Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem xenofóbní rasista?

Každému co jeho jest, co je císařovo císaři a co božího, Bohu. Chce-li se menšina nazývat třeba Piškuntálci, dopřejme jí toho názvu. Pravda, zvyk je železná košile a pokud se po léta o nich hovořilo jako o Běžcích, dlouho nám to poleze do huby. Stejně tak Cikán nebo Róm, Róm nebo Cikán. Dva názvy, dvě slova, dva pojmy bez pejorativního významu. Slova, která popisují jedince jako příslušníka jistého etnika. A jestliže chce etnikum změnit svůj název, k tomu má plné právo. Na tom se snad všichni shodneme.

Problémy však mohou vzniknou při vzájemném soužití minoritního etnika s majoritním. Mohou, ale nemusí. Pokud ovšem vzniknou, měla by ta větší část problémy definovat a nazvat. A nazvat je dosud platnými pojmy a nevymýšlet, pokud to není nezbytně nutné, pojmy nové. Třeba vybydlení. Ptám se, co je to za pojem a co se pod ním skrývá? Proč ho bylo nutno vytvořit? Do mého slovníku prostě nepatří. Já si vystačím s pojmem zničený. Zničený svévolně, nedostatkem jakékoliv péče, to je jedno. Máme řadu středověkých obytných budov, sloužících k bydlení dodnes. Proč tedy nebyly už dávno vybydleny, jak je tomu u některých staveb daleko novějších? Nebo odcizit – odcizit se může jeden člověk druhému, ale ne jemu jeho vlastní peněženka. Ta se dá jen ukrást. No a podnapilý byl prostě vožralej.

Jestliže tedy je majorita schopna problémy soužití s minoritou popsat, pak musí hledat jejich řešení. Nejlépe ve spolupráci s touto minoritou, ale pokud to nelze, pak musí ustavit řád sama, na základě demokratického principu, že majorita má prostě víc hlasů. Dáte mi asi za pravdu, že chceme žít ve spořádaném demokratickém právním státě, ve kterém jeho zákony, práva i povinnosti platí pro všechny stejným dílem. Pro většinu i menšiny, o jednotlivcích nemluvě. A vůbec není třeba kvůli tomu vymýšlet nový slovník.

Ale člověk je tvor přemýšlivý a kouká, jak dosáhnout maximálního efektu s minimálním vynaložením sil, natož vlastní práce. A obzvláště my, majorita našeho státu, v tom vynikáme. Oslavujeme pod záminkou naší historické ublíženosti a područí kdejakou naši levotu a vyčůranost, ale na skutečné, morálně čisté lidi zapomínáme, nebo z nich máme dokonce bžundu. V horších případech dokonce  končili v lágrech, nebo na popravišti. A myslíte si, že si toho menšiny nevšimnou? Ale všimnou a jak! Vždyť příklady se člověk učí. A pokud se k tomu přidá i jejich kultura, je o problém zaděláno. A my už ten problém máme. Právě ten Rómský.

Jestliže chceme, aby se toto etnikum včlenilo do naší majority, musíme zvolit zcela jiný přístup. První zásadou musí být již výše zmíněné rovnocenné prosazování práva a povinností. Prostě padni komu padni! A zároveň nabídnout alternativu. A tou základní je vzdělání. I za cenu jistých restrikcí. (Ostatně, po zavedení povinné školní docházky v monarchii za temného panování Habsburků se u nás proti této novotě bouřila většina tehdy těžce převažujících zemědělců.) Tedy něco na způsob výchovy celého etnika, a to bude sakra práce. Děti nevychováte tak, že si je kupujete dárky, ale tím, že spolu s nimi pomalu stavíte ten jejich i váš společný svět. Jinak vychováte bezpáteřní spratky. Jejich světem bude jen materiální zisk za každou cenu a jediné, co budou mít rádi, budou oni sami. Bez skrupulí, ideálů, morálky i smyslu pro krásno.

A co platí pro jednu entitu, platí pro všechny. Mohu tě pozvat ke svému stolu a v klidu můžeme hovořit. Což ovšem neznamená, že k mému stolu můžeš přijít nezván a udělat z něj stůl svůj. Pokud to uděláš, pak jsi útočník a zloděj a já mám právo se bránit. A hlavně, stát a společnost mne musí podpořit. Ale proto přece nejsem rasista, natož xenofob, jen hájím své. A je úplně jedno, zda jsi Čech, Róm, Papuánec nebo squatter. Je to prostě zase jenom zlodějna. (A je skutečně na pováženou, kam až jsme dospěli, pokud tuto zlodějnu schvaloval  sám pan ministr pro lidská práva Kocáb a místo trestu hledal „alternativní“ řešení.) Nabízí se ihned otázka „Čí lidská práva“ a je těch práv víc dle příslušnosti k tomu kterému etniku?

Velmi se obávám, že ačkoliv se v Česku rasismus nijak moc, krom extrémistů, neprojevoval a ani k němu nemáme sklony (vyjma vůči Židům, ale to byl takový evropský sport), může se brzy stát výbušným problémem, zejména vůči tentokráte rómské menšině, pokud nebudou nastíněné problémy celospolečensky přijatelně řešeny. Smetí zakopnuté pod koberec smetím zůstává, jen není tak vidět. Toto řešení, které není řešením, ale jen přesunem problému na nástupce, se praktikovalo až příliš dlouho. Teď už je nutno problém řešit rázně, chirurgickým zásahem. Na rozdíl od té chirurgie ovšem bolest pocítí obě strany.

