Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se u nás běhá štěstíčku naproti

Takové malé zamyšlení nad koloběhem života běžného občana, podnikatele, úředníka a politika a vzájemné provázanosti a sounáležitosti. Začněme pěkně od začátku

Prostý občan se vždy snaží maximalizovat svůj užitek. Míra a druh užitku je relativní. Od občana se očekává, že bude spotřebovávat statky a tím platit daně. Občan očekává, že platbou daní mu budou na oplátku zajištěny základní služby státu či jiných institucí, na které přispívá.

Pokud chce občan svobodně žít v tomto státě, musí respektovat zákony, které mu upravují a vytváří vládní politické strany. Úředníci a jiní veřejní činitelé většinou dohlíží, zda se zákony dodržují. Mají povinnost Vám vyměřit sankci či pokutu a vy máte na oplátku možnost odvolání. Šanci na výjimku, přimhouření oka v případě prokázání porušení zákona, či přímo na úpravu zákona máte téměř nulovou. Šance uplatnění korupčního jednání bez předchozích zkušeností taktéž.  Aby prostý občan někde vydělal na spotřebu statků, najde si zaměstnání například jako nákupčí. Ve své funkci využívá řady výhod, které mu umožňuje stát, zaměstnavatel, ale také funkce jako taková.

 Naprosto běžnou praxí firem je, že své klíčové zákazníky zvou na různé společensko-kulturní akce. Každý z toho má užitek. Například dodavatel komponentů ovlivňuje nákupčí firem, které od nich odebírají tím, že je pozvou, tu na hokej, tu na nějaké divadelní představení. Obvykle je vše provázeno večeří či rautem, ve kterém se rozvádí běžné pracovní a společensko-politické záležitosti. Člověk, který rozhoduje o tom, co od kohoo debere za zboží či služby může být pak takto ovlivňován v rozhodování. Je to legální? Ano. Je to etické? Jak pro koho, ale je to účelné a funguje to postaletí. Navíc pokud se začne jedinec ve firmě chovat neefektivně nebo na úkorvyšších nákladů firmy, má zaměstnavatel či majitel firmy možnost takového člověka vyhodit. Jiný člověk z téže firmy, například z obchodního oddělení, také pořádá různé společensko-kulturní akce pro své klíčové zákazníky. Důvod je stejný. Firma musí mít dobré vztahy se svými veko-odběratelia s těmi, kdo mají byť sebemenší možnost ovlivnění rozsahu a objemu zakázek, odběru zboží atp. Obchodník se zodpovídá za to, jaké náklady jsou na „dobré vztahy“ vynakládány a jak jsou účelné. Výše nákladů a intenzita vlivu je velmir ůznorodá. Některé firmy prodávají bez těchto aktivit, jiné by díky velké konkurenci nebo překážek na trhu ani nemohli obstát. Majitelé firem,podnikatelé, nebo jejich zástupci, dále odvádějí za plody své práce daně a jsou ve svém podnikání v řadě případů limitováni zákony, nařízeními různými vyhláškami. Proto je logické, že vzniká snaha ovlivňovat politiky a úředníky ve prospěch firmy tak, aby maximalizovala svůj zisk a minimalizovala náklady. Čím větší firma je, tím je její vliv na region roste a tím se stává pro obec či kraj lukrativnější. Pokud jako prostý občan nezmůžete téměř nic, jako podnikatel užmáte moc, váhu a respekt.

