Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Profesní zbabělec Václav Klaus

První reakce bezprostředně po vyhlášení amnestie přišly od novinářů a bloggerů, kteří ze znalosti věci pochopili, jaké důsledky by amnestie mohla mít. Následná reakce věřejnosti ovšem rozmělnila původní étos hluboko pod hranici dobrého vkusu a prokázala celé věci medvědí službu. Je opravdu nutné, aby se k věci vyjadřovali lidé jako Lucie Bílá a navíc prázdnými floskulemi typu: amnestie je výsměch slušným lidem? Právě díky nim se původní seriózní diskuze změnila v orgie nevkusu. Hrozí, že závažná kauza vyšumí z prosté únavy nad všudypřítomnou hloupostí.

Stejná Lucie Bílá nás před lety vyzývala podobně unylými frázemi ke Klausově podpoře a už jen z toho důvodu by věci nejvíc prospěla, kdyby nyní taktně mlčela. Pokud by jí šlo o věc samu a nikoli o touhu laciným způsobem se vyhřát na výsluní popularity. Daniel Landa pro změnu svolává rolnění a ani nechci vědět, co to vlastně znamená.

V téhle situaci chápu část veřejnosti, která odmítá nařčení Klause už jen z toho důvodu, že se chce distancovat od výše popsaných projevů laciného morálního rozhořčení. Přesto Klausovu amnestii nelze považovat za pouhý přešlap ani za projev senility. A obhajovat jeho krok znamená zavírat oči nad skutečností. On, který sabotoval fungování justice (naposledy šokoval návrhem zdiskreditované Vesecké na místo zástupce ombudsmana!?!), protěžoval osoby napojené na zájmové skupiny s trestní minulostí a tím léta bránil výkonu spravedlnosti byl prý znepokojen protahujícími se soudními kauzami. To není špatný vtip ani projev nesoudnosti. Václav Klaus se snaží na závěr kariéry definitivně zamést po sobě stopy.

Díky oslabení Klausova vlivu a uvolnění politického ovzduší promluvili v nedávné době lidé jako např. ekonom Jan Vaňous, který stál u procesu přípravy kuponové privatizace, která před lety vynesla Klause do nejvyšších pater politiky. Kuponová privatizace 90.let byla možná jednou z nejdražších PR kampaní na světě. Každý měl tehdy možnost opatřit si kuponovou knížku s nepřehlédnutelným podpisem Václava Klause, to aby nezapomněl, komu za tuhle báječnou loterii vděčí. Výsledek se dal očekávat. V následujících volbách zvítězila ODS v čele s Klausem. Až později se ukázalo, že tím opravdovým architektem byl nejspíš bývalý člen StB a Klausův náměstek Dušan Tříska a privatizace byla od počátku připravena jako grandiózní tunel. Celý podnik na chvíli ohrozila zpráva Kroll Associates, upozorňující, že Viktor Kožený je usvědčený zloděj a lhář. Nejspíš přímo z vlády přišel pokyn uklidit poplašnou zprávu do trezoru.

Ne nadarmo byl označen Klaus deníkem SME za pravého strůjce korupčního prostředí u nás. V době, kdy Klausova hvězda pohasínala, se zachránil opoziční smlouvou a tím také oddálil případné vyšetření jeho propojení a zodpovědnosti za trestní hospodářské kauzy 90. let. I vzhledem k blížícím se volbám bychom neměli zapomenout, že tím kdo na tuto hru přistoupil a výraznou měrou tak přispěl k následnému prohloubení úpadku republiky byl současný kandidát na prezidenta: Miloš Zeman.

Pouze nenapravitelný naivka by si mohl myslet, že prezident amnestií osvobodil aktéry různých hospodářských kauz z neznalosti věci, nebo dokonce z upřímného zájmu vyjít vstříct požadavkům Evropské unie, které jinak nemůže přijít na jméno. Obzvlášť pikantně působí poslední zpráva, podle níž necelé dva týdny před amnestií dorazil po osmi letech skrývání v cizině jeden z hlavních aktérů tunelu ve fondech Trend a Mercia, Miroslav Vlastník. Pokud by zde nebyl, amnestie by se na něj nevztahovala. Považovat tohle za souhru náhod lze jen stěží.

