Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malý příspěvek k diskuzi o zdravotnictví

Můj vztah k českému zdravotnictví bych označil za zdravě nevraživý. Při návštěvě lékaře si připadám jako nesvéprávný, upřímný zájem registruji pouze při otázce, zda jsem už uhradil poplatek.

Můj první praktický lékař byl typický představitel podnikání v oblasti medicíny. Spoléhaje na kouzlo bílého pláště a bezbrannost starých a nemocných lidí, začal svým pacientům účtovat exotické léky, takže pokud jsem si dříve u nachlazení vystačil s Paralenem, nyní jsem dostal předpis hned na několik léků, u nichž mi nebylo jasné, k čemu že mi vlastně jsou prospěšné. Nedávalo mi to smysl až do té doby, než jsem měl v lékárně místo obvyklé koruny k receptu připlatit 300 Kč! Recept jsem zahodil, koupil jsem si místo nesmyslných léků bylinkový čaj a do tří dnů jsem se zbavil nachlazení nejen bez exotických léků, ale i bez Paralenu. Od té doby chodím k lékaři pouze když potřebuji neschopenku.

Tak se stalo, že jsem po několika letech, kdy jsem se u lékaře neobjevil vůbec, dostal dopis s milým dotazem, zda jsem nezemřel aniž bych to včas oznámil lékaři a pokud nikoli, abych se neprodleně dostavil na povinnou prohlídku. Pokud bych nepřišel, bylo mi sděleno, že by mi pojišťovna mohla do budoucna odmítnout proplatit lékařskou péči.

Přišel jsem k lékaři a zaplatil jsem 30 Kč poplatek, přestože mi nebylo jasné proč. Já nic nepotřebuji, jsem tu kvůli pojišťovně, tak proč mám za tuto “službu” platit? 

Poté jsem byl odeslán na druhý konec Prahy k odběru moči a krve. Bylo to soukromé pracoviště, kouzelné místo, kde se státní peníze mění na soukromý zisk. Ze všeho nejvíc připomínalo Kolbenku. Odběr krve probíhal jako pásová výroba a zajišťovala ji jedna stokilová dáma, přívětivá jako řeznický pes. Nikdy jsem neměl s odběrem krve problém, tentokrát to byl ale opravdový horor. S nedůvěrou jsem sledoval, jak svýma neohrabanýma rukama hledá žílu a žasl jsem nad tou neschopností. Sestra dnes nedorazila a tak odběr zajišťuje uklizečka? Nakonec se krev podařilo odebrat za cenu monstrózních modřin a já jsem naivně čekal něco jako “pardon.” Místo toho mě tlustá dáma podrážděně obvinila, že prý mám “klouzavé žíly”. Zdrcený z nepěkného chování svých žil jsem se hluboce zastyděl a  odcházel s pocitem viny, že jsem svými nezodpovědnými žílami způsobil trápení té laskavé duši. 

Pár dní na to, mi zavolala sestra, že dorazily výsledky a s náznakem hysterie v hlase mi sdělila, že mám být úplně klidný, ale je třeba co nejrychleji navštívit specialistu, protože výsledky ukazují na těžký diabetes.  Tak mi nezbývalo, než si vzít dovolenou a zajít ke specialistovi. Specialista tradičně zahájil debatu ujištěním se, že jsem zaplatil poplatek, což mě zcela uklidnilo a odeslal mě na testy. Po zbytek dne jsem popíjel odporný dryják a přišel při odběrech asi o polovinu veškeré krve.

Pár dní na to jsem se dočkal pointy, která mi sebrala dech. Přišel jsem opět ke specialistovi, na “Dobrý den” zareagoval srdečným “máte zaplacený poplatek?” a vzápětí mi oznámil, že výsledky nových testů prokazují, že nejen že nemám těžké diabetes, ale nemám vůbec žádné diabetes. Následovala diskuse spočívající z kladení jednoduchých otázek z mé strany a vykrucování ze strany lékaře. Nakonec lékař přiznal, že se v laboratoři stala chyba, ale rychle dodal, že to zcela jistě není chyba personálu, ale chyba bilogického materiálu, za což prý nikdo nemůže. Tomu bych byl ochoten věřit, pokud bych ono zařízení sám nenavštívil a nebyl svědkem neskutečného diletanství a jeho věrného společníka arogance.

