Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Henry Kissinger a reálpolitika dnes

Henry Kissinger a jeho reálpolitika nám budou obrovsky chybět. O to více v časech velké geopolitické změny, která se právě teď odehrává.

Ve středu 29.11. zemřel Henry Kissinger. Podle mnohých největší expert na mezinárodní vztahy, představitel tzv. reálpolitiky, zastánce diplomacie pojistek a protiváh. Bylo mu neuvěřitelných 100 let. V následujícím textu bych rád vysvětlil, proč svět potřebuje více Kissingerů.

Henry Kissinger byl známý tím, že to byl pragmatik. Věděl, že není možné, aby při sporu dvou znesvářených stran jedna vyhrála poměrem 10:0. Byl pro udržení mocenské rovnováhy. Celá jeho filozofie vycházela z uspořádání Evropy po třicetileté válce. Tehdy se začaly formovat národní státy, jak je známe dnes. Kissingerovi přišlo normální, že žádná strana nebude mít převahu, byl pro realistické vyvažování sil.

Dnes však vidíme něco zcela jiného. Reálpolitika se vytratila a zavládl idealismus. Euroatlantické civilizaci se silně zhoršily vztahy s Ruskem, s Čínou jsou na bodě mrazu. Západ se neustále ohání svou univerzální pravdou a o jiných civilizacích si myslí své. Evropští leadeři jezdí do Afriky, aby se pokusili navázat obchodní vztahy. Spolupráci podmiňují dodržováním lidských práv a zasahováním do vnitrostátních záležitostí. Afrika se však stává velmi asertivní a již se nebojí ozvat. Zklamaní leadeři pak odjíždějí s nepořízenou domů a nerozumí tomu, co udělali špatně. Toto není reálpolitika, toto není pragmatické uvažování. Je to čirý idealismus a naivita. Evropa už dávno nemá vliv na geopolitické uspořádání světa, tváří se však, jako kdyby stále měla. Jsou zde státy jako Čína, Indie, které dohromady tvoří skoro 3 miliardy obyvatel!!! Jejich průmyslový potenciál je obrovský, osmělují se čím dál více. Existuje obchodní společenství zvané BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína, Jihoafrická republika), které se po přijetí šestice nových členů v lednu příštího roku bude podílet 30 % na světovém HDP. To není zanedbatelné číslo. Skupina je sice zatím nesourodá, jak jí vyčítají kritici, to se však může změnit. Členové jsou totiž spojováni touhou stát se protiváhou upadající západní moci. Jen čas ukáže, jestli se tak stane.

Evropa namísto řešení aktuálních ekonomických problémů a pružného reagování na měnící se geopolitické uspořádání světa řeší klimatickou krizi, počet pohlaví a apelování na přijímání co největšího počtu migrantů z Afriky a Blízkého východu. Pokud příští rok nedojde k radikální obměně Evropského parlamentu v červnových volbách, tak se skutečně může stát, že na konci této dekády bude Evropa jen chudým přívěškem dynamicky se rozvíjející Asie. Spojené státy čekají klíčové prezidentské volby příští rok v listopadu a Donald Trump má slušnou šanci zase otočit kormidlem, jak učinil před sedmi lety. To už ale předjímám.

Euroatlantická civilizace potřebuje více leaderů, kteří budou usilovat o prosazování pragmatického přístupu, o udržování mocenské rovnováhy, zkrátka o kissingerovskou reálpolitiku. Uvidíme, jestli je Západ ještě alespoň trochu vitální a schopen takové osobnosti vyprodukovat.

Autor: Šimon Miča | pondělí 4.12.2023 6:58 | karma článku: 12,59 | přečteno: 153x
  • Další články autora

Šimon Miča

Zemědělci toho mají dost

Není jednoduché být zemědělcem v dnešní době. Lidé, kteří pracují v zemědělství si zaslouží náš hluboký obdiv. Evropské unii je to ale jedno.

12.2.2024 v 14:11 | Karma: 24,91 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Česká republika je kolonie Západu

Pro někoho to může být překvapením, ale je to tak. Naše země je kolonie Západu, jeho politickým protektorátem a ekonomickou periferií.

5.2.2024 v 9:42 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1025x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Konzervativní pravice a levice se musí spojit

Politická situace v České republice je vážná. Vláda Petra Fialy si dělá, co chce a zdá se, že se jí nic nemůže stát. Je to však skutečně tak?

29.1.2024 v 13:53 | Karma: 29,59 | Přečteno: 660x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

Euro je ekonomická past

Naše elity už nás zase straší zavedením společné měny. To by ale pro Českou republiku znamenalo hospodářské potažmo politické problémy.

22.1.2024 v 14:00 | Karma: 25,93 | Přečteno: 469x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Šimon Miča

ODS pod Petrem Fialou

Bylo to přesně 18.1.2014, kdy byl Petr Fiala zvolen předsedou Občanské demokratické strany. Pod jeho vedením se za 10 let z ODS stala naprosto nečitelná strana, u které nevíme, co si doopravdy myslí, co prosazuje, kam směřuje.

15.1.2024 v 15:07 | Karma: 35,08 | Přečteno: 905x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 29,88
  • Průměrná čtenost 613x
Jsem učitelem angličtiny na střední škole v Praze. Také jsem místopředsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie na Praze 4 a členem spolku Svatopluk. Popsal bych se jako národní konzervativec se sociálním cítěním. Mezi mé záliby patří mezinárodní vztahy a ekonomika. Mými oblíbenými autory jsou prezident Václav Klaus a jeho syn, Benjamin Kuras, Alexander Tomský, Petr Robejšek, Petr Hampl, Jiří Weigl, Ladislav Jakl a Ben Shapiro. Kromě mezinárodních vztahů a ekonomiky mám rád čtení knih, sledování filmů a potkávání se s kamarády u dobrého jídla a pití.

Seznam rubrik