Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Spravedlivý mezi národy-Antonín Kalina..

Toto vysoké ocenění uděluje stát Izrael nežidovským občanům, kteří v době 2. světové války pomohli, či zachránili Židy před holocaustem. Jejich jména jsou zaznamenána  na Zdi cti v zahradě Yad  Vashem v Jeruzalémě.

K 1.1.2018 je těchto jmen 26 973 z 51 států a jména přibývají dále. Nejvíce oceněných má Polsko 6683, Nizozemsko 5669, Francie 4056 a další. Česká republika 118.  Těmto zachráncům hrozila smrt a nejméně koncentrační tábor, a to nejen jim,  ale i jejich rodinám. Síla svědomí, odhodlání pomoci trpícím a neobyčejná odvaha těchto zachránců řadí tyto muže a ženy k tomu nejlepšímu v existenci lidstva. Nebyli to vojáci. Neměli zbraně. Měli jenom svoje přesvědčení a morální apel pomoci. Soucit. Byli to všichni jistě výjimeční lidé, ale jednomu z nich Antonínu Kalinovi z Třebíče, narozenému 1902 se podaří něco co nemá obdoby. Zachrání přes 900  dětí  před smrtí, a to dokonce z koncentráku Buchenwald, kde je sám vězněn.

Jako člen KSČ je Kalina zatčen 1.září 1939 v den, kdy na německo -polské hranici duní děla a německá vojska zaútočí na Polsko. Na Kalinu čeká Dachau. Co a jak dělat, jak zcela bezpodmínečně a bez odmluvy poslouchat,  vysvětluje vězňům německý vězeň... lidé jsou vyděšeni, zmatek- mnoho českých vězňů mu nerozumí. Němci prasknou nervy a praští  jednoho z vězňů  židlí. Tvrďas a rebel a  od mládí nebojácný chlapík Kalina, který umí dobře německy chytí Němce pod krkem, ale oba se nakonec domluví .Němec i Kalina jsou komunisté. Následuje Buchenwald.

"Jedem das seine".Každému co mu patří-je napsáno nad vchodem. A vězňům za sebemenší tak zvané provinění "patří" buď natahování na "koníka", na skřipec a mlácení obuškem do ledvin, nebo smrt.

Dny, měsíce a roky pokračují. Vnímavý a odhodlaný Kalina, který je v táboře už několik let, se stává  zástupcem blokového vedoucího, na dětském bloku,  Kinderblocku 66 , kde jsou také židovské děti od čtyř do osmnácti let.   Využívá situace a bojuje o své děti ze všech sil. Má tři věci, které mu pomohou. Odvahu, štěstí, kontakty.

24. srpna 1944 spojenci bombardují Buchenwald. Je zabito 364 vězňů a přes 100 příslušníků SS. Je zničen ústřední seznam vězňů a Kalina zaměňuje spisy vězňů  odsouzených k smrti za spisy těch, kteří už mrtví jsou. Živí vystupují pod identitou mrtvých. Zachraňuje tak 6 mladých Belgičanů z bloku 66, kteří mají být posláni do plynových komor. Podaří se mu zachránit i významného českého   politika Dr.Petra Zenkla, kterého v dubnu 1945 ukryje v bunkru. Neustále nabádá všechny děti :
"Nejste židé, rozumíte, nejste židé, když se vás nějaký voják zeptá, pamatujte si nejste židé !! "V hlavě mi  tepe jediné" říká později ."Děti musí žít"! 

S blížícím se koncem války přicházejí do Buchenwaldu stovky dětí a dospělých vězňů denně z jiných táborů. Situace pro SS je nepřehledná. Kalina společně s Dr. Jiřím Flusserem zaměňují židovská jména v seznamech za jména nežidovská.

"Nemám tady žádné Židy, podívejte se" říká Kalina důstojníku SS, který chce odeslat děti do transportu a ukazuje mu falešné seznamy dětí. Běžte se podívat, ale varuji vás, je tam tyfus": Německý důstojník odchází. Tím okamžikem je zachráněno 900  životů  dětí, a to podle oficiálních zdrojů . Podle Kaliny jich je 1300.

Antonín Kalina o svém věznění a záchraně dětí mluvil jenom velmi málo. Odbyl to slovy : "Bylo to škaredé, ale je to za mnou a já už na to nechci vzpomínat. "Antonín Kalina zemřel v roce 1990 v Praze. Posmrtně, 3.července 2012 mu byl uděleno v Jeruzalémě ocenění Spravedlivý mezi národy.

 

Autor: Michael Pálka | neděle 17.1.2021 13:45 | karma článku: 19,77 | přečteno: 280x
  • Další články autora

Michael Pálka

Co je to maminko ?

Velké tělo mláděte keporkaka se převalilo v modré vodě oceánu.Hladina se zčeřila a několik lodí které toto divadlo pozorovaly ve vzdálenosti asi 70 metrů se zakolébalo.

19.9.2023 v 22:34 | Karma: 12,10 | Přečteno: 369x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Umíme si vládnout ?

Ne. Místo politiky nastoupilo hokynaření. Nemáme tradici demokracie, způsob myšlení který je k tomu nutný se budeme ještě hodně let učit. Magnu chartu s myšlenkami lidského spravedlivého jednání podle zákonů nemáme ještě pod kůží

9.9.2023 v 21:14 | Karma: 17,49 | Přečteno: 463x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

A ještě pár slov o cestování v Anglii....

"Když už tady člověk jednou je , má koukat aby byl"-řekl Jan Werich. Tedy poznávejte , koukejte, vstřebávejte, noste ve své mozkovně...

3.9.2023 v 11:14 | Karma: 14,97 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Pár hezkých chvilek-Anglie.

Nu, bylo mi dáno, a přál bych ostatním, pohladit si středoevropsky pocuchané nervy od sledování vražedného křiváka Prigodina s popisem jeho party nájemných vrahů a vypuštěných kriminálníků,

28.8.2023 v 21:07 | Karma: 16,20 | Přečteno: 335x | Diskuse| Ostatní

Michael Pálka

Tak jako ve staré Anglii...

Tak jako ve staré Anglii, whisky si do sklenky naliji, do klopy vetknu si růži a budu zas ve své kůži...

22.8.2023 v 20:18 | Karma: 10,26 | Přečteno: 376x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 318
  • Celková karma 13,32
  • Průměrná čtenost 945x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik