Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pár kritických postřehů z mediální žumpy

Podle článku z blogu Vladimíra Justa ODCHÁZENÍ A ČESKÁ MEDIÁLNÍ PAVLAČ odhalila premiéra Havlova filmu Odcházení žalostný stav české kritiky. S tím lze naprosto souhlasit s podoknutím, že se to v prvé řadě týká právě osoby p. Justa.

S potěšením kvituji, že osobně spadám, dle autorova vyjádření v úvodu jeho článku, do „léta nevybírané žumpy samozvaných šaldů-internautů“, ale těm autor věnuje pouze tento přezíravý odsudek, aby svou pozornost následně upřel na oblast „vyšší“ kritiky, tedy té ze seriózních deníků. Konkrétně pak na recenzi Kamila Fily, která mu (stejně jako Janu Rejžkovi) evidentně nejvíc leží v žaludku.

Z celkové reakce pana Justa mi vyplývá, že podstatou jeho rozhořčení je fakt, že Kamilu Filovi se nelíbil film, který se jemu naopak líbil. Co mě osobně zaujalo, je rozdíl ve způsobu jakým oba kritici film analyzují a jakým komunikují se svými čtenáři.

Ve svém blogerském profilu nás Vladimír Just oslňuje přehršlí akademických titulů, profesních úspěchů a seznamem publikací. Jako by předpokládal od čtenářů svého blogu respekt nikoli z titulu pronikavosti úvah jež budou následovat, ale již z pouhého titulu své osoby. Poté co v úvodu článku označí soudy svých kolegů za „nevzdělané, tupé a slabomyslné“ nás ujistí, že mu nevadí odlišný názor kolegů, ale údajně „nulové umění svůj soud zargumentovat“. Absurdní tvrzení, vzhledem k tomu, že právě Just sám žádné argumenty nepředkládá, ale pouze z patra káže.

Pokud se někdo opravdu pokouší argumentovat, je to právě Fila, jehož text je otevřený, nic nevnucuje a nechává na čtenáři, jak si bude jeho argumenty interpretovat a kolik si z něj dokáže odnést. Vladimír Just si toho příliš odnést nedokázal. Zcela mu unikl celkový smysl textu, zato se soustřeďuje na několik podružných výroků, které mu nejvíc vadí a které dezinterpretuje a překrucuje jejich smysl takovým způsobem, aby je mohl následně podrobit zdrcující kritice a nabídnout svůj (rozuměj „správný“) pohled na věc. Tak například Filovu úvahu zpochybňující schopnost poetiky absurdního divadla postihnout problémy současnosti, vyvrací Just tímto názorem: „Bylo mnohokrát řečeno, že absurdita je realitou dneška.“ A basta fidly. A kde je, prosím, ten argument? Místo aby Just zpochybnil Filovy argumenty, útočí pouze na samotné konstatování silou své domnělé autority.

Je vůbec zajímavé, jak vydatně se Just zaštiťuje odvoláváním na jiné nezpochybnitelné autority, když např. tvrdí, že „Havlova absurdní poetika vyčpěla asi stejně, jako vyčpěl Shakespeare, Kafka nebo Ayschylos“. Při vší úctě, Václav Havel není ani Shakespeare ani Ayschylos a navíc i zmíněné velikány vnímáme v dobových souvislostech. Stejně tak pochybná je úvaha Justa nad Filovým výrokem, že film Odcházení „nenavazuje na žádné trendy“. Just opět pateticky křísí klasiky: „Na jaké trendy proboha navazuje Rembrandt, Švankmajer, Váchal, Vachek?“ My všichni na něco navazujeme, protože jsme se narodili do určitého společenského pohybu, používáme určitou řeč, znaky, sdílíme určité kulturní vzorce. I Václav Havel navázal svou divadelní tvorbou na poetiku absurdního divadla a zmíněné výtky recenzentů patří skutečnosti, že Havel při filmování pomíjí odlišné možnosti filmové řeči a drží se té divadelní.

„Další absurditou jsou námitky, že ODCHÁZENÍ není vlastně žádný film. Co to tedy je, line-li se to na nás z plátna a oslovuje nás to, občas nás to rozesmává, občas štve a občas (například v závěru) emotivně dojímá, ba přivádí k nadšení?“ ptá se Just. Odpověď je jednoduchá: nikoli nezbytně. Je snad filmový záznam divadelní inscenace nebo opery filmem jen pro to, že se na nás cosi line z filmového plátna? Smysl filmového média spočívá v jeho specifických možnostech vyjádření, kterými se liší od divadla, literatury a jiných uměleckých forem. Pokud je režisér nevyužívá a deklasuje filmové umění na pouhého přisluhovače jiné umělecké formy (v tomto případě divadelní), je zcela oprávněné tvrzení, že takový film není filmem. A v tom spočívá podstata odmítnutí filmu Odcházení filmovými kritiky a to jsou ty nuance, které mediálnímu kritiku Justovy v šíři jeho záběru zcela unikají.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Vaněk | čtvrtek 7.4.2011 10:41 | karma článku: 14,70 | přečteno: 1104x
  • Další články autora

Martin Vaněk

Tomáši Halíkovi jen schází smysl pro humor

Nemohu se zbavit dojmu, že celá epizoda kolem kritiky Charlie Hebdo Tomášem Halíkem není ničím jiným, než bouří ve sklenici vody, v níž nejde o žádné velké ideje, ale pouze o fakt, že Tomáš Halík jednoduše nerozumí tomu, co to je humor.

29.1.2015 v 10:05 | Karma: 14,22 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Boží bojovníci proti islamistům

Jako kajícný důkaz opravdovosti svého obrácení na víru havlismu, přislíbil Bohuslav Sobotka americkému Kongresu aktivní účast Česka v boji proti terorismu na Blízkém východě.

18.12.2014 v 8:00 | Karma: 22,70 | Přečteno: 880x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Pražská kavárna na kolenou

Miloš Zeman dostál své pověsti geniálního stratéga a zákulisními machinacemi dosáhl toho, že se káva dostala na seznam zakázaných látek. Pražské kávarně tím zasadil nečekaný úder.

15.12.2014 v 9:06 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Úniky na Lince důvěry

Z českých policejních složek, známých svou informační inkontinencí, unikly další zneklidňující podrobnosti ohledně prezidentova návratu z Číny.

11.12.2014 v 9:00 | Karma: 7,77 | Přečteno: 428x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Další případ diskriminace

Českou zdravotní školou, neblaze proslulou diskriminací dvou muslimských dívek, otřásá další skandál. Tentokrát je stěžovatelem párek lidojedů, kterým bylo hrubě upřeno lidské právo na teplý oběd.

8.12.2014 v 8:00 | Karma: 30,02 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2647x
Skeptik.