Láska na první pohled – Azulejos

Jedním z důvodů, proč jsem si tak zamilovala Portugalsko jsou azulejos - krásně zdobené dlaždice. Ani po několika měsících v zemi mě nepřestalo bavit zastavovat se na každém rohu, obdivně je pozorovat a dělat stovky fotek. 
azulejos v Portu

Před několika měsíci jsem se zúčastnila Erasmus + projektu v zahraničí. Během jedné ze společných aktivit jsme vytvořili video o tom, jak cizinci vnímají různé země. Úkol byl jednoduchý - poté, co zaznělo jméno určitého státu, jsme měli vyslovit první asociaci, která nás ve spojitosti s ním napadla. V té době jsem ještě neměla s Portugalskem osobní zkušenost a moje odpověď zněla: útesy. Kdyby se mě někdo zeptal na stejnou otázku znovu, po mnoha měsících, které jsem v této zemi strávila, mojí mysl by zaplavila spousta podnětů. Jsem si ale celkem jistá, že bych řekla prostě: azulejos.

azujelos v Lisabonu

Co je to azulejos?

Azulejos je název pro zdobené dlaždice. Pro Portugalsko jsou velmi typické a najdete je v podstatě všude - ve venkovních prostorách i interiérech. Pokrývají zdi domů, kostelů, zahrad, železničních stanic a tím výčet zdaleka nekončí. Stejně tak jsou k nalezení uvnitř budov - v kuchyních, na chodbách a toaletách...Jsou to právě ony, které dělají portugalskou architekturu tak zajímavou a jedinečnou. Každé místo, kde se azulejos nachází, vypadá díky jejich rozmanitým barvám a vzorům hned pozitivněji. I přesto, že je v Portugalsku velké množství opuštěných budov (a to i ve velkých městech, což pro mě byl tak trochu šok), dlaždice jaksi dokážou skrýt smutek a dávají šmrnc šťastnějších včerejšků. A vy jenom přemýšlíte, jaké příběhy pamatují...

azulejos v Comibře

Azulejos se staly jakýmsi symbolem celé země a dneska už nejsou zdaleka jen elementem architektury. Kopie jejich krásných vzorů zdobí pohledy, hrníčky, polštáře, naušnice, trička a spoutu dalších věcí, jaké si jen dokážete představit.

azulejos v Bombarralu

Azulejos a já

Krátce po příjezdu do Portugalska jsem azulejos úplně propadla. Miluju vzory a barvy a právě díky azulejos jsem jimi byla v Portugalsku stále obklopená. Ještě víc mě dlaždice fascinovaly, když byly osvícené sluncem (které se v Portugalsku jen zřídka schová za mraky). Považuji je zkrátka za unikátní druh krásy, který dělá Portugalsko tak speciální a zajímavé. Jsou to právě ony, které dotváří atmosféru, kterou můžete vnímat pouze tady.

azulejos v Lisabonu

V Portugalsku jsem si oblíbila objevování nových budov pokrytých azujelos s nejrůznějšími vzory a motivy. I po několika měsících v zemi jsem se stále zastavovala u dlaždicových fasád, obdivně je pozorovala a dělala si spoustu fotek na každém rohu. Nemůžu vůbec říct, jaká budova s azulejos je má oblíbená. Líbí se mi totiž skoro všechny, každá je unikátní a krásná jiným způsobem. Když o tom tak přemýšlím, myslím, že mě azulejos nikdy nepřestanou bavit.

azulejos v Santo Antoa do Tojal

Historie azulejos

Velmi zajímavý je i příběh azulejos, jejichž tradice je stará několik staletí. Přemýšlela jsem, proč jsou tyto dlaždice tak typické pro Portugalsko a jak je možné, že jsem je neviděla nikde jinde v Evropě (aspoň ne v takovém množství). Ve skutečnosti azulejos vynalezli Arabové. Jejich jméno vzniklo z arabskéhoaz zulaj,což v překladu znamená malý lesklý kámen nebo malá dlaždice. Arabové byli zkušení v práci s hlínou a velmi zruční. A byli to právě oni, kdo stáli za vznikem a rozmachem dekorativní keramiky v regionu. Na Iberském poloostrově zůstali do 15. století, kdy byli vyhnáni. Originálně využívali pouze ornamentální vzory, později se ke slovu dostaly i náboženské či mytologické motivy a vyobrazení života šlechty.

azulejos v Penichi

V 17. a 18. století byla dekorativní keramika na vrcholu, a to znamenalo zlatý věk azulejos. Po ničivém zemětřesení v roce 1775 navíc vznikla velká poptávka po dlaždicích v rámci rekonstrukcí. Styl dlaždic se měnil v čase. Velmi typická je kombinace modré a bílé, ale azulejos můžete najít v nejrůznějších barevných verzích.

azulejos v Lisabonu

Co se týče mé fascinace azulejos, zaujal mě také fakt, že jsou velmi odolné. Jak říká německý umělec žijící v Portugalsku Thomas Schittek, dlaždice tu zůstanou beze změny ještě dlouho poté, co už tu nikdo z nás nebude.

azulejos v Aveiru

Kde najít ty nejkrásnější azulejos

Jak už jsem psala, azulejos se nachází v Portugalsku všude. Najdete je v celé zemi, ve vesnicích i velkých městech. Doufám, že jste díky snímkům několika krásných exampléřů azulejos v textu dostatečně porozuměli mé vášni pro ně. Možná vás díky snímkům inspiruji vydat se i za hranice velkých měst jako je Lisabon. Nebo vás aspoň přiměju na chvíli zapomenout na hlavní turistické atrakce a namísto toho se vydat objevit zákoutí skrývající skvosty azulejos. Takovou procházku můžete podniknout třeba v ulicích Alfamy, Bairra Alta nebo dalších částí hlavního města tak, jak to mám ráda já.

azulejos na Montejuntu ve vinařství Quinta do Convento

 

 

 

Autor: Michaela Šedová | čtvrtek 10.5.2018 10:58 | karma článku: 16,34 | přečteno: 357x
  • Další články autora

Michaela Šedová

Bulharsko už nikdy více

16.7.2018 v 16:31 | Karma: 24,29

Michaela Šedová

Coimbra – Druhé Porto?

10.7.2018 v 17:53 | Karma: 11,14

Michaela Šedová

Pravá tvář Portugalska

5.6.2018 v 11:53 | Karma: 25,57

Michaela Šedová

Vaječný sen o Alcobaçe

3.5.2018 v 18:25 | Karma: 9,45