Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všechny mantry financování vědy a výzkumu – IV.

Je oblast financování vědy a výzkumu opravdu tak strategicky pro český stát významná, aby bylo možné přehlížet do nekonečna opakované mýty, fabulace a úsměvná dogmata, jak nám je akademická sféra prezentuje? Podívejme se spolu postupně na všechny mantry financování vědy a výzkumu, které zaplavují celý mediální prostor. Mantra čtvrtá: průmyslová lobby manipuluje se státní politikou výzkumu a vývoje a tuneluje státní prostředky určené pro vědu a výzkum. Prozkoumejme společně hlubokou iracionalitu jádra této široce medializované mantry…

Je příznačné, že stejné mechanismy, které akademická obec používá k udržení vnitřní hierarchie, tzn. nejhrubší a nejšpinavější monetokratické metody, které jsou v přímém protikladu vůči badatelskému étosu, kterým se snaží ošálit smysly veřejnosti, tak tytéž mechanismy nutně používá i pro svůj politický boj uvnitř ekonomického systému státu. Akademická praxe nikdy neuznávala demokratické hodnoty, dalo by se dokonce říci, že nic nedemokratické jí nebylo cizí. Jde o peníze a žádné drobné. A o moc. Od začátku bylo akademikům jasné, že akademická svoboda se dá udržet pouze, pokud se do bílých rukavic navleče houževnatá ocelová ruka, která podle potřeby dokáže buď uhodit, aby dala o sobě vědět, a nebo naopak s široce roztaženou dlaní pojmout, co unese. Čeští akademici s akademickou mafií EU za zády tak v roce 2002 prosazují zřízení vládní rady pro výzkum a vývoj.

Rada pro výzkum a vývoj má jasný cíl. Udržet vlivovou sféru akademické mafie co nejblíže státnímu rozpočtu. Ideálně u zdroje, s předsedou vlády za společným stolem. Skutečný cíl je obratně zamlžován nosnými tezemi politických prohlášení a tím se vlastně uzavírá paralela s počátkem transformace a 90. léty. Formát a složení rady, která má nastolovat dle svých tezí vize budoucí prosperity, odpovídá proto představě akademiků. Současný stav – pokud vynecháme dva úřednické posty, tak 3 ze 17 členů jsou z mimoakademické sféry. Přesto ani tento stav není z pohledu akademické obce uspokojivý. Jeden z bývalých členů komise se dokonce vyjádřil v médiích ve smyslu, že zřejmě jedenáctka zbývajících vysokých akademických funkcionářů, členů rady, je skrytě manipulována průmyslovou lobby tvořenou třemi členy z mimoakademické oblasti. Pro méně pozorného čtenáře ještě jednou – akademická obec si sama nanominuje 12 ze 17 členů rady a následně si představitelé této nominace stěžují, že tatáž rada v tomto zastoupení a proporčním kvóru je ve vleku průmyslové lobby. Náhoda? Ani omylem!

Ministerstvo průmyslu a obchodu se stalo druhou metou akademické mafie. Příslušné rady, které rozhodují o přidělených dotacích do praxe kooperující s akademickou sférou (jak jinak), jsou prošpikovány naskrze akademickými funkcionáři. Hlídají, dohlížejí. Vše mít pod dohledem a pod kontrolou. Třetí metou se staly evropské fondy. Státní subvence jako gigantické megapodvody tzv. výzkumných záměrů akademici prosadili a zcela ovládli. Sami prostředky dokázali rozdělit podle vnitřní subordinace, hierarchie, těch nejubožejších pravidel, které používají. EU fondy byly ale sousto příliš lákavé, než aby mohly zůstat bez povšimnutí. Například tučné Rámcové projekty EU si pojistili vhodným výběrem nanominovaných oponentů a účinkováním přidružené akademické obce v projektech. Akademicky vytunelovaný program EU následně s posměchem zatratili, protože nevede EU ke zvýšení konkurenceschopnosti. Absurdní? Bohužel, reálné.

