Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zatím se našly "zakázané" knihy. Budou to příště bomby?

Páteční zásah v muslimské modlitebně vyvolal pořádný rozruch. Muslimové se čílí, že jim policie "pošlapává" náboženské sobody. Pro mě na celé věci není nejpřekvapivější, že se našly nějaké "závadné" knihy, ale že celou akci mělo pod dozorem ÚOOZ. Tedy útvar, který by měl řešit nejzávažnější kriminalitu. Skutečně tedy šlo jen o nějaký spisek šířící nenávist, nebo bylo ve hře ještě něco horšího?

Co se týče policejního zásahu, tak hádám, že policie vstoupila do mešity z taktických důvodů, protože potřebovala, aby se dotyční podezřelí nacházeli všichni pokud možno na stejném místě. Policie zkátka věděla kdy a kam si pro ně má přijít. Kdyby to byla schůze spolku zahrádkářů, tak by to bylo v pořádku, ale takhle je to "náboženská perzekuce".

Pokud jde ale o samotné obvinění, pak jsem poměrně skeptický. Termín "šíření nenávisti" je dosti vágní a u soudu se takovéto věci budou velmi obtížně prokazovat. Stačí si jen vzpomenout na humbuk kolem vydání Mein Kampf. Poslat někoho do vězení jen za držení nebo šíření "závadných" knih je silná káva. Muselo by se dokazovat, že dotyčný skutečně aktivně usiloval o nějaké násilí. Že například plánoval útoky na synagogy nebo něco podobného.

Nejsem právník, ale mám za to, že nestačí, jestli nějaký skutek splňuje nebo nesplňuje znaky nějakého trestného činu, ale záleží i na tom, jaká je "společenská nebezpečnost" daného činu. Třeba svaz Mladých komunistů nakonec soud nerozpustil, protože ačkoliv měli v programu nedemokratické teze, jejich "společenská nebezpečnost" byla minimální. Lapidárně řečeno to byli prostě jen žvanilové, kteří pro stát nebyli hrozbou. Analogicky by policie musela dokázat, že zadržení skutečně představovali reálné nebezpečí.

Výzvy k násilí nemají v demokratické společnosti co dělat. Ale jen držení nějaké knihy na vězení nestačí. Taky jsem si před pár lety přečetl Mein Kampf a aktivním nacistou jsem se nestal. Důležité je neztratit hned hlavu a vyhodnotit, co reálně hrozí nebo ne. Situaci by neprospělo, kdyby teď vypukla nějaká hysterie.

Zapojení ÚOOZ mě poněkud mate. Připadá mi zvláštní, že by vyšetřovali držení nenávistné literatury. Jejich účast jako by napovídala, že v celé záležitosti jde o cosi závažnějšího. Informace jsou zatím spíš protichůdné. Zprávy o nalezených výbušninách a zbraních policie popřela. Zadržený Čech je vyšetřovaný na svobodě a cizinci mají být vyhoštěni. To nevypadá jako vyšetřování odvráceného teroristického útoku. Snad se dozvíme časem víc a nebude z toho nějaká blamáž.

Existence radikálů mezi českými muslimy je sama o sobě závažná zpráva. Doufám, že policie bude jejich aktivitám věnovat náležitost pozornost. Knihy nezabíjejí, ale lidé mohou. Zatím jediná nálož, která tu explodovala, byla ta ukrytá v trezoru palestinckého velvyslance. A upřímně bych si přál, aby při tom zůstalo. Rázný zásah v modlitebně ukazuje, že policie bere potenciální hrozby vážně.

Ústředí muslimských obcí by místo stížností na policii udělalo lépe, kdyby svou pozornost zaměřilo na některé své členy. Odhalení radikálně smýšlejících souvěrců jim na popularitě rozhodně nepřidá. Pan Alrawi může asi těžko očekávat, že si tímhle postupem získá důvěru veřejnosti. Pokud chce rozdmýchávat vášně proti své komunitě, tak konfrontační tón je nejjistější způsob, jak toho dosáhnout.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oldřich Mazal | pondělí 28.4.2014 10:35 | karma článku: 18,21 | přečteno: 819x
  • Další články autora

Oldřich Mazal

Kritizujete prezidenta? Tak půjdete sedět, holomci!

Skupina poslanců se rozhodla, že je třeba udělat z prezidenta ještě většího papaláše, a jeho hanobitele pohnat před soud. Už se těším na definici pojmu "hanobení". Když o někom řeknu, že je blbec, tak jsem ho tím zhanobil?

16.11.2016 v 16:03 | Karma: 22,07 | Přečteno: 407x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Přichází spasitel Trump, radujme se!

Donald Trump vyhrál volby, a už se nám všude vyrojily bombastické reakce, jak odteď bude v USA všechno skvělé a úžasné. Jako kdyby se otevřela nebesa a sestoupil mesiáš. Otázka je, jestli i za pár let bude pořád co slavit.

10.11.2016 v 16:02 | Karma: 20,42 | Přečteno: 580x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Brexit zachrání Evropu - a teď tu o Karkulce!

Británie si odhlasovala odchod a mnozí už slaví, jako kdyby EU už vlastně ani neexistovala. Přitom není zatím ani co oslavovat, když Británie nemá jasno, jestli se nerozpadne sama a za jakých podmínek vlastně vystoupí.

29.6.2016 v 16:02 | Karma: 28,57 | Přečteno: 2330x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Babiš vzkazuje občanům: "Buď budu vládnout nebo si trhněte!"

Andrej se nám pěkně rozpálil - pokud po volbách nebude smět vládnout, tak v té parlamentní "žvanírně" vysedávat nebude! Tomu říkám úcta k demokracii. Ještěže nežádá, aby směl vládnout doživotně. I když toho se možná taky dočkáme.

22.6.2016 v 16:02 | Karma: 31,67 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Oldřich Mazal

Když vystoupíme z EU, tak tady nastane ráj!

Heslo dneška je jasné - honem pryč z EU! Problém je, jestli od vystoupení nečekáme zázrak, který možná nepřijde. Než Bruselu zamáváme naposled, možná bychom se mohli zamyslet nad možnými důsledky, které by takové rozhodnutí mělo.

8.6.2016 v 16:03 | Karma: 39,67 | Přečteno: 6344x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

  • Počet článků 307
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2386x
Jsem taková bílá laboratorní myš, která se v práci zabývá genetikou a molekulární biologií, ve volném čase si listuje historií, sleduje nějaké to sci-fi, fantasy a vůbec všelijaké podivnosti. Občas sportuju, ale moc to nepřeháním, pokud zrovna není nějaký závod na 10km. Kromě toho hltám politiku, což je - uznávám - divná záliba, ale nějak si nemůžu pomoct.