcem z diskuse. A přitom jste do budování svého názoru dali tolik úsilí. Nikdy a za žádnou cenu si nenechte vyvracet svůj názor, protože ten váš je správný.
  2. Do diskuse vstupujte s cílem přesvědčit ostatní
    Vězte, že jakmile vstoupíte do diskuse, musíte ostatní přesvědčit o tom, že vy máte pravdu. Víte proč? Protože vy máte více informací, vy jste ti vzdělanější, vy domýšlíte věci do důsledku. Ne oni. Oni jsou stádo, které se řídí populistickými hesly, jsou to nevzdělání lidoopové, kteří neví, co je dobré pro vás či pro nás všechny. Vy jste hrdina, který je osvobodí od jejich hloupého názoru a konečně jim ukáže, jak se věci doopravdy mají. Pokud vstoupíte do diskuse s cílem nikoliv „nevím jak to je a chci se to dozvědět, pojďme se o tom bavit“, ale „vím jak to je, a proto vás o tom teď přesvědčím“, nikdy se nemůže stát, že ostatní nepřesvědčíte. Maximálně se ujistíte, že ostatní jsou opravdu hloupí, protože vaše zcela logické a fundované argumenty nejsou schopni přijmout. Což není tak špatný výsledek.
  3. Nikdy nepochybujte
    Může nastat situace, kdy se dostanete na pochyby, že vaše věc (vzdělání, názor, strana, hnutí) není až tak správná, jak jste si mysleli. Zbavte se těchto pochyb! Přece není možné, že jste (s)věřili 20 let svého života něčemu, co je ve skutečnosti úplně jinak. Nebo něčemu, co nefunguje. Představa, že vám těchto 20 let někdo vyvrátí za 5 minut je přeci naprosto směšná. Jistě existuje skulinka, ve které se mýlí, a tuto mu po sléze vmetete do tváře.
  4. V případě, že nemáte co říct, nasaďte urážky a Aštara Šerana
    Další typickou situací může být, že najednou na argument diskutující protistrany nemáte co odpovědět. Neztrácejte hlavu, vždy existuje protiargument, jen ho teď prostě nemáte. Naštěstí na to existuje jednoduché řešení – zaměřte se přímo na autora: „Takový plešatý nácek mi přece nemá co radit, jak se mám chovat!“ Dobře k tomu může posloužit článek Pětadvacetero argumentačních podpásovek jako inspirace pro začátek. Pokud ani urážky nepostačí, vždy vás zachrání Aštar Šeran. Dám jednoduchý příklad z reálného úryvku z diskuse (tato diskuse je pro účely blogpostu zkrácena):
    Arnošt: „V Česku se máme špatně, může za to naše vláda. V Německu mají 4x vyšší platy, proto musíme udělat defenestraci!“
    Hynek: „Ano, ale proč nezmiňujete, jak se mají třeba v Rumunsku či Bulharsku? Tam mají platy 4x nižší než u nás. Opravdu se máme tak špatně?“
    Arnošt: „O tom se s vámi nebudu bavit. Jak známo, e-mailová komunikace je napíchnuta na vladní organizace a proto kritizovat vládu přes e-mail může být velmi nebezpečné!“
    Aštar Šeran (nebo jakákoliv jiná komiksová postavička) vždy poslouží jako nevyvratitelný argument. Proti větě typu „Za toto by mě Superman zabil, a proto vám to neřeknu“ prostě neexistuje argument a vy tak budete v bezpečí, protože opět neexistuje nic, čím by váš názor mohl být vyvrácen.
  5. Budťe radikální a neústupní, navrhujte jednoduchá řešení
    Kompromis je pro slabochy, to říkají nejen všichni úspěšní státníci, ale i všichni úspěšní manažeři[1]. Pokud si tvrdě nebudete stát za svým, brzy se může stát, že se váš boj za správnou věc zvrátí v cosi pokřiveného, co vůbec nechcete. Např. chcete zabránit nespravedlnosti – to uděláte jednoduše. Všem co kradou, zabavíte majetek. Pokud budete mít problém s určením toho, kdo krade a kdo ne, vyřešte to jednoduše – označte celou skupinu. Kradou např. všichni z ODS. Nebo všichni politici. Nebo všichni manažeři ČEZu. Nebo všichni bohatí. Všichni cikáni. Křesťané. Těm je potřeba zabavit majetek a ukázat jim pravou spravedlnost.
  6. Vězte, že jen jedna strana je ta správná
    Nevěřte tomu, že dva protichůdné názory můžou být správné. Je to samozřejmě nesmysl – správný názor je jen jeden. Liberál nemůže být konzervativní, ekolog nemůže podporovat rozvoj silnic a dálnic, křesťan musí nesnášet gaye, a muslim musí chtít všechny zkonvertovat na jeho víru (píšou to v Koránu a také v Blesku). V žádném případě nepočítejte výjimky, existuje jen jedna správná strana a jakákoliv, co jde proti ní, správná nemůže být, už z logiky věci.
  7. Nepodléhejte otevřenému myšlení a mějte předsudky
    Chuligán, co chodí fandit na fotbal, nikdy nic kloudného nevymyslí. Středoškolák nemá dostatečné vzdělání pro řešení společenských či ekonomických problémů. Inženýr nikdy nepochopí humanitní vědu. Dělejte rozdíly a mějte předsudky, ideálně už podle vzhledu, v horším případě podle společenského postavení. Manažer ČEZu prostě nemůže chápat jak žije obyčejný člověk – jezdi si v jednom ze svých dvanácti Ferrari a absolutně nerozumí potřebám normálních lidí. Nepátrejte po názorech ostatních, neptejte se jich na jejich postoje – mnohem lepší je vysvětlovat (vykřičet do světa) ty své. Mějte jasno, za co a proč bojujete a neptejte se sami sebe, zda-li je to tak správně či jestli to tak vnímají ostatní. Neupravujte své postoje.
    Dodržíte-li těchto 7 bodů, dám vám 100% garanci (a nesnažte se vyvracet, že to nefunguje, protože to přeci zcela očividně funguje), že se stanete nejchytřejším člověkem chodícím po této planetě. Nepotřebujete na to žádné studium, žádné vzdělání, zkušenosti, znalosti, pouze těchto 7 jednoduchých bodů. Až tohoto stupně dosáhnete, rozhlédněte se kolem sebe a podívejte se, kolik takto chytrých lidí kolem sebe máte. Možná budete překvapeni, v jak moudrém a inteligentním prostředím žijeme.

