Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co chybí budoucí Radě pro výzkum, vývoj a inovace?

Vláda ČR na návrh předsedy vlády Nečase dnes v rámci projednání s rozpravou jako svůj 15. bod programu schválila Návrh na odvolání členů Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Že Rada v klíčové, tedy fiskální oblasti nefunguje, dalo najevo několik členů Rady již před několika měsíci a Radu raději opustilo. Pod tlakem dalších rezignací přistoupil předseda vlády proto k odvolání všech stávajících členů Rady, protože Rada by po-té nebyla ani usnášeníschopná a avizoval nominaci nových členů Rady do konce října.

Co lze očekávat od nové Rady? Dnes v 15:05 proběhla ve Studiu ČT24 za moderování Jiřího Václavka ilustrativní deklamace názorů obou stran, které dle předsedy vlády znemožnily akceschopnost Rady. Akademickou sféru zastupoval v živém vystoupení Karel Oliva, ředitel Ústavu pro jazyk český AVČR a sféru průmyslu zastupoval telefonicky Jaroslav Míl, dřívější prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Velmi krátká debata, kdy oba hosté studia měli možnost popsat svými slovy příčinu, proč Rada v klíčové fiskální oblasti selhala, opětovně ukázala absurditu představ akademické obce o financování vědy, výzkumu a vývoje. Co oba aktéři debaty sdělili?

Za hlavní problém Rady označil Jaroslav Míl, jinak žádný svatoušek, prozaický zájem tří skupin na finanční participaci na prostředcích ze státního rozpočtu ovšem silně zosobněný zástupci v Radě. Přeloženo – každý z členů Rady zastupuje nějaký ústav AV, vysokou školu a nebo průmyslový podnik provádějícího vývoj a každý člen tak je bezprostředně zainteresován na tom, aby pro svojí Alma mater získal co největší podíl na rozdělovaných prostředcích. Tedy místo aby hájil zájmy s jakými byla Rada zřízena, tzn. zvyšování konkurenceschopnosti ČR a zajištění udržitelného růstu, bezostyšně lobbuje za svůj rezort. Míl na dotaz moderátora navrhnul, že řešením je obsazení Rady osobami jednoznačně ekonomicky ani jinak nespojenými s tuzemskými institucemi a podniky. Například českými experty dlouhodobě nebo trvale působícími v zahraničí, akademickou sféru nevyjímaje.

V kontrastu s vystoupením Jaroslava Míla byly úvahy jinak sympatického Karla Olivy úsměvné a opět podtrhli to, co zde píši již poněkolikáté a co v akademické obci způsobuje takovou míru nevole. Za prvé, na dotaz moderátora ředitel ústavu AV potvrdil, že pokud mu bude funkce člena rady nabídnuta, že místo v Radě opět přijme. Jinými slovy, vůbec nepochopil principiální příčinu dysfunkce Rady. A za druhé, když se měl nějak hlouběji rozhovořit o příčině nefunkčnosti Rady, podle očekávání spustil navrčený kolovrátek s naivním výrazem ve tváři vysvětlující, že je třeba změnit systém hodnocení vědy.

Co tato debata ukázala? Za prvé, pokud to bude možné, akademičtí klientelisté se znovu budou hlava nehlava rvát do jakéhokoliv orgánu, ze kterého by jim mohly kápnout nějaké prachy, které budou moci kontrolovat a rozdělovat v ideálním případě v rámci tzv. akademických svobod sami (sobě). Nepřekvapuje mě to, pouze se pousmívám, jak v nepokryté nervozitě o to své již tu a tam i pozapomínají na květnaté deklamačky o badatelském étosu, kterým rádi masírují vděčná média, tedy veřejnost. Inu – účel světí prostředky. A za druhé, akademičtí klientelisté si rozhodně nepřejí, aby o fiskální politice podpory vědy a výzkumu rozhodoval kdokoliv jiný než jsou oni sami. O báječnosti takto vytvořeného světa - kde na jedné straně stojí akademický klientelista s nastavenou dlaní, floskulemi pro veřejnost o tom, jak je pro společnost nezbytný a řevem v záloze pro případ, kdy by pokladna nepřála takovému tempu, jak by očekával, a na straně druhé daňový poplatník, tedy méně obrazně řečeno podnikatel vytvářející hodnoty - o báječnosti takového světa jsem zde již několikráte psal.