Tohle ale není ona kýžená pointa. Korunu tomu lékař nasadil v momentě, když mi oznámil, že za měsíc MUSÍM znovu na kontrolu. Tak teď jsem byl opět zmaten. Proč mám chodit, navíc ve svém volném čase na kontrolu, když diabetes nemám? Vysvětlení lékaře mi vzalo dech. Software pana doktora nepočítá s tím, že by se někdo v laboratoři spletl. Pokud se v něm ocitnete, jste pro české zdravotnictví diabetik jednou provždy. Uvažování lékaře mi přišlo typické: místo aby se zamyslel nad tím, zda situace nevypovídá něco o kvalitě softwaru, raději by ze mě udělal papírově diabetika. Chápu, při mé další návštěvě dostane minimálně 30 Kč za nic a v tomhle spočívá kouzlo českého zdravotnictví a státu vůbec. Pokud jste diletant, nejenže za to nejste bitý, ale dokonce vám to hodí ještě víc, než když by jste svoji práci dělal dobře.

A proto se táži, kdo mi vrátí zpět 150 Kč za poplatky, které ode mě vybrali lékaři za zbytečná vyšetření zůsobené jejich diletantstvím? Kdo mi uhradí den zbytečně vybrané dovolené? Rovněž zasílám zdravici nejmenovanému výrobci softwaru a žádám jej tímto, aby svůj software doplnil o kolonku: “Nějaký pitomec to zase zvrtal.”

Autor: Martin Vaněk | pátek 25.4.2014 11:04 | karma článku: 30,31 | přečteno: 1212x
  • Další články autora

Martin Vaněk

Tomáši Halíkovi jen schází smysl pro humor

Nemohu se zbavit dojmu, že celá epizoda kolem kritiky Charlie Hebdo Tomášem Halíkem není ničím jiným, než bouří ve sklenici vody, v níž nejde o žádné velké ideje, ale pouze o fakt, že Tomáš Halík jednoduše nerozumí tomu, co to je humor.

29.1.2015 v 10:05 | Karma: 14,22 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Boží bojovníci proti islamistům

Jako kajícný důkaz opravdovosti svého obrácení na víru havlismu, přislíbil Bohuslav Sobotka americkému Kongresu aktivní účast Česka v boji proti terorismu na Blízkém východě.

18.12.2014 v 8:00 | Karma: 22,70 | Přečteno: 880x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Pražská kavárna na kolenou

Miloš Zeman dostál své pověsti geniálního stratéga a zákulisními machinacemi dosáhl toho, že se káva dostala na seznam zakázaných látek. Pražské kávarně tím zasadil nečekaný úder.

15.12.2014 v 9:06 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Úniky na Lince důvěry

Z českých policejních složek, známých svou informační inkontinencí, unikly další zneklidňující podrobnosti ohledně prezidentova návratu z Číny.

11.12.2014 v 9:00 | Karma: 7,77 | Přečteno: 428x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Další případ diskriminace

Českou zdravotní školou, neblaze proslulou diskriminací dvou muslimských dívek, otřásá další skandál. Tentokrát je stěžovatelem párek lidojedů, kterým bylo hrubě upřeno lidské právo na teplý oběd.

8.12.2014 v 8:00 | Karma: 30,02 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Ukrajinec na Plzeňsku odpálil manželce ve vagině petardu, dostal 18 let vězení

27. června 2024  6:50,  aktualizováno  9:10

Krajský soud v Plzni poslal na 18 let do vězení Ukrajince, který podle obžaloby loni v září v...

Pozabíjejme rodiny útočníků z Dagestánu, ostatní to odradí, vyzývá Kadyrov

27. června 2024  8:54

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov na setkání s bezpečnostními složkami navrhl, aby byl zabiti rodinní...

Poslanci budou schvalovat kandidáty na letošní státní vyznamenání

27. června 2024  5:53,  aktualizováno  8:46

Přímý přenos Kandidáty Sněmovny na státní vyznamenání budou schvalovat poslanci. Předběžný seznam kandidátů...

Třicítky vydrží až do prázdnin. Místy je doprovodí bouřky s přívalovými srážkami

27. června 2024  8:03

Konec června bude v Česku dále teplý, do konce týdne se však budou vyskytovat bouřky a přeháňky,...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2648x
Skeptik.