Spravedlivý mezi národy-Antonín Kalina..

Toto vysoké ocenění uděluje stát Izrael nežidovským občanům, kteří v době 2. světové války pomohli, či zachránili Židy před holocaustem. Jejich jména jsou zaznamenána  na Zdi cti v zahradě Yad  Vashem v Jeruzalémě.

K 1.1.2018 je těchto jmen 26 973 z 51 států a jména přibývají dále. Nejvíce oceněných má Polsko 6683, Nizozemsko 5669, Francie 4056 a další. Česká republika 118.  Těmto zachráncům hrozila smrt a nejméně koncentrační tábor, a to nejen jim,  ale i jejich rodinám. Síla svědomí, odhodlání pomoci trpícím a neobyčejná odvaha těchto zachránců řadí tyto muže a ženy k tomu nejlepšímu v existenci lidstva. Nebyli to vojáci. Neměli zbraně. Měli jenom svoje přesvědčení a morální apel pomoci. Soucit. Byli to všichni jistě výjimeční lidé, ale jednomu z nich Antonínu Kalinovi z Třebíče, narozenému 1902 se podaří něco co nemá obdoby. Zachrání přes 900  dětí  před smrtí, a to dokonce z koncentráku Buchenwald, kde je sám vězněn.

Jako člen KSČ je Kalina zatčen 1.září 1939 v den, kdy na německo -polské hranici duní děla a německá vojska zaútočí na Polsko. Na Kalinu čeká Dachau. Co a jak dělat, jak zcela bezpodmínečně a bez odmluvy poslouchat,  vysvětluje vězňům německý vězeň... lidé jsou vyděšeni, zmatek- mnoho českých vězňů mu nerozumí. Němci prasknou nervy a praští  jednoho z vězňů  židlí. Tvrďas a rebel a  od mládí nebojácný chlapík Kalina, který umí dobře německy chytí Němce pod krkem, ale oba se nakonec domluví .Němec i Kalina jsou komunisté. Následuje Buchenwald.

"Jedem das seine".Každému co mu patří-je napsáno nad vchodem. A vězňům za sebemenší tak zvané provinění "patří" buď natahování na "koníka", na skřipec a mlácení obuškem do ledvin, nebo smrt.

Dny, měsíce a roky pokračují. Vnímavý a odhodlaný Kalina, který je v táboře už několik let, se stává  zástupcem blokového vedoucího, na dětském bloku,  Kinderblocku 66 , kde jsou také židovské děti od čtyř do osmnácti let.   Využívá situace a bojuje o své děti ze všech sil. Má tři věci, které mu pomohou. Odvahu, štěstí, kontakty.

24. srpna 1944 spojenci bombardují Buchenwald. Je zabito 364 vězňů a přes 100 příslušníků SS. Je zničen ústřední seznam vězňů a Kalina zaměňuje spisy vězňů  odsouzených k smrti za spisy těch, kteří už mrtví jsou. Živí vystupují pod identitou mrtvých. Zachraňuje tak 6 mladých Belgičanů z bloku 66, kteří mají být posláni do plynových komor. Podaří se mu zachránit i významného českého   politika Dr.Petra Zenkla, kterého v dubnu 1945 ukryje v bunkru. Neustále nabádá všechny děti :
"Nejste židé, rozumíte, nejste židé, když se vás nějaký voják zeptá, pamatujte si nejste židé !! "V hlavě mi  tepe jediné" říká později ."Děti musí žít"! 

S blížícím se koncem války přicházejí do Buchenwaldu stovky dětí a dospělých vězňů denně z jiných táborů. Situace pro SS je nepřehledná. Kalina společně s Dr. Jiřím Flusserem zaměňují židovská jména v seznamech za jména nežidovská.

"Nemám tady žádné Židy, podívejte se" říká Kalina důstojníku SS, který chce odeslat děti do transportu a ukazuje mu falešné seznamy dětí. Běžte se podívat, ale varuji vás, je tam tyfus": Německý důstojník odchází. Tím okamžikem je zachráněno 900  životů  dětí, a to podle oficiálních zdrojů . Podle Kaliny jich je 1300.

Antonín Kalina o svém věznění a záchraně dětí mluvil jenom velmi málo. Odbyl to slovy : "Bylo to škaredé, ale je to za mnou a já už na to nechci vzpomínat. "Antonín Kalina zemřel v roce 1990 v Praze. Posmrtně, 3.července 2012 mu byl uděleno v Jeruzalémě ocenění Spravedlivý mezi národy.

 

Autor: Michael Pálka | neděle 17.1.2021 13:45 | karma článku: 19,77 | přečteno: 280x
  • Další články autora

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,46

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06

Michael Pálka

Války a jak to všechno chápat...

24.2.2024 v 12:22 | Karma: 14,93