Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bali, Lombok...14

S tou přísahou, že po příjezdu do Sanuru už jenom lenošení, jsem měla být zdrženlivější. Stačila návštěva Sondy Růžové a všechno bylo jinak.

Respektovala jsem Tadeášovu touhu po regeneraci těla i duše i když už všichni víme, že to vůbec neumí. Sonda nahodila udičku. Prý by si ráda zaplavala v průzračné vodě. Vánoční Malajsijská "močůvka" jí neuspokojila. Padl návrh na Gili Air, jeden ze tří profláknutých ostrovů poblíž Lomboku. Ten byl v plánu minulého roku, ale nemožnost rozumně přebukovat letenku, tento plán vymazal. Jenže přijedou posily z Čech i Anglie a kam s nimi? Gili Air je v itineráři. Navrhla jsem Lombok a Sonda se chytla. Předpokládala jsem, že Tadeáš bude trvat na lenošení v Sanuru, které vůbec,  ale vůbec neumí.  Zdálo se, že pojedu se Sondou sama do chvíle, kdy éterem tropického vlhka prolítlo slovo: "šnorchlovat". Můj drahý zastřihal ušima a výprava byla kompletní.  Sonda slíbila korály, želvy a možná i manty. Dnes, po akci, jsem četla z rozzářených očí korály, barevné rybičky a taky žraloka. Baby shark je neškodný. Ti dva se vrátili celí. Já hlavu pod vodu nedám a trpce jsem litovala. Přes tu září v očích prolítl smutný stín. Moc ho mrzelo, že jsem to neviděla. A pak už i mě. Hloubky a výšky jsou pro mě tabu i když se jedná většinou o decimetry. Obávám se, že nadzemní a podzemní aktivity mně zůstanou neznámou. 

Ale pěkně od začátku cesty z Padangbay trajektem. Za docela rozumnou cenu, něco přes 100 Kč na osobu. Doba šesti hodin, jak nám bylo sděleno, se zkrátila na čtyři a půl. Našli jsme si klimatizovanou místnost s polohovacími křesly a s našimi čekacími zkušenostmi, to bylo snadné.  Nešlo si nevšimnout, že hlavy žen jsou čím dál více zahalenější, že se premísťujeme do muslimského světa. 

O další přepravu už nemáme dlouho obavy. V každém přístavu,  letišti,  nádraží čekají i desítky řidičů připravených dovézt vás i tam, kde by jste nechtěli. Je už jen na nás, kolik jsme ochotni zaplatit. Ubytování standartní. Nesmí chybět bazén, snídaně, balkón nebo terasa, nejlépe vysoko nad zemí s pevnou půdou pod nohama. Sonda si bez problémů přepravila na lodi skútr a má před námi celkově náskok. 

Mě zbrzdily fekální problémy, tak až třetí den se odvažuji na prohlídku okolí Kuta Lombok. U pláže si dáváme čerstvý kokos. Dočetla jsem se, že jeho obsah napravuje zažívací potíže. Informace zdá se být pravdivá, jelikož absolvuji procházku po pláži, zástupy dotěrných prodejců a dojdu až do cíle, kde tušíme tu zvučně znějící trať formule 1 Mandalika. Ze spárů dotěrných prodejců se vykupujeme několikatisícovými částkami ( do 20 korun). Logicky jsme usoudili, že na konci cesty by jsme už cetky nemuseli unést. Ve prospěch prodejců hovoří hlavně jejich věk a roztomilost. Jsou to většinou děti. 

Trochu jsme se zašmodrchali v terénu a když mě zaujal pohyb v tůni před námi,  na okamžik jsem ztrnula. Myslela jsem, že budeme potravou krokodýlů. Naštěstí jen první dojem. Šlo o vodní buvoly. Tady na Lomboku je potkáme častěji než krávy. Z tůně jim čouhaly jen hlavy. Věnovala bych jim ráda více pozornosti,  ale to už mi Tadeáš nedovolil. Z vyhlídky jsme prostudovali tu vyhlášenou dráhu, kde se teď více prohánějí motorky než F1. Otevřel se nám pohled na krásnou zátoku a terénem nás provedli dva místní hafani. Zítra výlet na růžovou pláž i podvodní svět. Růžová pláž je jednou ze dvou indonéských pláží na kterých je, díky smíchání s růžovými korály, jemný písek takto zabarven.

Můj obor jsou vodopády.  Ráno nás vyzvedává řidič a odváží trochu více do vnitrozemí. Po cestě je zastávka na rýžovém poli, kde se dovídáme více o této plodině. Je to jejich denní "chléb". Ani KFC nebo MC Donald by si nedovolil vynechat v nabídce. Míjíme políčka s chilli a dostává se nám vysvětlení, že pěstují dva druhy. Jednomu z nich říkají  chilli turistické. Jestli je méně pálivé,  jsme se ani nemuseli ptát. 

