Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Já, že sem dědek? Co si to říkal? Cooo?

A tak si tatík Petr svolal všechny k sobě a začal všem domlouvat. "Míro! Jsi spravedlivý a čestný kluk a je naprosto správné, že si se postavil za svého kamaráda Karla. I když je o mnoho starší a zkušenější, pravé kamarády sobě rovné potřebuje. Vždyť proto jsem ti svěřil celou svojí pokladnu." Pak se obrátil na malého Pepíčka od Dobešů.

KnížePán u pívaAutor: David Neff, MF DNES

"Pepiku! Ty holomku. Neříkal jsem ti, aby sis vybíral lidi k sobě na statek, které ti doporučuji? Nebyli by s nima žádný problémy. Ale ty pořád posloucháš svoje kamarádíčky od vedle z Hradu a pak to tak dopadá! Já vím, že si taky spravedlivý a chceš, aby všichni byli kamarádi a tak se snažíš všem vyhovět. Proto tě mám rád a jen ti pro tentokrát přátelsky domluvím."

"Karle, Karle, co mám s tebou dělat?" povzdechl si starostlivý tatík Petr. "Já vím, jakou si dostal výchovu. Je správné, když lidé vědí, kdo je jejich pán. A je taky správné, že se umíš ozvat s kamarádama, když tě někdo uráží. Ale prosímtě, víš, kdo to je?! Víš, kdo já Láďa?" "Nevím..." smutně odpověděl synáček Karel. "Já taky ne!" odpověděl zachmuřeně tatík. "Nevím, jaký má on kamarády, ale asi mezi nima bude i pár nás, dospělých, víš."

Kluci mluvili jeden přes druhého a každý chtěl obhájit svoje činy, ale tatík je rázně utnul slovy: "Tak a ticho! Kluci jedni neposední! Já chápu vaše problémy a neschvaluji to, že nějaký synáček z městečka si otvírá hubu na tady Karlíka, ale hoši! To nejde, abyste kvůli tomu nechodili do práce! Vždyť sem vám dal důvěru a na vaše i na můj trůn čekají venku před zámkem další. Prostě buď do té práce budete chodit nebo půjdu ven a řeknu: 'Vemte si můj trůn někdo jiný!'" zkusil to na ně lyšácky starý dobrý vladař Petr. "Ne, ne, to ne..." křičeli hoši a tak tatík poznal, že se mu podařilo kluky opět dát všechny do latě.

Za dlouhý čas, kdy skončil ten strašný Nečas a Petr přestal býti správcem, řekl svým klukům na zasloužené pětileté dovolené: "Kluci, víte vy, proč jsem nemohl rázně zasáhnout tehdy proti tomu holomkovi Láďovi?" "Nevíme" odpověděli všichni. "To bylo proto, že Láďa na nás věděl příliš mnoho. Měl na každého z nás spoustu věcí, které by rád vyhlásil do světa. A já se ho bál. A bál sem se ho moc. No jen se neposmívej Karlíčku!" Obořil se na svého synáčka. "Zrovna na tebe věděl všechno. Jak se kamarádíš s cizými králi a princátky a jak si chcete všechno dělat po svém. Jak střádáte plány, abyste pak mohli všechno ovládat. A řekl by na tebe dokonce i to, že si dostal jako dědictví po tvé milované tetičce jedny velké noviny, které se nám podařilo začít tisknout i u nás."

Už mě nebaví milí čtenáři poslouchat pořád dokola tyhle žvásty. Už mě nebaví se u piva hádat o politice, když to přesně politici chtějí. Nebaví mě, že televize, noviny, radio a internet je všechen v rukou Němců a Rakušáků, kteří píšou tak, jak pískne šéf v Berlíně, se kterým sou podobní Schwarzenbergové velký kamarádi. Nebaví mě už ta věčná glorifikace demokracie, když žádná není, nebaví mě to opravdu denně poslouchat, ty převzaté žvásty a klišé.
Vzbudíme se už někdy a řekneme D.O.S.T. tomu všemu???

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Václav Lorenc | pátek 19.8.2011 18:25 | karma článku: 14,40 | přečteno: 1022x
  • Další články autora

Martin Václav Lorenc

Napravo, nalevo, na východ, na západ aneb hrajeme si na kočku a myš

Ve skutečnosti je tento článek pro Vás nestravitelný. Pokud si hovíte ve svém umělém klídečku, jednou za pár let jdete k volbičkám a zbytek času u píva nadáváte, co jste to provedli, aby se poté kruh znovu uzavřel, tak přeskočte rovnou na zprávy o počasí a ignorujte tenhle článek. Pokud ale máte mozek, může být pro Vás těchto pár dalších odstavců inspirativních.

12.3.2014 v 7:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 365x | Diskuse| Politika

Martin Václav Lorenc

Okrádat mrtvé je hanebnost

Krádeží se rozumí tajné odnětí cizího majetku proti rozumné vůli majetníkově. Tak nás vyučuje katolický katechismus [1].

8.3.2014 v 21:55 | Karma: 8,58 | Přečteno: 879x | Diskuse| Kultura

Martin Václav Lorenc

Literární odkaz Václava Havla aneb Nobelova cena za literaturu!

Téměř grafoman, autor mnoha podružných divadelních her, neúnavný podpisátor a petičník. Co však jeho největší literární dílo - jeho samotný život? Pro ty z Vás, kteří trochu znáte životopis nedávno zesnulého exprezidenta a nebojíte se myslet i trochu kriticky proti proudu jsem připravil malý životopisný rébus Václava Havla, za který by mohl být bez ostychu navržen posmrtně na Nobelovu cenu. Nikoli míru, jak si tak moc přál, nýbrž za literaturu, jelikož je jeho život jednou velikou divadelní hrou.

20.12.2011 v 21:21 | Karma: 13,64 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Kultura

Martin Václav Lorenc

Václav Havel: Bez víry však nelze líbiti se Bohu - zbavme se kultu

Původně jsem neměl vůbec v úmyslu cokoli psát o zesnulém Václavu Havlovi. Nehodí se psát kritiku právě v okamžiku, kdy je jeho rodina zasažena, dovolím si tvrdit, tragédií. Nicméně včerejší okolnosti, kdy byl de facto introizován na všech mediálních scénách Václav Havel jako novodobý svatý Václav, mě přiměly k tomu, abych napsal asi to nejdůležitější, co lze o tomto zemřelém politikovi napsat.

19.12.2011 v 17:18 | Karma: 15,39 | Přečteno: 1847x | Diskuse| Kultura

Martin Václav Lorenc

Vlk v rouše beránčím aneb Halík v rouchu Vlka

Je to jen další informační bublina, která nám otravuje život? Je to jen mediální masáž vlivných osobností? Má pro nás kauza okolo údajného kněze Halíka nějaké hlubší poselství, anebo nás má celá záležitost jen zabavit a odpoutat naši pozornost od jiných důležitějších věcí, které se dotýkají našeho každodenního života? A je vůbec pravda, co nám nabízejí velká média?

12.12.2011 v 12:33 | Karma: 29,59 | Přečteno: 2034x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...