Václav Klaus se s oblibou prezentuje jako ekonom a svrchovaný odborník, pravdou je, že v zahraničí je vnímán jako výstřední exot, kterým také fakticky je. Nemá za sebou žádnou publikační činnost, podle které se odbornost ekonoma hodnotí, známy jsou pouze jeho dílčí názory, které jsou i v oblasti ekonomiky stejné jako v jiných odvětvích: výstřední a za každou cenu jdoucí proti názorům sdíleným uznávanými kapacitami. Dokonce i nositele Nobelovy ceny Josepha Stiglitze nazval břídilem, když se kriticky vyjádřil k některým aspektům českých reforem. Zároveň se vždy důsledně vyhýbal otevřené diskuzi, nikdy své názory nebyl ochoten hájit před opravdovými odborníky. Jan Vaňous označil před lety Klause za profesního zbabělce, který se debat v podstatě bojí.

Ve středu 9.1. to chvíli vypadalo, že Klaus vykročí ze svého stínu, když v médiích proběhla zpráva, že snad vystoupí v Poslanecké sněmovně, aby důvody amnestie vysvětlil. Bylo by to vůbec poprvé za jeho působení v roli prezidenta. Už navečer se ale objevila další zpráva, podle níž Klaus prohlásil, že nemá smysl amnestii vysvětlovat. Mimořádně s panem Klausem souhlasím, většina z nás už stejně dávno ví, co si o ní myslet.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Vaněk | čtvrtek 10.1.2013 8:00 | karma článku: 37,34 | přečteno: 1761x
  • Další články autora

Martin Vaněk

Tomáši Halíkovi jen schází smysl pro humor

Nemohu se zbavit dojmu, že celá epizoda kolem kritiky Charlie Hebdo Tomášem Halíkem není ničím jiným, než bouří ve sklenici vody, v níž nejde o žádné velké ideje, ale pouze o fakt, že Tomáš Halík jednoduše nerozumí tomu, co to je humor.

29.1.2015 v 10:05 | Karma: 14,22 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Boží bojovníci proti islamistům

Jako kajícný důkaz opravdovosti svého obrácení na víru havlismu, přislíbil Bohuslav Sobotka americkému Kongresu aktivní účast Česka v boji proti terorismu na Blízkém východě.

18.12.2014 v 8:00 | Karma: 22,70 | Přečteno: 880x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Pražská kavárna na kolenou

Miloš Zeman dostál své pověsti geniálního stratéga a zákulisními machinacemi dosáhl toho, že se káva dostala na seznam zakázaných látek. Pražské kávarně tím zasadil nečekaný úder.

15.12.2014 v 9:06 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Úniky na Lince důvěry

Z českých policejních složek, známých svou informační inkontinencí, unikly další zneklidňující podrobnosti ohledně prezidentova návratu z Číny.

11.12.2014 v 9:00 | Karma: 7,77 | Přečteno: 428x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Další případ diskriminace

Českou zdravotní školou, neblaze proslulou diskriminací dvou muslimských dívek, otřásá další skandál. Tentokrát je stěžovatelem párek lidojedů, kterým bylo hrubě upřeno lidské právo na teplý oběd.

8.12.2014 v 8:00 | Karma: 30,02 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přehlídka v Moskvě začala se sněžením. Putin opět obvinil Západ z revanšismu

9. května 2024  8:47,  aktualizováno  9:54

Přímý přenos Nedovolíme, aby nás někdo ohrožoval, řekl ruský diktátor Vladimir Putin na Rudém náměstí v Moskvě k...

Slováci se v eurovolbách bojí vlivu EU a USA, ostatní země V4 čekají ovlivnění z Ruska

9. května 2024  9:41

Obyvatelé zemí visegrádské čtyřky mají vážné obavy o to, že volby do europarlamentu se pokusí...

Na střeše restaurace ležela mrtvá žena, policisté k ní museli po žebříku

9. května 2024  9:35

Mrtvá žena byla ve středu večer nalezena na střeše domu v ulici José Martího na pražském...

Nadace OSF letos nově ocenila i ekonomickou a zahraniční žurnalistiku

9. května 2024

Nadace OSF rozdala Novinářské ceny za rok 2023. Za inovativní žurnalistiku ji získal tým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2647x
Skeptik.