Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

RECENZE: Nesnesitelná lehkost bytí Michala Viewegha

Přestože se právě vydaný deník Michala Viewegha jmenuje Další báječný rok, je to název zvolený zřejmě z komerčních důvodů a je škoda, že autor nenašel tu trochu odvahy, aby jej vydal pod mnohem trefnějším názvem, který zmiňuje ve svých zápiscích – Luxusní rok.

Lehkost s jakou Viewegh své texty píše, je obvykle zdrojem ze strany recenzentů jak obvinění z povrchnosti tak i obdivu nad řemeslnou zručností a neutuchajícího zájmu ze strany čtenářů. Psaní literárního textu obecně je neustálým zápasem mezi sdělením a formou. A právě v tomto momentě Viewegh často obětuje smysl sdělení touze text vypointovat nebo vyšperkovat vtipnou replikou. Takový text má uhrančivý rytmus, dobře se čte, ale náročnějšímu čtenáři po chvíli přijde jalový.

Nemyslím si, že by takové psaní nutně vyplývalo z povrchní povahy autora, jak je Vieweghovi často podsouváno. Psát o banálních věcech a být povrchní mohou být dvě různé věci. Jde o to, že Viewegh záměrně upřednostňuje formální kvality textu před těmi obsahovými a je to rozhodnutí zcela legitimní. Otázkou je, z jakého důvodu autor upřednostňuje formu před obsahem. Je to samozřejmě jen má domněnka, ale domnívám se, že leccos naznačily už jeho literární parodie. V nich vystupuje jako ironický glosátor a s nedůvěrou sleduje a shazuje pokusy o „vysokou“ literaturu. Vůči velkým myšlenkám staví okázalý hédonismus. Vieweghův odpor k duchovnímu rozměru literatury může pramenit jak z nechuti k falešnému předstírání uměleckých hloubek, tak z vědomí, že on sám na to nemá.

Viewegh vstoupil na literární scénu v 90. letech, na které nedokázali oficiální literáti, tu více tu méně poznamenaní normalizačním marasmem, adekvátně zareagovat. Kupodivu se to nedařilo ani na straně bývalých odpůrců režimu, kteří ztrátou opozice přišli o své velké téma. Viewegh suverénně přehrál obě strany, jak schopností psát o aktuálních tématech, tak vypravěčskou zručností. Zklamání literární obce nad tím, že nakonec nenapsal ten toužebně očekávaný velký český román, ale stal se prosperujícím spisovatelem-podnikatelem, je pochopitelné, nicméně bylo to očekávání nereálné. Viewegh vstoupil na literární půdu v době, kdy neměl prakticky na co navázat a jeho přínosem pro českou literaturu je, že do ní přinesl určité řemeslné standardy. Na sošnou strnulost i okázalou uměleckost reagoval ironickým plebejstvím. Až jednou ten očekávaný velký český román přijde, dost možná bude stát alespoň částečně na tom, co do české literatury přinesl Viewegh.

Přesto Vieweghova literární kariéra stále pokračuje a vyznačuje se snahou autora překročit vlastní stín, doprovázená otravným bolestínstvím nad tím, že není českými recenzenty dostatečně doceněn. V tomto směru není výjimkou ani jeho poslední kniha. Rychlý úspěch mu zajistil pohodlný život mnohem dříve, než mohl autorsky dozrát a vzal mu možnost vnímat život i jinak než skrze prizma prominentní osoby.

Autor se v deníku zamýšlí nad tím, jak by měl své zápisky v knižní podobě pojmenovat a nejvíc se mu zamlouvá název Luxusní rok. „Luxusem ovšem nemyslím jen všechny ty letošní dovolené a pětihvězdičkové hotely, ale především luxus života bez vážných starostí, nemocí, úmrtí a tak dále.“ Svým způsobem tak pojmenoval téma současné západní kultury: život post(post)moderního člověka, který žije konzumně zajištěnou existenci, jíž schází nejen výraznější propady, ale i vrcholy.

Takový člověk obtížně hledá hlubší smysl života, pokud ho taková výstřední myšlenka vůbec napadne. Nezbytnou potřebu vnitřního konfliktu a z něj plynoucího růstu pak z nedostatku podnětů realizuje v malicherných problémech. Nebezpečí ztráty soudnosti a smyslu pro proporce, vznikající pohodlnou existencí, krásně ilustruje autor situací, kdy se podivuje odporu Jiřího Peňáze k „normalizačně hudebnímu estrádnímu hnusu“, který Viewegh identifikuje jako hudbu Michala Davida a přiznává, že on si Davidovy písničky s chutí zpívá ve sprše. Vůbec mu nedochází, že odpornost těch písniček spočívá ani ne tak v samotném textu jako ve skutečnosti, že představují zhmotnění umrtvujícího ducha té doby.

Poskládat z bezvýznamných událostí současného člověka hlubší příběh je velká výzva a v tomto bodě Viewegh, jako spousta jiných autorů, opakovaně selhává. Není schopen vytyčit ve svých zápiscích nosné téma a následně odlišit z přehršle dojmů ty podstatné od nepodstatných. Ke konci svého deníku to koneckonců vyjadřuje sám autor: „Hle návod jak být hlubší: stačilo by z tohoto deníku vyškrtat pětadevadesát procent.“ (str. 265) Další báječný rok Michala Viewegha vyvolává znepokojení, jak nápadně se tomuto sledu bezvýznamných událostí podobá náš vlastní život.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Vaněk | pondělí 23.5.2011 8:57 | karma článku: 11,88 | přečteno: 1557x
  • Další články autora

Martin Vaněk

Tomáši Halíkovi jen schází smysl pro humor

Nemohu se zbavit dojmu, že celá epizoda kolem kritiky Charlie Hebdo Tomášem Halíkem není ničím jiným, než bouří ve sklenici vody, v níž nejde o žádné velké ideje, ale pouze o fakt, že Tomáš Halík jednoduše nerozumí tomu, co to je humor.

29.1.2015 v 10:05 | Karma: 14,22 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Boží bojovníci proti islamistům

Jako kajícný důkaz opravdovosti svého obrácení na víru havlismu, přislíbil Bohuslav Sobotka americkému Kongresu aktivní účast Česka v boji proti terorismu na Blízkém východě.

18.12.2014 v 8:00 | Karma: 22,70 | Přečteno: 880x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Pražská kavárna na kolenou

Miloš Zeman dostál své pověsti geniálního stratéga a zákulisními machinacemi dosáhl toho, že se káva dostala na seznam zakázaných látek. Pražské kávarně tím zasadil nečekaný úder.

15.12.2014 v 9:06 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Úniky na Lince důvěry

Z českých policejních složek, známých svou informační inkontinencí, unikly další zneklidňující podrobnosti ohledně prezidentova návratu z Číny.

11.12.2014 v 9:00 | Karma: 7,77 | Přečteno: 428x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Další případ diskriminace

Českou zdravotní školou, neblaze proslulou diskriminací dvou muslimských dívek, otřásá další skandál. Tentokrát je stěžovatelem párek lidojedů, kterým bylo hrubě upřeno lidské právo na teplý oběd.

8.12.2014 v 8:00 | Karma: 30,02 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2647x
Skeptik.