Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se český plyšák lísá k ruskému medvědovi

Absurdní drama, které předvádí vláda v posledních dnech jednomu až bere dech. Na debatu, že česká společnost klesla na samé dno, zareagovala vláda typicky po "nečasovsku". Předvádí nám, že stále se dá klesnout ještě níž.

Výroky Petra Nečase už zřejmě nebere nikdo vážně. S patetickou vervou vyhlásil boj proti korupci, sám čelí trestnímu oznámení pro korupci, svým spolupodpisem amnestie bez vědomí vlády porušil zřejmě Ústavu, přesto měl tu drzost napadnout verbálně senátory, kteří chtěli popohnat jejího autora před Ústavní soud. Druhý důchodový pilíř, za který se premiér tak urputně bije, zpochybňuje většina nezávislých odborníků i zdravý rozum a reklamu na jeho podporu lze označit za klamavou. To, že premiér sám vstoupil do druhého důchodového pilíře a náležitě to zpropagoval, je populistické gesto, které ho při jeho příjmech nebude bolet, na rozdíl od občana s průměrným platem.

Když vláda připraví občany o peníze a kvalitní služby, za něž jsou úředníci placeni, jednoho to pěkně naštve. Když ale premiérovy absurdní názory ohrožují základní lidská práva, tak to už je úplně jiné kafe.

Svého času Petr Nečas ostře odsoudil protestní vystoupení Pussy Riot výrokem, že jde o znesvěcení chrámu a podpora perzekuované skupiny prý poškozuje český export. Cítění Petra Nečase prý pobouřilo znesvěcení pravoslavného chrámu. Premiérovy unikají základní fakta. Vystoupení ruských punkerek mělo upozornit na fakt, že Putinovy mocenské ambice se pozoruhodně snoubí s mocenskými ambicemi pravoslavné církve, ve které našel svého zastánce. Není snad právě tohle znesvěcení víry? Chrám víry sloužící mocenským zájmům diktatury byl znesvěcen dávno před vystoupením ruských punkerek.

Pokrytectví rozhořčení Petra Nečase dokazuje hned druhý výrok o tom, že zastání se perzekuovaných punkerek škodí českému exportu. Nejen, že řada odborníků takový argument jednoznačně vyvrátila, především by však člověk upřímně znepokojený duchovním aspektem věci o takovémto argumentu ani neuvažoval.

Je s podivem, že přes ostrou kritiku, kterou doma za své postoje Nečas sklidil, po čase svůj názor zopakuje, navíc v situaci, kdy je na něj upřena pozornost zahraničních médií. Sledovat Nečasovo servilní lísání k ruskému medvědovi je smutné a vrcholně trapné. Adam Šůra ve své úvaze v Respektu navíc připomíná, že Nečas se znemožnil nejen v očích odpůrců Putinova režimu, ale i v očích mocenské garnitury, která Nečasův výrok vnímá jako projev slabosti.

Přitom by si jeden mohl myslet, že právě nedávné domácí události musely Nečasovi naznačit, že jeho servilní chování je cestou do pekel. Přestože solidárně kryl rošťárny svého guru Klause a obětoval mu zbytek své dobré pověsti, ten jej na svém posledním vystoupení chladnokrevně "odstřelil".

Do téhle šlamastyky zahraniční však vstupuje ještě tragičtější a ostudnější šlamastyka domácí v souvislosti s neoprávněným vydáním podnikatele Torubarova do Ruska. Tomu nyní hrozí v Rusku dost možná mučení i smrt. Rozhodnutí k vydání Torubarova podepsal ministr Blažek, který nyní čelí trestnímu oznámení ze strany rodiny podnikatele. Podle stanoviska Nejvyššího správního soudu osobu nelze vydat, pokud není ukončeno její azylové řízení, což nebylo. A přestože se ministerstvo brání, že stanovisko soudu není pro něj závazné, z hlediska morálky se z toho nevylže. Pavel Blažek nám víceméně sděluje, že nemůže popřít, že spáchal opovrženíhodný skutek, ale o nic nejde, protože dost možná není právního nástroje, který by jej popohnal k zodpovědnosti. Takto prosím argumentuje ministr, jehož resort má dohlížet na spravedlnost.

Za této situace jsem vděčný ministru Kalouskovi, který se svým husarským kouskem s cisternou snažil vydání zabránit. A je mi srdečně jedno, jestli to bylo upřímné nebo jen promyšlené populistické gesto. V tom trapném unisonu bezpáteřních aparátčíků, kterým je jedno, že dost možná odsoudili člověka na smrt, zato je velmi trápí narušení plynulosti provozu a "klidu na práci", byl Kalouskův výstřední kousek nečekaným závanem normality.

Autor: Martin Vaněk | sobota 1.6.2013 9:00 | karma článku: 39,25 | přečteno: 4486x
  • Další články autora

Martin Vaněk

Tomáši Halíkovi jen schází smysl pro humor

Nemohu se zbavit dojmu, že celá epizoda kolem kritiky Charlie Hebdo Tomášem Halíkem není ničím jiným, než bouří ve sklenici vody, v níž nejde o žádné velké ideje, ale pouze o fakt, že Tomáš Halík jednoduše nerozumí tomu, co to je humor.

29.1.2015 v 10:05 | Karma: 14,22 | Přečteno: 707x | Diskuse| Společnost

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Boží bojovníci proti islamistům

Jako kajícný důkaz opravdovosti svého obrácení na víru havlismu, přislíbil Bohuslav Sobotka americkému Kongresu aktivní účast Česka v boji proti terorismu na Blízkém východě.

18.12.2014 v 8:00 | Karma: 22,70 | Přečteno: 880x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Pražská kavárna na kolenou

Miloš Zeman dostál své pověsti geniálního stratéga a zákulisními machinacemi dosáhl toho, že se káva dostala na seznam zakázaných látek. Pražské kávarně tím zasadil nečekaný úder.

15.12.2014 v 9:06 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1509x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Úniky na Lince důvěry

Z českých policejních složek, známých svou informační inkontinencí, unikly další zneklidňující podrobnosti ohledně prezidentova návratu z Číny.

11.12.2014 v 9:00 | Karma: 7,77 | Přečteno: 428x | Diskuse| Politika

Martin Vaněk

Zápisky šílencovy: Další případ diskriminace

Českou zdravotní školou, neblaze proslulou diskriminací dvou muslimských dívek, otřásá další skandál. Tentokrát je stěžovatelem párek lidojedů, kterým bylo hrubě upřeno lidské právo na teplý oběd.

8.12.2014 v 8:00 | Karma: 30,02 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2647x
Skeptik.