A už úplně na závěr, ten malý rasismus tu je. Kdo z Vás, vážení čtenáři, se nebavil výroky nejmenovaného herce na adresu Vietnamců, zvaných Rákosníci? Koho z Vás napadlo, že se to blíží skutkové podstatě trestního činu hanobení? A čistě mezi námi, kde byste si na sídlišti odpoledne nakoupili potřebné nezbytnosti, když hypersuperultramarket je ausgerechnet na druhém konci města? A když už jsme u této menšiny (makající jako brouci), všimli jste si perfektní (a nevulgární) češtiny jejich dětí v Česku narozených a samozřejmě chodících do českých škol? Ne? Vidíte, to je právě příklad, kdy soužití minority s majoritou je v podstatě bez problémů. Nejsem natolik znalec lidské psýché, natož vietnamské kultury, ale troufám si tvrdit, že děti těchto dětí budou zarytější Češi než my dnes. A tak je to dobře. První, přistěhovalecká komunita byla uzavřená do sebe, ale jejich děti, o nichž hovořím, už krom „šikmých očiček“ nerozeznáte od jejich českých kamarádů, se kterými společně dovádí. A děti těchto dětí? Třeba napíší podobný článek a budou si brát méně servítků než já. Budou žít s námi a mezi námi a ani ve snu je nenapadne nám vnucovat svoji kulturu, i když budou třeba slavit svůj Nový rok bůhvíkdy.

 

A ta moje otázka: Nešlo by to tak nějak zařídit i s vyznavači Islámu?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Slavíček | pátek 30.7.2010 7:40 | karma článku: 28,68 | přečteno: 1639x
  • Další články autora

Michal Slavíček

Umíme ještě diskutovat?

Asi naivně se domnívám, že diskuse je vzájemný hovor dvou či více osob k danému tématu (resp. problému), ze kterého by mělo vyplynout vzájemné porovnání a vyjasnění si jednotlivých názorů a pokud možno alespoň nástin řešení diskutovaného problému. Zároveň je třeba si uvědomit, že ne každý názor, k danému problému vyřčený, má stejnou váhu. Fundovanější pohled na konstrukci jaderného reaktoru bude mít jaderný fyzik a k mísení a kynutí těsta zase pekař. Nicméně oba mohou přinést zajímavý pohled na "parketu" toho druhého. Ale každý z nich má právo na svůj názor i právo tento vyřknout a obhajovat!

24.3.2013 v 9:30 | Karma: 15,67 | Přečteno: 948x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Chcete se spláchnout do WC ?

Berte antidepresiva, berte homeopatika, berte... berte... berte.....Nebo chvíli přemýšlejte. Svět přeci nestojí na vás co jedinci a ani jím co jedinci nepohnete. Ale sami se sebou pohnout můžete. Tím, že budete přemýšlet. Vypněte televizi, zhasněte a uložte se na své oblíbené lože. Zavřete oči a ve zkratce si promítněte svůj dosavadní život. A budete-li při této projekci objektivní a sami k sobě poctiví, zjistíte, že pasíva i aktíva jsou celkem v rovnováze. Pak vás to přejde. Tedy to spláchnutí.

4.3.2013 v 8:17 | Karma: 10,09 | Přečteno: 247x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Objev století

Program SETI asi všichni znáte. Nejmodernější technika sleduje hlasy z vesmíru, ale odpovědí je ticho. Obrovské ticho ze všech stran. Hovoří jen hvězdy, ale po signálech inteligentních tvorů není potuchy.

23.2.2013 v 9:17 | Karma: 10,45 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

Povolební spleen a chandra?

Jak si tak čtu povolební reakce, ať už ty mediální, či jednotlivců v diskusích, nestačím se divit.A čemuže to? Jak ona (média) či oni (konkrétní lidičkové) se (ne)dokáží vyrovnat s tím, jak prvé kolo voleb dopadlo. A jak se hledá viník či důvod, proč to dopadlo jak to dopadlo.

13.1.2013 v 14:50 | Karma: 8,02 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Slavíček

PUSY držet!

A nebo uvidíte. Hned vás smáznem a příště zamáznem. Takto bohužel vypadá situace s cenzurou na iDnes. Nemá smysl se na ní obracet s protesty, protože sama proklamuje, že na ně neodpovídá. No budiž, je to její médium.

13.9.2012 v 18:49 | Karma: 17,03 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem tři lidi

26. května 2024  17:33

Tři lidé utrpěli zranění při útoku nožem v metru ve francouzském městě Lyon. Policie zadržela...

Antikoncepce emancipovala ženy, snížila i počet rakovin, říká onkogynekolog

26. května 2024  17:24

V roce 2030 bude podle onkologů rakovina nejčastější příčinou úmrtí v Česku. V oblasti...

Další let hrůzy. Turbulence zranily v letadle z Dauhá do Dublinu 12 lidí

26. května 2024  16:29

Dvanáct zraněných si v neděli vyžádaly turbulence v letadle společnosti Qatar Airways z Dauhá do...

V celém Česku hrozí silné bouřky, meteorologové varují před větrem a kroupami

26. května 2024  10:54,  aktualizováno  16:24

Silné bouřky hrozí v Česku i v neděli odpoledne. Za krátký čas může napršet i přes 25 mm vody,...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 132
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 962x
Starší pán, který snad ještě může něco říci. Tedy pokud mu to něco nešlohne ten tento, jak se jmenuje, ten co krade paměť. Alsasan - ne, Arenheim - ne, Alzheimer, jo,to je von!

Seznam rubrik

Oblíbené blogy