 Pokud jde majitel, nebo jeho zástupce za státním úředníkem a chce po něm, aby přimhouřil oko nad nějakým požadavkem, nebo aby udělal výjimku, je již takové jednání na hranici se zákonem. A je to protizákonné? Ne. Je to etické? Jednoznačně také ne, ale pokud přitom nedojde k předání jakékoliv pozornosti nebo nabízení jakékoliv jiné protislužby, nejderozhodně o úplatek nebo jiné korupční jednání. Správný „ideální“ úředník by měl postupovat striktně podle nařízení, vyhlášek a dalších legislativních předpisů a zároveň by měl vycházet každé žádosti vstříc tak, aby záležitost co nejvíce zjednodušil, celý proces pokud možno urychlil a navíc neporušil žádnou z legislativních podmínek.  Výjimky v pravidlech občan-úředník nebo podnikatel-úředník by měly být nepřípustné, protože právě ty umožňují korupční jednání. Současná legislativa však bohužel úředníkovi otevírá příliš velký prostor pro manévrování a umožňuje použít několikerý výklad jednoho zákona . Je tak mnohdy velmi jednoduché prosadit věc legálně pouhým odůvodněním úředníka, jak si zákon on vysvětluje a podle čeho jak rozhodl. Pokud se nakonec vůbec prokáže pochybení, nehrozí ouřadovi jako v řadě případů žádný postih, protože chybovat je lidské a ještě více úřednické. Neznalost zákona snad neomlouvá nikoho z nás a určitě by neměla omlouvat samotné úředníky. Jeho nadřízený má tak podle mého plné právo nebo spíše povinost takového úředníka odvolat či nějak finančně postihnout. Bohužel ve státní správě chybí jasná delegovanost a rozhodnost nadřízených. Tento stav bude existovat do té doby, dokud nebudou zákony jednoznačné a nezpochybnitelné a dokud bude míra odpovědnosti, kterou úředník má, adekvátní k míře trestu, který by za protizákonné jednání či pouhé pochybení obdržel.

Pokud je Vaše firma dostatečně velká, začnou Vám v dalším rozvoji nebo samotném provozu vadit některé zákony a dokonce i platby obrovských daní. Politik je osoba, která může do jisté míry zákon či přerozdělování statků ovlivnit. Firmy, které nějaký zákon ovlivňuje se logicky snaží tlačit na politiky, aby jejich podmínky (zákony) byly pro ně co nejvýhodnější. Odborně se tomu říká lobbing. Ovšem problém je, žepolitici jsou správci nás všech. To znamená, že by politik měl být zavázán každému občanovi (ať je či není podnikatel) stejně, což je prakticky nemožné. Každý občan je dějme tomu akcionářem státu a chce po svém managementu (vládě), aby nakládala se svěřeným majetkem co nejefektivněji. Pokud se politik začne prosazovat neefektivní zákony, nebo na úkor vyšších nákladů (resp. výběru daní) a zvýhodňuje pouze jeden subjekt před celým zbytkem „drobných“ akcionářů, je to jednoznačně zpronevěra svěřených prostředků. Je to trestné? Zatím bohužel také ne, ale už vůbec to není etické. Politik ale nezodpovídá pouze nějakému majiteli firmy, který ho může vyhodit, ale všem občanům (akcionářům), kteří tu možnost vyhazovu bohužel nemají. Jediné, na co máme všichni právo, je jednou za čas volit politickou stranu podle programu, který nakonec stejně nesplní a na základě čestných obličejů a prohlášení z billboardů. Míra odpovědnosti v politice je vůbec nejmenší ze všech zmíněných příkladů. Paradoxně čím výše je člověk postaven, tím se jeho osobní odpovědnost vytrácí. Když se ještě ke všemu politik dopustí korupčního či jiného trstného jednání, dokáže díky poslanecké imunitě, vlivům na státní úředníky a veřejné činitele a nakonec i kontakty na firmy, kterým v ledasčems pomohl, zdatně vybruslit. Za své dobré chování vůči spřáteleným firmám si po skončení politické exhibice jistě najdou další uplatnění.

