Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bali, cesta pokračuje...11

Negara,  město na jihozápadu Bali. Jak málo se o něm dovídám na internetu. Oblast ve které se nachází se jmenuje Jembrana. Celá oblast je nejméně navštěvovanou oblastí. 

           A je také málo obydlená s vyjímkami podél hlavní pobřežní cesty z Denpasaru do Gilimanuku a oblasti okolo přístavu,  který spojuje Bali s Jávou. Většina území v této oblasti je zalesněná. Rovnější jižní část je velice úrodná a pěstuje se tady rýže. Většina návštěvníků na Bali bude mít málo důvodů,  aby se do Negary vydali.  My jsme měli jen dva. Byla po cestě a nechtělo se nám ji vynechat,  když už je to největší město oblasti. Závody buvolí to opravdu nebyly, což se uvádí jako jediné lákadlo. Při hledání hotelu v Negaře už před měsíci,  mě udivilo,  že booking nabízel jen tři hotely v odpovídající kvalitě. V jiné části jich bývají desítky i stovky. I cena byla trochu mimo. Bez bazénu za dvě stě korun, jinde veškerý konfort. Tady nás dali do místnosti bez oken. Měla sice klimatizaci a dokonce i televizi,  ale trpět klaustrofobií, byl by problém. Ani televize by nepomohla. Hotel obsazený po okraj, nicméně výměnu slíbili na příští den.

           Je tu vidět silný muslimský vliv,  neboť je blízko Jávy. Mešit je tu hned několik. Že je tu turista zvláštností, jsme pocítili, nejvíce v peněžence v náš prospěch.  Ceny jsou tu lidové,  i půjčení kola bylo za třetinu té turistické. Když jsme se tak málo dočetli, chtěli jsme to o to více vidět. Na kole k moři kolem hezkých domků a zahrad zarostlých udržovanou trávičkou. Trochu netypické pro Bali. Více betónu a udusané hlíny je standart. O to příjemnější pro naše oči. Oblast působí bohatě a uhlazeně. Rozuměj na Balijské poměry. Pobřeží s tmavým pískem, o turistický resort nezavadíš. Místo nich pasoucí kravičky, domorodci sbírající mořské řasy, hrající si děti. Nepřipadáte si nepatřičně. Nikdo se nediví, že se mezi nimi motáte. Jen se na vás usměje, někdo zeptá odkud přicházíte. 

           S vděčností za tuto zkušenost se po třech dnech a třech nocích posunujeme k východu. Já s velkým očekáváním. Tento hotel Bombora v Medewi dostal Tadeáš k blížícím se narozeninám jako dárek. No poplakala jsem si. Za takovou "evropskou " cenu jsem čekala něco více. Dali nás za vysokou zítku a na moře jsme se zřejmě měli koukat z té vysoké židle, na kterou jsem se jen stěží škrábala. Jen přístup personálu byl hodný vysoké kvality. Požádala jsem o výměnu s vysvětlením, že jde o dárek pro přítele a zatím nemáme ani pohodlné sezení. Za chvíli doběhla recepční s tím, že situaci probrala s manažerem a je tu pro nás připraven krásný pokoj. Stačí jen doplatit čtyři milióny (6000 Kč). V tu chvíli jsme byli úplně spokojeni. Tadeáš mně utřel slzy a ještě hodinu přesvědčoval,  jaký to dostal krásný dárek.  Po recepční přiběhli zřízenci a vyměnili žirafí židle za dřevěná křesla. Sedí se na nich otřesně, ale mlčíme. Ušetřili jsme na nájem na příští měsíc. 

           Narozeninový hotel nám poskytl pohodlí u bazénu a nádherné západy slunce. Taky pozorování surfařů v reálu. A nemůžu ani zapomenout na restauraci kousek odtud, kde jsme jedli ta nejlepší a nejlevnější jídla. Již zmiňované kuře v sladkokyselé omáčce za 20 000 rp (30 Kč). To vám byla dobrota. Už jen jedna zastávka a budeme doma. Rozuměj v Sanuru. 