Co tedy chybí budoucí Radě pro výzkum, vývoj a inovace? Avizované jméno titulárního poradce pro vědu Petra Fialy, který by měl být přímým gesčním nadřízeným Rady, vzbuzuje více než oprávněné obavy. Petr Fiala je rektorem jedné z velkých tuzemských univerzit, tedy prototyp akademického klientelisty par excellence. Pokud v tomto duchu bude sestavena i budoucí Rada, chybí budoucí Radě pro výzkum, vývoj a inovace elementární smysl. Akademická sféra, tak jak dosud funguje, totiž není principiálně schopna zajistit nic z toho, proč byla Rada pro výzkum, vývoj a inovace ustavena. Dokazuje to již nejméně 15 let a zaplať pánbůh že se jí stále méně daří oblbovat veřejnost tím, že je to nedostatkem financí. Není.

Autor: Matěj Černý | středa 5.10.2011 19:16 | karma článku: 9,53 | přečteno: 669x
  • Další články autora

Matěj Černý

Fenomén poslední dekády: svět famózních seriálů KBS2

Jihokorejské seriály jsou nepochybným fenoménem současnosti. Opírají se o mimořádně kvalitní scénáře, hloubku příběhů i postav, úžasné herecké výkony a vnitřní filosofii děje, která je pro středoevropana dobře pochopitelná.

17.10.2015 v 19:23 | Karma: 6,40 | Přečteno: 337x | Diskuse| Kultura

Matěj Černý

Proč čeští akademici nechápou, jak jsou směšní?

Společnost, která nevyužívá individuality, nutně spěje k zániku. Je znakem tohoto úděsného systému legitimizovaného utopickou teorií a charakterizovaného terorem permanentní nesvobody, ve kterém žijeme, že mrhá talentem na jedné straně a na druhé stejně bezohledně deformuje jednotlivce k obrazu svému. Taková kombinace je však nutnou příčinou neefektivity společnosti jako celku a takto uměle udržovaná společnost rychle ztrácí svoji kvintesenci, cosi co jí drží bezděčně a nenásilně pohromadě, což koneckonců pozorujeme kolem sebe, tedy aspoň ti z nás, kteří vidět chtějí.

15.2.2014 v 17:23 | Karma: 24,62 | Přečteno: 2023x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Akademická mafie v tichosti buduje penězovod na veřejné rozpočty

Bez povšimnutí médií zůstalo schválení návrhu na založení nadace Český vědecko-technologický institut (CIST) Radou pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). O co jde? Fatální neproduktivita a vědecká impotence akademické sféry v ČR jde ruku v ruce s nejrůznějšími pochybnými praktikami, jak oblafnout svět kolem a v rámci starého židovského tak získat něco za nic, neboť židovský čachr je zřejmě hlavním ideologickým instrumentem současné tzv. vědy.

11.2.2014 v 22:25 | Karma: 23,64 | Přečteno: 1314x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Rektoři vypráví

Pro čelné představitele akademické obce byl dnešek velmi plodný den. Média vděčně přijímají jejich názory a oni tak mohou prezentovat svoje představy či koncepty, jak by vysoké školství v budoucnu mohlo vypadat.

19.1.2012 v 17:57 | Karma: 17,34 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Matěj Černý

Akademická recyklace a tvorba extenzivního pseudopoznání.

Principy akademické recyklace a tvorby extenzivního pseudopoznání jako základní formáty akademického prostředí současnosti. V předchozím příspěvku jsem se rozepsal o situaci kontextu novely vysokoškolského zákona a razantní mediální demagogie hlasitých akademických zástupů. Blíže jsem ale neanalyzoval příčiny popsaných obav. K pochopení je třeba detailněji rozvést principy, na kterých stávající akademické prostředí funguje. Oprostit se od dogmat. Zaměřím se na tvorbu vědy, což je nejabstraktnější a proto také nejzneužívanější mantra, kterou akademici v mediální masáži používají.

15.1.2012 v 14:38 | Karma: 13,54 | Přečteno: 992x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1140x
Pracuji v oboru prirodnich a technickych ved. Co si myslím o životě? Čtěte moje blogy :) S čím mám problémy? Nerad cestuji a velmi nerad ponocuji. A něco pozitivního? :) Rád se dělím o své názory. Takže jsem snad správně... A také rád spím!

Seznam rubrik