Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

hpengineering

23. 12. 2011 13:19
Fraška

Vážený pane Lorenc,

Váš názor mě nepobuřuje, protože věřící nejsem, a na víru v jakéhokoli boha se dívám jako na pozůstatek lidské nevědomosti, nedostatek vlastní síly či, což je nejhorší, pokryteckou pózu pocházející ze strachu o sama sebe. Přesto bych se Vás a také ostatních diskutujících rád zeptal, zda nepovažujete za nedůstojné k člověku a jeho památce, pokud se s ním ostatní loučí na místě zasvěceném některému bohu s odpovídajícím obřadem i přesto, že tento člověk za svého života jasně dával najevo, že se podobných věcí straní. A proč má církev takovou snahu i přes to, že musí znát přesně pravidla, která jste zde popsal? Nejde o nechutný populizmus?

Děkuji

0 0
možnosti
F

filiplanda

21. 12. 2011 23:43
absence několika ctností...

Smrt V. Havla je určitým testem vyspělosti naší společnosti. Někteří v tomto testu dost selhávají.

0 0
možnosti
F

filiplanda

21. 12. 2011 23:52
Re: absence několika ctností...

Nehledě na to, že kromě pokory se devalvací pojmů Pravda a Láska vědomě zříkají ctnosti největší. A to se nazývají katolíky. Fuj!

0 0
možnosti
H

hahakuk

21. 12. 2011 22:44
ach jo

Autorovy by slušelo trochu více pokory.  Z jeho článku by někdo mohl usuzovat, že ke spáse stačí prosté splnění výše zmíněných dogmat. Že vlastně si může žít a hřešit jak chce, ale důležité je, že se z toho vždycky skočí vyzpovídat, hlavně, když byl pokřtěn v katolické církvi.Takhle jednoduché to nebude.

Ve všem musí být hlouka duše a srdce.  Pouhé strohé odčárkování splněných bodů pro spásu nemusí stačit. Postoj člověka v posledních chvílích před smrtí, může člověka výrazně spáse přiblížit. To, zda bude spasen je jen na Milosrdenstvím Božím.  Očistcové utrpení, neznamená, že nemůže být spasen a že bude rovnou definitivně zavržen. Očistec nás čeká defaktto všechny.

Každý křesťan ví, že za spásu duší všech zemřelých je povinnost se modlit. Spásu nemá jistou nikdo!

Jinak ať si sebevědomý autor nastaví sám zrcadlo, jak by uspěl za 5 minut před Boží tváří, kdyby.....

A hlavně ať nezapomíná, že článek čtou i lidé, co autora znají a konfrontují to, co píše z jeho reálným životem.

0 0
možnosti
B

benzin

22. 12. 2011 14:36
Re: ach jo

No myslim si ze jen malokdo bude usuzovat z tohoto clanku na to, ze ke spase staci pouhe praktikovani ritualu. Ten clanek, ale tvrdi ze bez toho to nejde. Ani netvrdi ze ten kdo praktikuje do ocistce nepujde, jenom tvrdi, ze ten kdo nepraktikuje pujde do pekla jiste. To je presne ten rozdil mezi podminkou a postacujici podminkou. To co autor pise je ze ac byl Havel sebelepsi a sebehymanitnejsi a i kdyz dodrzoval vetsinu prikazani, tak tim ze nedorzoval uplne vsechny, sam sebe zatratil.

Nebo tvrdite, ze bez viry v Jezise je spasa mozna? (Podle katolickeho uceni.)

P.S.: Podle mne cete v clanku uplne neco jineho nez autor pise.

0 0
možnosti
AA

Saša

20. 12. 2011 9:13
Vidím to podobně, pane.

Havel vymyslel heslo "pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí", ale vůbec se tímto heslem neřídil.

Pravda, to je Kristus. Ježíš sám řekl "já jsem pravda, cesta a život". Nehlásá pravdu ten, kdo se odvrací od Krista a poklonkuje zmateným východním učením.

Láska je Bůh. Chce-li někdo hlásat vítězství lásky, pak musí hlásat Boha, Stvořitele nebe a země, musí hlásta "buď vůle Tvá jako v nebi tak i na zemi".

A lež? Dobře víme, koho označoval Kristus jménem "otec lži".

A nenávist? O té jsou slova Ježíšova zcela jasná: „Když vás bude svět nenávidět, vězte, že mě nenáviděl dříve než vás. Kdybyste patřili světu, svět by miloval, co je jeho. Vy však světu nepatříte, neboť jsem vás ze světa vyvolil, a proto vás svět nenávidí."

1 0
možnosti
P

panZagloba

20. 12. 2011 16:30
Re: Vidím to podobně, pane.

Václav Havel se několikrát dal veřejně slyšet, když na otázku v co věří začal brebtat něco ve smyslu: Já,ehmmm věřím cosi, co nás jaksi převyšuje, ehmmmmm chrocht........

