Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ve stínu Meriam

V květnu letošního roku byla v Súdánu odsouzena těhotná Meriam Ibrahim Ishagová k trestu smrti oběšením za odpadlictví od islámu a na vrh ke stu ranám bičem za uzavření sňatku s křesťanem. Skandálního případu se ujala světová média a vyvolala nebývale hlasitou vlnu protestů, nevole a solidarity s odsouzenou Súdánkou. Její příběh dokázal upozornit na fenomén, který bývá na Západě často přehlížen. Z osmadvacetileté ženy se tak na několik týdnů stala globální „celebrita“ zosobňující utrpení pronásledovaných křesťanů v současném světě. A však právě díky ohromnému ohlasu, který případ vyvolal, se stal natolik výjimečným a netypickým, že v jistém smyslu daleko lépe než její jméno zosobňuje situaci perzekuovaných křesťanů jméno jiné, světu téměř neznámé: Faiza Abdallah.

Faiza Abdallah pochází shodou okolností také ze Súdánu. Vyrůstala v komunitě evangelických křesťanů v Núbijských horách. Její rodiče přijali Krista dávno před tím, než se narodila. Letošního 2. dubna si sedmatřicetiletá Faiza došla na úřad ve městě Al Qadarif zažádat o vydání nového občanského průkazu. Pozornému úředníku neuniklo, že ačkoliv má žena muslimské příjmení, ve formuláři žádosti vyplnila vyznání křesťanské. Odpadlictví od islámu je v Súdánu trestné a úředníci odpovědní za vydávání průkazů jsou školeni k tomu, aby si podobných případů všímali a nahlašovali je. Faiza Abdallah byla ještě tentýž den zatčena. O šest dní později úřady zrušily platnost jejího manželství (muslimkám není povoleno uzavírat manželství s jinověrci). Dnes uvězněná žena čelí obvinění z cizoložství a z konverze ke křesťanství, za což jí hrozí sto ran bičem a trest smrti oběšením.

Bezprostředně po zatčení Faizy se začali představitelé místních církví spolu s křesťanskými aktivisty dožadovat jejího propuštění. Argumentovali tím, že zatčená žena byla vychována v křesťanské víře, nikdy nebyla muslimkou a tudíž ani nemohla od islámu nikdy „odpadnout“. Z tohoto důvodu také její manželství s katolickým katechetou (který před dvěma lety utekl kvůli perzekuci do Jižního Súdánu) je legální. Krom samotného příjmení muslimského původu súdánské úřady dosud nepředložily jediný důkaz, který by dokazoval vznesená obvinění. Zahraniční aktivisté navíc poukazují na skutečnost, že celá šariatská proti-odpadlická legislativa je v rozporu s ústavou státu a se závazky vyplívajících z mezinárodních úmluv, které garantují svobodu náboženského vyznání a které se Súdán zavázal dodržovat. Dovolávat se však spravedlnosti v zemi vedené despotickým generálem a mezinárodně „uznávaným“ válečným zločincem Umarem al-Bašírem je nejen nesnadné, ale pro obyvatele Súdánu i velmi nebezpečné. Pro marginalizované křesťanské komunity to platí dvojnásob.

Jak Meriam Ibrahim Ishagová tak i Faiza Abdallah se vzepřely tlaku, který byl na ně vyvíjen, aby se odvrátily od své Víry a vyhnuly se tak trestu smrti. Byť na rozdíl od Meriam Faiza není těhotná a zcela jistě neporodí dítě ve vězení spoutaná řetězy, jejich příběhy jsou si navzájem velmi podobné. A přinejmenším v jednom se naopak diametrálně liší.

Petici za zrušení barbarského rozsudku proti Meriam podepsalo přes 660 tisíc lidí z celého světa. Kromě mezinárodních lidsko-právních organizací a církevních institucí se na její podporu postavilo množství politiků a osobností veřejného života. S pověřením premiéra Sobotky se za ní přimlouval i náš ministr zahraničí Zaorálek při setkání se svým súdánským protějškem. Čerstvý držitel Templetonovy ceny profesor Halík přiměl české muslimy, aby požadovali její propuštění. Jméno Meriam Ibrahim Ishagová se dokonce stalo heslem v české Wikipedii. Naproti tomu jméno Faizy Abdallah nezná téměř nikdo. Nikdo nemá zprávy o tom, jak se její případ vyvíjí a jak vyšetřování pokračuje. Nepořádají se protesty, kampaně na sociálních sítích, ani se nesepisují petice. Facebooková komunita na její podporu sčítá k dnešnímu dni všehovšudy 171 členů a vyznačuje se zoufalým nedostatek informací a iniciativy.

