Nekvalifikovaný učitel

Téma není nové, před časem byli všichni pedagogové bez příslušného vzdělání ze škol vyháněni, nebo nuceni ke studiu. Odvážní optimisté se tehdy nedali, a nic se nestalo. Dnes se smějí.

Za „nekvalifikovaného učitele“ (jsme) byli označeni všichni, kteří učili na jiném stupni, než vystudovali. Zákonem byl stanoven termín, dokdy bylo nutné začít studovat, jinak…! Dívat se na to tehdy z pozice rodičů, kteří si mohli představovat, že jejich děti učí nevzdělaní lidé, asi bych si také přála, aby byli nahrazeni těmi pravými „pančelkami“.

Ale teď bude na školách cedule „Učitelé bez vzdělání vítáni“? Kvalifikaci by prý  mohl „udělovat“ ředitel školy…

Na PedFUK jsem distančně vystudovala učitelství pro mateřské školy, zvolit si obor národní škola (dnešní první až pátý ročník) tehdejší režim neumožňoval, když jsem pracovala v mateřince. Po státnicích jsem nastoupila na základní školu, a po více než 15 letech praxe, bezpočtu kurzů, školení a seminářů, mi tehdejší ředitel jen tak na chodbě sdělil, že je s mou prací sice velmi spokojený, ale pokud by se na mé místo přihlásila kvalifikovaná síla, musel by mě vyhodit, ale prý vskutku nerad… To byla síla!

Tak jsem znovu začala studovat v Rettigovce a poznala tam pár spolužaček, se kterými jsme si tři roky vzájemně pomáhaly při plnění zadaných úkolů a podporovaly se psychicky. Jen díky tomu jsme mohly skloubit práci, rodinu a studium, napsat závěrečnou práci, obhájit ji a projít státnicemi. Dodnes se scházíme. Na obsah a kvalitu tříletého doplňujícího studia, díky němuž jsme konečně plně kvalifikované, už nikdy nechceme vzpomínat. Připomíná nám ho už jen „papír“, který nám v roce 2015 přišel poštou v rudých deskách, zřejmě z jakéhosi šuplíku z dob socialismu.

Mnozí nekvalifikovaní pedagogové se už znovu do školních lavic ale vracet nechtěli a ze školství sami odešli. Další si řekli, že to nějak dopadne, zůstali, a bingo, trefili se! Za pár let se o „nekvalifikovaných“ přestalo mluvit. Učitelů byl nedostatek, tak začali učit i pedagogové volného času, vychovatelé, absolventi technických oborů i středoškoláci z jakýchkoli škol.

Kdo ještě bude moci učit děti na základních školách?

Kdo chce rady od nekvalifikovaného právníka? Dům od architekta bez vzdělání?

A co „nekvalifikovaní doktoři“? V řadách lékařů je zastoupeno velké procento seniorů, postupně opravdu všichni odejdou na zasloužený odpočinek…

A nebo „nekvalifikovaný jaderný fyzik“? Uzná mu odbornost ředitel jaderné elektrárny? Každý měl přece na základce fyziku…

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Olga Medová | čtvrtek 15.6.2023 23:41 | karma článku: 21,22 | přečteno: 676x
  • Další články autora

Olga Medová

Po letech

19.5.2024 v 22:57 | Karma: 17,65

Olga Medová

Aj tak sú stále frajeri

3.5.2024 v 23:40 | Karma: 19,09

Olga Medová

Jeden čáp jaro nedělá

28.4.2024 v 13:07 | Karma: 11,01

Olga Medová

Zahalená a odhalená

7.4.2024 v 8:46 | Karma: 14,36

Olga Medová

Čas. Zimní i letní…

31.3.2024 v 21:36 | Karma: 20,04