Pokud vím,výroky tohoto typu na veřejnosti,notabene od známé osobnosti jsou považovány Církví sv. za veřejne popření katoliké víry!

Sedánky s ďáblovým pohunkem dalajlamou to jen potvrzují!

K tomu dodává s lítostí,že zádušní Mše sv. za takové osoby je klasifikována jako svatokrádež!

0 0
možnosti
B

benzin

19. 12. 2011 20:03
Vyjadruji podporu

Jak vidm, mnoho souhlasnych komentaru neni. Neznam Vas background (jestli ste verici, teolog nebo lajk). Nicmene tento dogmaticky rozbor je zajimavy. Vidim ze dost lidi to tady pochopili jako kritiku V.H., nebo mozna jako kritiku cirkve. Ja v tom osobne ctu priklad aplikace cirkevnich dogmat na konkretni pripad a vyvozeni zaveru, ktery je evidentne jiny, nez ostatni ocekavaji. Coz mi prijde pomerne zajimave.

Bohuzel mam pocit ze vira je pro lidi obdobne jednoznacna jako pojisteni. Dokud nedojde k udalsti nidko vlastne nevi jak to ten nejvyssi vyresi a jestli bude plnit. Trozku blize k meritu veci se da asi dostat studijem primarnich zdroju (bible, teologie,kulturni nalezitosti doby vzniku bible / smlouvy, zakoniku atd.) Bohuzel oba pripady jsou prilis slozite na to, aby to clovek zvladl skutecne prostudovat sam. A proto vyzuivame vyklady a vykladace. Myslim, ze jini vykladaci by s Vami nesouhlasili.

2 0
možnosti
C

Cynyc_

19. 12. 2011 18:45
Jestli to měla být ironie,

je mizerná, dlouhá a nudná. Jestli je to myšleno vážně (a toho se např. podle Vaší reakce na spor Hájek - Halík obávám), jste případ pro psychiatra. Jediné, s čím lze souhlasit, je, že každé množiny dogmat plynou nějaké závěry. Z absurdních dogmat, která citujete, pak závěry absurdní.

1 0
možnosti
B

benzin

20. 12. 2011 10:17
Re: Jestli to měla být ironie,

Dobry den. Prijde mi zajimave ze nazyvate dogmata pouzite v clanku za absurdni. Myslim, ze nemalo lajku ma pocit, ze se jedna o ty nejzakladnejsi dogmata krestanske viry, bez ohledu na cirkev.  A to sice ze bez viry v Jezise nemuze dojit ke spaseni. Tedy jiste, vsichni chapou, ze to neni podminka postacujici ke spaseni, nicmene je nutna.

Takze by tu byla otazka: "Je mozne dojit ke spaseni, dle napr. katoilcke cirkve, bez viru v Jezise?"

A pak by tu byla jeste zasadnejsi otazka. "Pokud to mozne je, proc se zadny cirkevni predstavitel nesnazi tuto pravdu predat lidem. Myslim, ze pro mnoho dnesnich cechu by pak byla vira daleko prijatelnejsi."

0 0
možnosti

troublemaker cz

19. 12. 2011 18:37
Blábol

RvRvRv. Mám vážné obavy o Vaše duševní zdraví, snad se z toho dostanete. Bůh s Vámi.

4 0
možnosti
SA

Saltos Alim

19. 12. 2011 17:50
Taky možné

Pane autore,

dosáhl jste úrovně,  že můžete řešit problém :  proč žížala nepíská?  Protože banány jsou chuti mdlé.  8-o

1 0
možnosti
P

panZagloba

19. 12. 2011 18:27
Re: Taky možné

Nu a vy se jevíte býti osobou duch mnohem mdlejšího...;-(

0 0
možnosti
M

mmaaxxxoo

19. 12. 2011 17:37
...

Mladý komunista?

1 0
možnosti
P

panZagloba

19. 12. 2011 18:27
Re: ...

Myslíš sebe? 8-o

0 0
možnosti
RM

Radeczek1

19. 12. 2011 17:36
Raději jste nic psát neměl.

A pak se divte, že se od víry tolik lidí odvrací. Takové kecy, to se prostě nedá Rv

6 0
možnosti
P

panZagloba

19. 12. 2011 18:26
Re: Raději jste nic psát neměl.

Teď vám nerozumím!

Je sice možné,že se některé články víry mnohým nelíbí,nicméně, to má lhát, a předstírat,že součástí katolické nauky nic takového není,jen aby získal nějaké ,,ovečky,,?

Je vidět,že nejen o víře ale i o cti a morálce víte kulové,a vzhledem k vaší poslední větě vám doporučui,abyste si laskavě utřel pubertální nos,a blábolil o něčem,čemu trochu rozumíte!

1 0
možnosti