Doufejme, že příběh Meriam dospěje, i díky ohromnému mezinárodnímu tlaku, k úspěšnému happy endu. Nejspíš to tak dopadne, a bude to skvělé. Děkujme za to Pánu. Nezapomínejme však zároveň na ty, o nichž se nemluví. Meriam je jedna, žen a mužů, jako je Faiza, jsou po celém světě (a nejen v Súdánu!) stovky, tisíce, možná více.

 

POZNÁMKA:  Krátce po zveřejnění tohoto článku na blogu iDNES agentura Reuters přinesla zprávu, že letadlo s Meriam Ibrahim Ishagovou, s jejími dětmi a manželem přistálo na letišti v Římě. Odpoledne se Meriam a její rodina sešla při soukromé audienci s papežem Františkem. 

Autor: Michal Merhaut | čtvrtek 24.7.2014 9:49 | karma článku: 15,05 | přečteno: 382x
  • Další články autora

Michal Merhaut

J. L. Píč – od vlastenectví přes Pičhoru až k sebevraždě

Na jihozápadním okraji Dobřichova tyčí se do výše 232 metrů nad mořem vrchol Pičhory. Onu „horu“ v názvu nevelkého kopce je samozřejmě nutno brát s nadsázkou, i když je možné z něj dohlédnout přes polabskou rovinu až do Krkonoš.

11.5.2023 v 8:12 | Karma: 14,08 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ostatní

Michal Merhaut

Vypuzení boromejek z českobrodské nemocnice – 50. léta

„Co přinese tento rok každému jednomu z nás? Nevíme, jen to víme pevně, že osudy jednotlivců i národů řídí všemocný Bůh. A když je Bůh s námi, proč bychom se báli, proč bychom se třásli?“

27.3.2023 v 7:54 | Karma: 17,03 | Přečteno: 376x | Diskuse| Ostatní

Michal Merhaut

Transporty smrti na trati Kolín - Úvaly

Mrazivé lednové odpoledne, vlak s otevřenými nákladními vagony projíždí polabskou rovinou. Veze stovky vyhublých podchlazených mužů i žen oblečených do vězeňských hadrů, papírových pytlů od cementu a proděravělých dek.

24.1.2023 v 8:25 | Karma: 36,45 | Přečteno: 4200x | Diskuse| Ostatní

Michal Merhaut

Rabín Feder - Jób z Jeruzaléma na Labi

Jak je možné, že všemohoucí a spravedlivý Bůh dopouští utrpení, bezpráví a zločiny páchané na nevinných?

25.11.2022 v 10:21 | Karma: 14,81 | Přečteno: 236x | Diskuse| Ostatní

Michal Merhaut

Keltská planetka Libenice

4. října 1986 objevil astronom observatoře na Kleti Antonín Mrkos dosud neznámé vesmírné těleso. Na návrh kolegy Miloše Tichého planetka s katalogovým číslem 4823 byla pojmenována po vesnici v kolínském okrese.

24.10.2022 v 13:04 | Karma: 7,00 | Přečteno: 146x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 18,44
  • Průměrná čtenost 4296x
Baví mě jezdit na kole krajem (Kolínsko/Nymbursko - Podlipansko/Pošembeří), navštěvovat sousední vesnice, hřbitovy, objevovat stará boží muka zapomenutá vprostřed polí, seznamovat se s regionální historií. Nejzajímavější je sledovat, jak se ony "velké" dějiny z učebnic a knih projevily v historii malých "obyčejných" míst obývaných "obyčejnými" lidmi. Studuju obecní kroniky, hledám v archivech nebo v historických katastrálních mapách. A sem tam o tom něco napíšu.