Auto končí svou trasu, později pochopíme proč. Až nás naloží na malý naklaďáček. Cesta dále je problematická. Každopádně zážitek. Blaženě jsme se usmívali, protože ten návrat do dětství nám mohla zprostředkovat jen jiná kultura. Protáhli jsme se děravou jeskyní k vodopádu. Zdolávali překážky v podobě obrovských kamenů a vody stékájící na krk. Už aby jsme byli znovu na korbě náklaďáku a dokončili cestu do dětství. Slíbený byl i opičí les. Což o to les to byl hezký,  ale jen stěží jsme hledali pár unylých opičáků. No nevadí. V Ubudu nám prý budou  skákat i po stole a krást věci.

Pozvali nás k obědu do malého turistického resortu,  kde jsme mohli obdivovat krásný nábytek z jednoho kusu dřeva. Zvlášť Mistr stolářský si přišel na své. Odhadovali jsme cenu, kterou by u nás nikdo z nás nechtěl nebo nemohl zaplatit. Tady je to běžná součást života. Krásně vyřezávané vrata, nábytky z masívu. Ručně dělané, nefalšované. Oběd byl naservírovaný na tom překrásném stole, hotový švédský stůl v indonezském pojetí. Všechno smažené. Tempeh, kuře,  zeleninové placičky... Moc dobré.  Jen Sonda si odnesla žlučníkový záchvat. 

Děvčata navařila i předvedla ukázku výroby kokosového oleje. Tady je postup, kdyby jste zatoužil po takovém vlastním výrobku. 

Jeden celý kokos rozbít,  odstranit vrchní vlaknité vrstvy. Nastrouhat na hodně jemném struhadle. Vymačkat mléko a dvakrát dolít asi půl litru převařené vody a vždy znovu vymačkat. Tekutinu přecedit a dát na 2 až 4 minuty povařit. Sebrat po povrchu tučnejší část. Nalít na vok pánev a za stálého míchání,  až se vysráží kokosové pokrutiny, dílo je hotovo. Olej se scedí. Je ho přibližně 3 až 4 deci.

Ještě jsme měli zastávku s názornou ukázkou pletení rohoží,  kabelek z proužků bambusu. I prstýnky nám z toho vyrobili. Prošli jsme i prodejnou výrobků,  které putují do celého světa. 

Myslím a vím, že  Lombok nezklamal.

Sbohem Lomboku.

Nebo s Aláhem?

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Matějáková | pátek 26.1.2024 5:53 | karma článku: 7,26 | přečteno: 177x
  • Další články autora

Alena Matějáková

Děvče, které prošlo stejnými chodníčky 8.4.1966-29.4.2014

Ten den nikdy nezapomenu. Ta zpráva nás dostihla na terase hotelu v Chorvatsku, po tom co jsme museli změnit plán. Na cestě do Španělska nás dostihla jiná zpráva, že ubytování tam, zaplacené před rokem - neexistuje.

29.4.2024 v 11:48 | Karma: 11,75 | Přečteno: 571x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Žiji dál. Zásluhou jedné cigarety.

Prý jsem kočka. Říkají o mně. A já jim věřím. V opačném případě bych dvakrát nepřežila svoji jistou smrt.

27.2.2024 v 3:50 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...4

Kdyby bylo všechno krásné a snadné, neměli bychom srovnání a chyběla by ta intenzita prožitků. Teď jsem se dokázala radovat hlavně z toho, že mám práci.

13.2.2024 v 7:29 | Karma: 18,22 | Přečteno: 575x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...3

Existují lidé, kteří se neštítí ničeho, když jde o peníze. Peníze jsou modlou a vítězí nad vším. Tady jsem to měla možnost ochutnat ve velmi silném vývaru.

6.2.2024 v 8:55 | Karma: 18,16 | Přečteno: 751x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...2

Amerika země neomezených omezení. Tak jsem ji nazývala, když jsem se trochu rozhlédla. Zatím jsem na rozhlížení neměla mnoho možností.

4.2.2024 v 5:46 | Karma: 18,31 | Přečteno: 663x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47,  aktualizováno  17:57

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 15,49
  • Průměrná čtenost 391x
Důchodkyně, která odmítá stárnout. Tvrdí, že je třeba být v neustálém pohybu, aby jsme nemysleli na věci nepodstatné a stárnout, je věc NEPODSTATNÁ. Většinu života propodnikala.  Vystudovala střední školu, obor ekonomika zemědělství a téměř sama vychovala dva obrovské syny.  V současné době žije střídavě v Bruntále, Frýdku Mistku a na Bali. Životní cíl je: ve 120 létech  jít z diskotéky a v pokoře skonat na rameni svého 40 letého milence.

Seznam rubrik