    [1] Samozřejmě, že neříkají, ale zní to dobře, ne?
Autor: Michal Havelka | sobota 30.4.2011 20:55 | karma článku: 9,87 | přečteno: 1547x
  • Další články autora

Michal Havelka

Fenomén: Interaktivní dramata (larpy)

Určitě to znáte. Divadlo, jehož vývoj mohou diváci ovlivnit přímo při představení. Lze v umění zajít ještě někam dál? Kam až sahají jeho hranice? Pojďme si společně představit pojem larp.

25.9.2012 v 19:11 | Karma: 9,48 | Přečteno: 622x | Diskuse| Kultura

Michal Havelka

Přesun brněnského nádraží, legenda pokračuje

Od referenda o přesunu brněnského nádraží v roce 2004 diskuse nad jeho přesunem zase na čas utichly. Jen pro připomenutí - v referendu se 15 % brňanů vyjádřilo pro odsun, 85 % proti odsunu při celkové 25% účasti. Zbylých 75 % voličů dalo zjevně najevo, že je poloha brněnského nádraží upřímně nezajímá.

13.5.2012 v 18:52 | Karma: 8,72 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Brno

Michal Havelka

Lyže nebo snowboard? A co takhle skiboard?

Jezdíte rádi na lyžích a říkáte si, že vaší jízdě něco chybí? Nejste zrovna milovníci snowboardů? Rádi zkoušíte nové věci? A už jste zkusili skiboardy?

22.2.2012 v 17:38 | Karma: 7,10 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Sport

Michal Havelka

Politické mýty a fámy. Značka: Český národ

V českém národě přetrvává několik politických mýtů a fám. Pojďme se na ně společně podívat, rozebrat a případně je vyvrátit.

5.2.2012 v 17:12 | Karma: 14,18 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Politika

Michal Havelka

Přesun brněnského nádraží z centra do centra

Téma přesunu nádraží působí na Brňáky jako magnet. Dům umění se stal na 2 hodiny parcelou pro prezentaci dvou mladých architektů. Co že to udělali? Zrušili pracovní zkušenost v zahraničí a 3 měsíce pracovali na architektonickém návrhu rekonstrukce nádraží v současné poloze.

29.1.2012 v 14:43 | Karma: 10,77 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1114x
Mladý. Hloupý. Nevzdělaný. Líný. Nekritický. Chamtivý. Sobecký. Úspěšný. Pesimista. Absolutista. Diktátor. Lže. Někdy i krade. Manipuluje. Kašle na hloupé lidi. Ve všem má jasno. Složité věci dokáže jednoduše vyřešit. Zná pravdu. Vidí do všech konců. Miluje bouřlivé večírky. Se ženami se baví jen kvůli sexu. Svět vidí černobíle.

Seznam rubrik