Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Běh na 220 m nízké překážky-lidská komedie...

Je název jedné z kapitol dodnes oceňované knihy Williama Saroyna "Lidská komedie".Saroyan, původem Armén, pocházející z velmi nuzných rodinných poměrů, dává v ní průchod své víře v  rovnost, spravedlnost a poctivost.

 Saroyan to shrnuje pod pojem civilizovanost. Chudoba. barva pleti, národnost, náboženství, bohatství, nadání, nebo intelektuální průměrnost či podprůměrnost, to, je -li někdo daným osudem genius nebo prosťáček, by nemělo hrát roli ve způsobu  chování lidí jednoho k druhému. Ne nadřazenost a ješitnost  na sebe či své postavení ve společnosti, ale lidskost, empatie, soucit. Lidství.

Tak podobně píše Saroyan ve vyjádření učitelky historie, při běhu žáků na 220 m nízké překážky. Když je urážen učitelem tělocviku jeden z chudých žáků říká v povídce učitelka. "To je skutečně nízké ".

Ale nemylme se. Tyto jistě výborné lidské vlastnosti jsou jenom zcela výjimečně vlastnostmi politiků, protože politická moc je spojena s bojem o moc a vládu. A lhaní  a přetvářka je pro politiky  jednou z nejdůležitějších věcí jak toho dosáhnout, jak prosadit svoje ego a vliv. Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí ? No nevím.

Nicméně ale, i když jsem toto věděl " , řekl jsem si, jsou to  skutečně" nízké překážky",  když jsem četl  o chování a jednání lidí, kteří dostali vakcínu proti coronaviru  přednostně, pokoutně a nespravedlivě a to před těmi,  kteří na ni měli nárok. Nejednalo se o malý počet lidí, vakcínu dostali  jejich rodiny, příbuzní, dokonce zaměstnanci. Jistě o mnohých dalších nevíme.  Také nevíme kolik lidí zemřelo  díky tomu, že na vakcínu nedosáhli. Ale možná to vědí pánové ředitelé, či nadředitelé, Kabátek, Florián, Fink, Březovský, kteří čarovali  s vakcínami ve svůj prospěch jak zákon káže. "Bylo by nezodpovědné rezignovat" ,říká pan Kabátek. Nezodpovědné vůči komu? Vůči sobě patrně...myslel pan Kabátek...

Možná, že zdravotní sestra, když stála s připravenou injekcí pro ředitele VZP pana Kabátka  si myslela.. " na osmdesát let vypadáte  zatraceně  dobře pane řediteli, osmdesátku by vám  skutečně nikdo nehádal ".Vakcínu si nějak vydyndal i kuchař  Polreich jehož žrádla spolu s jinými jídelními kouzelníky jsou na polovině vysílajícího času našich televizí.  I kuchaři, kteří umějí uvařit maštěné brambory se mohou v dnešní době dostat mezi celebrity. Tedy -tak zvané.

O dům dál to byli hoši, kteří pochlastávali na oslavě jako v kruhu rodinném...... Paroubek, "nejspravedlivější mezi spravedlivými a nejpravdomluvnější mezi  pravdomluvnými", Lev 21 či co, vládní zmocněnci pro to a ono bývalý  hokejista Šlégr, bývalý hokejista, nyní vlivný politik Hnilička, exposlanec  Benda, policista Husák. Bylo jim prstíčkem pohrozeno, někomu dost, někomu méně....někdo se kaje, bijíce hlavou o zem, a říká já už nikdy, někdo je podržen senátem, či radou, u většiny se ale jedná o prostoduché  lži a zapírání a překrucování skutečnosti na úrovni nevychovaných žáčků základní školy.

Politik by neměl být směšný, řekl prezident Zeman, je to jedna z mála věcí ve které s ním souhlasím. Ale toto je směšnost a  trapnost a nic než trapnost. Slepá je spravedlnost s rouškou přes oči.......když nemocný, byť recidivista dostane za ukradnutí 3 rohlíků trest jeden a půl roku nepodmíněně. A co tito pánové ?

 A nemohu neříct. Pan prezident nemá osmdesát let, ani nepatří mezi zdravotnický personál, pan Babiš totéž. Vakcínu dostali.
Ano, je to lidská komedie....

Autor: Michael Pálka | sobota 30.1.2021 18:20 | karma článku: 14,73 | přečteno: 458x
  • Další články autora

Michael Pálka

Čepiga a ti druzí....

jsou ruští hoši vyznamenaní za své skutky Vladimírem Putinem, kteří s velkou pravděpodobností měli svoje nepokojné prstíky v případě výbuchu skladu trhavin, zbraní, výbušnin a dělostřeleckých granátů v roce 2014 ve Vrběticích.

6.5.2024 v 22:42 | Karma: 12,07 | Přečteno: 273x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Fiala a Biden....a další...

Něco jsme vymysleli, získali na to eura od bohatších států, Ukrajina dostane, tedy snad, tolik potřebné dělostřelecké náboje, fajn, dobrý.

20.4.2024 v 18:09 | Karma: 16,71 | Přečteno: 636x | Diskuse| Politika

Michael Pálka

Euro-a jak to vidí....

I stalo se před několika dny. Mladící a holčiny kladli otázky týkající se eura životem vycepovaným a opatrností překypujícím ekonomům u Václava Moravce v debatě o euru.

30.3.2024 v 20:47 | Karma: 15,06 | Přečteno: 504x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

Horní Cerekev a ještě kousek dál...

Pravda, není to divočina jakou prožíval Alberto Vojtěch Frič, ale potloukat se po místech české a moravské historie, koukat na často pozoruhodnou rukodělnou lidskou invenci v městečkách a městysech kraje Vysočiny, vás uspokojí.

21.3.2024 v 12:15 | Karma: 11,29 | Přečteno: 232x | Diskuse| Společnost

Michael Pálka

7 hodin do Volar-8 hodin do New Yorku...

Je to tak. Z Brna vlakem s jedním přestupem je to téměř časově stejné jako eroplánem z Vídně do New Yorku.Ale řeknu vám....je lepší zvolit úhledné Volary, než divočácký New York.

6.3.2024 v 20:28 | Karma: 12,94 | Přečteno: 372x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z Ázerbájdžánu

19. května 2024,  aktualizováno  16:06

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího a hovoří o...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Řidič na Lounsku narazil do stromu, ve zničeném vozidle zemřel

19. května 2024  15:25

Náraz do stromu nepřežil v neděli ráno u Staňkovic na Lounsku řidič osobního auta. V autě cestoval...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 319
  • Celková karma 13,89
  • Průměrná čtenost 942x
Kverulant a nespokojenec, už dosti starý na to, aby se na dění kolem sebe díval z nadhledu věčnosti....někdy se to daří, mnohdy ne.

Seznam rubrik