Akademická sféra zdiskreditovala a zdegradovala pojem základní výzkum na bezobsažnou rutinu. Dávno se základní výzkum akademické sféry již vymknul jakékoliv kontrole. Chybí zpětná vazba, byla tu již o ní řeč a akademici se jí bojí jako pověstný čert kříže. Nechtějí zpětnou vazbu, nechtějí zodpovědnost za prostředky, které daňoví poplatníci vynaložili. A tak jeden základní výzkum v určité oblasti generuje další a další dosud nepoznané oblasti, které potřebují nutně základní výzkum. Je to past. Past na daňové poplatníky, ale i past na člověka posedlého nesmyslným pseudopoznáním, kterému unikají souvislosti tohoto světa. Nejvzdálenější podobory již jsou na míle vzdáleny svým předkům, ale i přesto poznání, které tento drahý a megalomanský základní výzkum dává, nepřináší odpovědi na základní otázky lidské existence. Proto je na místě daleko podstatnější otázka – kolik poznání ze základního výzkumu je skutečně třeba? Demograficky již nejsme v době Einsteinů. Akademickou vědu již dávno nedělá elita elit. Je to rutina v rukách průměru. Bublina s vnitřním mikrosvětem, který už ztratil kontakt se světem vnějším. Může si společnost dovolit takový luxus vydržovat? Akademická obec již druhým rokem rozehrává mediální hru, kterou se snaží odpoutat pozornost od podstatných otázek. Předmětem mediální hry je vyřešení systému hodnocení a následného přidělování prostředků dotací a grantů.

Vypustil jsem pokusný balónek. Pokud lidé z akademické obce vždy a principiálně oponují a hodnotí projekty pro mimoakademickou oblast, reciproční postup bude taktéž v duchu téže logiky. A čtenář si dovede těžko představit, jaký poprask taková myšlenka dokáže vyvolat v kuloárech mocných akademické mafie. Nějací lidé kdovíodkud budou hodnotit naše projekty, rozhodovat o našich penězích! Neslýchané!

Autor: Matěj Černý | úterý 7.12.2010 21:00 | karma článku: 9,64 | přečteno: 2634x
  • Další články autora

Matěj Černý

Fenomén poslední dekády: svět famózních seriálů KBS2

Jihokorejské seriály jsou nepochybným fenoménem současnosti. Opírají se o mimořádně kvalitní scénáře, hloubku příběhů i postav, úžasné herecké výkony a vnitřní filosofii děje, která je pro středoevropana dobře pochopitelná.

17.10.2015 v 19:23 | Karma: 6,40 | Přečteno: 337x | Diskuse| Kultura

Matěj Černý

Proč čeští akademici nechápou, jak jsou směšní?

Společnost, která nevyužívá individuality, nutně spěje k zániku. Je znakem tohoto úděsného systému legitimizovaného utopickou teorií a charakterizovaného terorem permanentní nesvobody, ve kterém žijeme, že mrhá talentem na jedné straně a na druhé stejně bezohledně deformuje jednotlivce k obrazu svému. Taková kombinace je však nutnou příčinou neefektivity společnosti jako celku a takto uměle udržovaná společnost rychle ztrácí svoji kvintesenci, cosi co jí drží bezděčně a nenásilně pohromadě, což koneckonců pozorujeme kolem sebe, tedy aspoň ti z nás, kteří vidět chtějí.

15.2.2014 v 17:23 | Karma: 24,62 | Přečteno: 2023x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Akademická mafie v tichosti buduje penězovod na veřejné rozpočty

Bez povšimnutí médií zůstalo schválení návrhu na založení nadace Český vědecko-technologický institut (CIST) Radou pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). O co jde? Fatální neproduktivita a vědecká impotence akademické sféry v ČR jde ruku v ruce s nejrůznějšími pochybnými praktikami, jak oblafnout svět kolem a v rámci starého židovského tak získat něco za nic, neboť židovský čachr je zřejmě hlavním ideologickým instrumentem současné tzv. vědy.

11.2.2014 v 22:25 | Karma: 23,64 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Rektoři vypráví

Pro čelné představitele akademické obce byl dnešek velmi plodný den. Média vděčně přijímají jejich názory a oni tak mohou prezentovat svoje představy či koncepty, jak by vysoké školství v budoucnu mohlo vypadat.

19.1.2012 v 17:57 | Karma: 17,34 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Akademická recyklace a tvorba extenzivního pseudopoznání.

Principy akademické recyklace a tvorby extenzivního pseudopoznání jako základní formáty akademického prostředí současnosti. V předchozím příspěvku jsem se rozepsal o situaci kontextu novely vysokoškolského zákona a razantní mediální demagogie hlasitých akademických zástupů. Blíže jsem ale neanalyzoval příčiny popsaných obav. K pochopení je třeba detailněji rozvést principy, na kterých stávající akademické prostředí funguje. Oprostit se od dogmat. Zaměřím se na tvorbu vědy, což je nejabstraktnější a proto také nejzneužívanější mantra, kterou akademici v mediální masáži používají.

15.1.2012 v 14:38 | Karma: 13,54 | Přečteno: 992x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
Pracuji v oboru prirodnich a technickych ved. Co si myslím o životě? Čtěte moje blogy :) S čím mám problémy? Nerad cestuji a velmi nerad ponocuji. A něco pozitivního? :) Rád se dělím o své názory. Takže jsem snad správně... A také rád spím!

Seznam rubrik