 Korupce se objevuje ve všech vrstvách společnosti a je všude na světě. Jen řešení odpovědnosti a adekvátních trestů se liší. Nejde ale jen o korupci a věci protizákoné. Věci, které jsou přípustné mezi firmami prostě v politice nemají co dělat. Naše politická scéna je v mnohém odrazem nás samých. Snad každý z nás jednou za život pro svůj užitek balancuje na hraně zákona a mnohdy pouze zbytky slušnosti či etického kodexu nám v tom zabraňují. Někteří politici si pouze neuvědomují jinou perspektivu, do které jsou nástupem do politické funkce postaveni. Pak se hrozně diví, že se skandalizují různé schůzky a pozvánky k moři, které jsou mezi firmami běžné. Politika je veřejná služba. Právě veřejný zájem a početná skupina občanů-akcionářů vytváří z politiků něco jako celebrity. Jejich soukromí je pak věcí veřejnou. S tím se musí současní i budoucí politici smířit. Jejich jednání ovlivňuje nás všechny - bohužel naše stížnosti ohlasy a jiné protesty je samotné nějak neovlivňují – alespoň prozatím.

Autor: Pavel Maule | úterý 18.8.2009 14:31 | karma článku: 15,07 | přečteno: 1510x
  • Další články autora

Pavel Maule

Sluneční elektrárny - Bublina, strašení, záminka nebo velký tunel?

Vzhledem k tomu, že se v současné diskuzi na dopadech podpory fotovoltaických elektráren nemohou shodnout ani politici ani odborníci, pokládám za důležité podívat se na celou věc s rozmyslem a bez hysterie. Proto jsem se rozhodl se souhlasem pana Jůzy otisknout jeho úvahu a pohled na problematiku příspěvků OZE. Nepodléhejme prosím nepodloženým faktům a spekulativním doměnkám. Více viz text níže

8.9.2010 v 12:10 | Karma: 18,25 | Přečteno: 1706x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Maule

Pozastavením žádostí na FVE se otevírá cesta spekulantům a korupci

Až příliš mnoho obyčejných lidí se mohlo dostat k levné investici s poměrně slušnou návratností a relativně velkým ziskem a tím se podílet na navýšení podílu obnovitelných zdrojů v ČR. Garance státu zvyšovala důvěru u tuzemských bank, které byly ochotny na drobné investice (od 1-10 mil. Kč) půjčit bez záruk. Bohužel nebyl podchycen samotný začátek podpory FVE a objem schvalovaných a nekontrolovaných žádostí nabyl obřích rozměrů (téměř 2 temelínské bloky)

16.2.2010 v 16:45 | Karma: 11,59 | Přečteno: 1710x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Pavel Maule

Svět Pandory, šmoulové a jiná EKO multi-kulti verbež

Ve filmu Avatar je toho opravdu hodně. Okem nejednoho kritika jde o nabubřelý propagandistický EKO film srovnatelný snad jen s Al Goreovskou Nepříjemnou pravdou. Pokusím se film zhodnotit nejprve okem obejktivního zkušeného kritika a posléze svým skromným subjektivním dojmem.

20.12.2009 v 12:00 | Karma: 13,16 | Přečteno: 1893x | Diskuse| Kultura

Pavel Maule

Pomůže demokracii facebook nebo povinná volební účast?

Před rokem bylo v čechách uživatelů sociálních sítí jako šafránu. Dnes jsou sociální sítě součástí politických kampaní, marketingových akcí a mimo jiné i našich životů. Pomůže facebook posunout České politické stereotypy? A co třeba povinná volební účast?

3.9.2009 v 21:12 | Karma: 11,05 | Přečteno: 924x | Diskuse| Společnost

Pavel Maule

Eskalátor eskaluje a národ nám odhaluje

Vezmu to stejně jako p. Šesták. Reaguji na blogománii ohledně nehody na eskalátorech. Všihni na blogu jsou chytrý jak rádio a já, protože na téma reaguji, samozřejmě taky.

27.8.2009 v 22:26 | Karma: 15,76 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2300x
Vyloupl jsem se v roce 1981. V současné době pracující v telekomunikacích a fotovoltaice (www.terms.eu)