Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Okrádat mrtvé je hanebnost

Krádeží se rozumí tajné odnětí cizího majetku proti rozumné vůli majetníkově. Tak nás vyučuje katolický katechismus [1].

Zesnulý papež sv. Pius X.Česká-grafika.cz

Nesmíme bližnímu škoditi: na životě, na nevinnosti, na majetku, na cti a na tom, co mu náleží. Toto všecko zakázal Bůh v posledních šesti přikázáních božích. Kdo se jen proti jedinému tomuto přikázání těžce proviňuje, nemá žádné lásky k bližnímu. [2] Všecko dobré nebo zlé, jež činíme bližnímu, Činíme Samému Kristu ; nebot Kristus praví: „Co jste učinili jednomu z bratří mých nejmenších, mně jste Učinili.” (Mat. 25. 40.) [3] Mrtvé pochovávati jest skutek milosrdenství; [...] My křestané máme úctu před mrtvolou, poněvadž víme, že jednou vstane z mrtvých. Proto církev pochovává mrtvolu se slavnými obřady [4]. Tělo svátečně oděné se položí do rakve. Do rukou se vloží křížek. Křížek připomíná: Dokud zemřelý žil, měl rád Pána Ježíše. [...] Ruce se ovinou růžencem. Ovinutý růženec všem připomíná: Rád se modli a měj rád Pannu Marii. Ber do rukou růženec, dokud jsi zdráv rád se ho modli, aby ti jej po tvé smrti mohli bez rozpaků ovinout kolem tvých ztuhlých rukou [5].

Jistě se mnou budete souhlasit, že tyto povinnosti vyplývající ze slov katolických katechismů se týkají každého katolíka. Týkají se mne, Vás čtenářů, zasvěcených osob, kněží, biskupů a papežů. Jak si potom máme vysvětlit promluvu současného svatého otce papeže Františka, ve které se svěřuje, že spáchal odporný zločin krádeže na zemřelém knězi? “…Tu jsem uviděl, že drží v rukou růženec… A hned mne to napadlo – tedy vlastně to napadlo toho lotra, kterého všichni nosíme v sobě – a zatímco jsem upravoval květy, uchopil jsem křížek toho růžence, trochu jsem zabral a odtrhnul jej. A v té chvíli jsem se na něho podíval a řekl jsem: „Dej mi polovinu svého milosrdenství.“ Pocítil jsem něco silného, co mi dalo odvahu to učinit a říci tu modlitbu! A potom jsem ten křížek vložil sem do kapsy…” [6].

Otázkou je, proč nám to papež sdělil. Možností může být více. Například nám to mohl říct jako příklad, který je nehodný následovat. Potom by měl ale toto důležité napomenutí dodat. Nebo nám to říkal, aniž by si uvědomoval, že spáchal zločin, který je i v očích nevěřících hanebný. Anebo nám to říká z jiného důvodu. Osobně si myslím, že je to Boží Milost, která dovolila svěřit se papeži Františku celému katolickému světu, který se mnohdy snaží chybné kroky papežů omlouvat nebo “vhodně interpretovat.” Dle mého názoru je toto skutečně Boží Milost pro ty věřící, kteří konzumují každé slovo vycházející z úst duchovních jako posvátné, nedotknutelné a pravdivé. Posvátné, nedotknutelné a pravdivé je pouze to, co se shoduje s katolickou vírou. Tuto rozlišovací schopnost má mít každý katolický věřící, který užívá rozumu. Jsou tedy slova papeže Františka hodná následování, pochvaly nebo jsou to spíše slova, za která by se měl každý člověk stydět a litovat? Samozřejmě, že takového hříchu, který papež František popsal, je nezbytně nutné litovat a prosit za odpuštění ve svátosti pokání.

Nenabádám k žádné rebelii proti svatému stolci – jsem katolík – a rozhodně nenabádám k tomu, abychom lámali nad papežem Františkem hůl. Vybízím k non-stop vytrvalé modlitbě spojené s obětí za tohoto špatného papeže Františka, který nemá ani čistě lidský stud a bez okolků přiznává, vědom si svého postavení, že páchal jako kněz (?biskup?) takovýto hřích a ještě má tu drzost, že se honosí tím, jak ho (ukradený křížek) stále nosí při sobě. Kéž by mu připomněl spíše, že spáchal těžký hřích, ze kterého se zřejmě ani nevyzpovídal, a vybídl ho k pokání.