           Ale teď jsme ještě v Tabanan. Dostali jsme chaloupku s terasou zarostlou tropickými rostlinami,  která se večer proměnila v bojiště. Chaloupka je výjimečná tím, že prostor pod střechou poskytuje cirkulaci vzduchu a taky zve návštěvníky, kteří by mohli slabším jedincům přivodit infarkt. Jsem zřejmě jedinec silnější,  neboť ještě žiji. Brzy jsme pochopili, že nebesa nad postelí nemusí navodit královský dojem. Má nás aspoň  částečně izolovat před vetřelci,  kteří se chovají jako by jsme vetřelci byli my. Když mě něco šimralo nebezpečně blízko intimních partií,  zkontrolovala jsem Tadeáše,  který neškodně mlel anglická slovíčka na terase a začala tušit zradu. Už hystericky jsem odhodila prostěradlo a to zvíře bylo v rychlém pohybu. Vůbec nemělo potřebu se kamarádit ani nevypadalo, že by mu setkání se mnou činilo zvláštní potěšení. Brouk podobný chroustu, jen o moc větší.  V tu chvíli asi deset centimetrů. Teď musím uznat, že zas takový macek to nebyl. To jsem ještě poprosila Tadeáše, aby to nevinné zvířátko odnesl do houští.  Další zvířátka,  která na mě šlápla jsem už mlátila hlava nehlava.  Ještě ve dvě hodiny nad ránem jsem byla v takovém bojovém postavení,  že na spaní nebylo ani pomyšlení. Na terase jsem se cítila v bezpečí pokud nepřišel útok ze vzduchu. Postupně na mě nalétávali zvířátkovi kamarádi. 

Utéct? Vyhrát?

Za denního světla se cítím odolnější a silnější. 

Zůstáváme.  Připraveni k dalšímu boji.

 

 

Autor: Alena Matějáková | středa 20.12.2023 8:56 | karma článku: 6,04 | přečteno: 162x
  • Další články autora

Alena Matějáková

Děvče, které prošlo stejnými chodníčky 8.4.1966-29.4.2014

Ten den nikdy nezapomenu. Ta zpráva nás dostihla na terase hotelu v Chorvatsku, po tom co jsme museli změnit plán. Na cestě do Španělska nás dostihla jiná zpráva, že ubytování tam, zaplacené před rokem - neexistuje.

29.4.2024 v 11:48 | Karma: 11,40 | Přečteno: 541x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Žiji dál. Zásluhou jedné cigarety.

Prý jsem kočka. Říkají o mně. A já jim věřím. V opačném případě bych dvakrát nepřežila svoji jistou smrt.

27.2.2024 v 3:50 | Karma: 16,49 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...4

Kdyby bylo všechno krásné a snadné, neměli bychom srovnání a chyběla by ta intenzita prožitků. Teď jsem se dokázala radovat hlavně z toho, že mám práci.

13.2.2024 v 7:29 | Karma: 18,22 | Přečteno: 573x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...3

Existují lidé, kteří se neštítí ničeho, když jde o peníze. Peníze jsou modlou a vítězí nad vším. Tady jsem to měla možnost ochutnat ve velmi silném vývaru.

6.2.2024 v 8:55 | Karma: 18,16 | Přečteno: 751x | Diskuse| Ona

Alena Matějáková

Stlala jsem postele americkým gentlemanům...2

Amerika země neomezených omezení. Tak jsem ji nazývala, když jsem se trochu rozhlédla. Zatím jsem na rozhlížení neměla mnoho možností.

4.2.2024 v 5:46 | Karma: 18,31 | Přečteno: 662x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 16,60
  • Průměrná čtenost 391x
Důchodkyně, která odmítá stárnout. Tvrdí, že je třeba být v neustálém pohybu, aby jsme nemysleli na věci nepodstatné a stárnout, je věc NEPODSTATNÁ. Většinu života propodnikala.  Vystudovala střední školu, obor ekonomika zemědělství a téměř sama vychovala dva obrovské syny.  V současné době žije střídavě v Bruntále, Frýdku Mistku a na Bali. Životní cíl je: ve 120 létech  jít z diskotéky a v pokoře skonat na rameni svého 40 letého milence.

Seznam rubrik