Jen připomínám, že těžkým hříchem, konkrétně ‘cizím hříchem’, se proviňuje ten, Kdo hřích jiného vychvaluje, kdo ke hříchu jiného mlčí a kdo hřích jiného hájí. [7]

Kyrie, eleison! Kriste, eleison!! Kyrie, eleison!!!

____________________________________

[1] SPIRAGO, Franz. Katolický lidový katechismus. II, Mravouka. 2. vyd. Olomouc: Promberger, [1910]. 299 s. Knih. Kazatele; 8-9., str 147.
[2] tamtéž, str. 19.
[3] tamtéž, str. 20.
[4] SPIRAGO, Franz. Katolický lidový katechismus. III, O prostředcích milosti. 2. vyd. Olomouc: Promberger, [1911]. 228 s. Knih. Kazatele; 8-9., str. 194.
[5] TOMÁŠEK, František. Katechismus katolického náboženství. 1. vyd. Praha: Ústřední církevní nakladatelství, 1955. 149, [5] s., str. 40.
[6] http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=19728 [7] TOMÁŠEK, František. Katechismus katolického náboženství. 1. vyd. Praha: Ústřední církevní nakladatelství, 1955. 149, [5] s., str. 132.

Autor: Martin Václav Lorenc | sobota 8.3.2014 21:55 | karma článku: 8,58 | přečteno: 879x
  • Další články autora

Martin Václav Lorenc

Napravo, nalevo, na východ, na západ aneb hrajeme si na kočku a myš

Ve skutečnosti je tento článek pro Vás nestravitelný. Pokud si hovíte ve svém umělém klídečku, jednou za pár let jdete k volbičkám a zbytek času u píva nadáváte, co jste to provedli, aby se poté kruh znovu uzavřel, tak přeskočte rovnou na zprávy o počasí a ignorujte tenhle článek. Pokud ale máte mozek, může být pro Vás těchto pár dalších odstavců inspirativních.

12.3.2014 v 7:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 365x | Diskuse| Politika

Martin Václav Lorenc

Literární odkaz Václava Havla aneb Nobelova cena za literaturu!

Téměř grafoman, autor mnoha podružných divadelních her, neúnavný podpisátor a petičník. Co však jeho největší literární dílo - jeho samotný život? Pro ty z Vás, kteří trochu znáte životopis nedávno zesnulého exprezidenta a nebojíte se myslet i trochu kriticky proti proudu jsem připravil malý životopisný rébus Václava Havla, za který by mohl být bez ostychu navržen posmrtně na Nobelovu cenu. Nikoli míru, jak si tak moc přál, nýbrž za literaturu, jelikož je jeho život jednou velikou divadelní hrou.

20.12.2011 v 21:21 | Karma: 13,64 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Kultura

Martin Václav Lorenc

Václav Havel: Bez víry však nelze líbiti se Bohu - zbavme se kultu

Původně jsem neměl vůbec v úmyslu cokoli psát o zesnulém Václavu Havlovi. Nehodí se psát kritiku právě v okamžiku, kdy je jeho rodina zasažena, dovolím si tvrdit, tragédií. Nicméně včerejší okolnosti, kdy byl de facto introizován na všech mediálních scénách Václav Havel jako novodobý svatý Václav, mě přiměly k tomu, abych napsal asi to nejdůležitější, co lze o tomto zemřelém politikovi napsat.

19.12.2011 v 17:18 | Karma: 15,39 | Přečteno: 1847x | Diskuse| Kultura

Martin Václav Lorenc

Vlk v rouše beránčím aneb Halík v rouchu Vlka

Je to jen další informační bublina, která nám otravuje život? Je to jen mediální masáž vlivných osobností? Má pro nás kauza okolo údajného kněze Halíka nějaké hlubší poselství, anebo nás má celá záležitost jen zabavit a odpoutat naši pozornost od jiných důležitějších věcí, které se dotýkají našeho každodenního života? A je vůbec pravda, co nám nabízejí velká média?

12.12.2011 v 12:33 | Karma: 29,59 | Přečteno: 2034x | Společnost

Martin Václav Lorenc

On znásilňoval, on je fuj fuj, on je ten špatný, my jsme ti dobří

Ano! To je tak úžasný stát onen židovský Izrael. Ještě, že ho máme! On se nebojí obvinit kohokoli, třeba i bývalého prezidenta, protože on je fuj fuj, on přeci znásilňoval. Opravdu? A to, že denně Izrael zabíjí všechny okolo a diktuje USA a EU, co mají dělat, to je OK? Ano, sláva budiž Vám vzdána trojctihodná svobodná média, ještě že Vás máme!

7.12.2011 v 13:03 | Karma: 10,85 | Přečteno: 1318x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...