Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chceme umět číst mezi řádky dnešní doby?

Za mediálního povyku a slovního bubnování  „pryč s Bátorou, pryč s Hájkem, pryč s Hradním šílenstvím, nechte gaye na pokoji“ nám uniká jedna podstatná skutečnost. Umíme ještě myslet vlastní hlavou a používat vlastní slova? Jsme schopni se ještě odpoutat a udělat si na všechno svůj názor nebo už přemýšlíme jako slovník populárních deníků a investigativních pořadů?

Václav Klaus a Ladislav Bátora při demonstraci proti Lisabonské smlouvě. (3. října 2009)Jan Vorka

Slýcháme to denně. Ten je fašista a neonacista, ty jsi fundamentální a bigotní katolík a ty zakomplexovaný antisemita a nesnášenlivý nacionalista. Víme, co se skrývá pod těmito a dalšími pojmy? Samozřejmě, že víme. Již od základní školy jsme byli vyučováni přísnými učitelkami dějepisu v komunistických osnovách, které také obsahovaly takováto slova a slovní spojení, takže se nám naprosto správně při napsání nebo vyslovení těchto hesel vybaví ony potřebné emoce. Stručně řečeno, byli jsme naučeni číst mezi řádky.

Co se nám vybaví při slově fašista? Samozřejmě zrůdy jako Hitler, Mussolini, Franco. Po delší odmlce přichází slova jako neonacisti, dělnická strana, nesnášenlivost. A ještě po delším časovém odstupu lidé jako Bátora, Bartoš, Hájek a jelikož je Hájek na Hradě, tak do toho pro jistotu náš mozek zařadí i Klause. S Klausem je spojeno globální oteplování, věčné upozorňování na něco a kradení propisek, takže podvědomě začneme sympatizovat s ekology, grýnpísáky. V neposlední řadě se nám vybaví hnutí Duha, takže se vytvoří i kladné emoce ke školákům, kteří se přivazují k napadeným stromům na Šumavě a „…koneckonců on ten Sobotka nebude tak špatnej člověk, když sympatizuje s těma bojovníkama, dokonce za nima přijel na Šumavu a hlavně na to má stejný názor jako pan Havel, dokonce i kníže Schwarzenberg a Halík…“

Usvědčil jsem právě něčí myšlenkové pochody? Pak Vám gratuluji. Právě jste složil zkoušku z politicky a módně korektní rétoriky dnešních vládců, médií. Vy se nemusíte bát, Vaše názory jsou přesně chtěné a budete vést bezproblémový život. Je to ale tak správně?

S výše uvedeným operují všechna dnešní velká a známá média. Do toho mají v rukávu osvědčená esa. Dnešní rychlá doba, fastfoodově podávané informace, přesné scénáře s definicí hodných a zlých hochů a milé zvířátko ze zoo nakonec. Aby to nebylo tak nudné, tak občas vyburcují naše svědomí DMSkou do Afriky, aby jsme ho mohli opět nechat několik měsíců odpočívat.

Pokud chceme opravdu umět číst mezi řádky dnešní doby, je nutné, abychom se oprostili od známých klišé, termínů a od naučených definic ze školních lavic. Je nutné věnovat jednou za život alespoň 15 minut času a prolistovat si na obyčejné Wikipedii v termínech, které jsou nám předkládány a my na ně reagujeme tak, jak je žádoucí, abychom reagovali. Takétž je potřebné si je zapamatovat v jejich správném významovém znění a naučit se s nimi překládat žurnalisticko-politický Nový Kodex Vhodné Češtiny.

Pokud po přečtení tohoto článku objevíte ve své hlavě otevřené šuplíky s názvy jako pitomost a kravina, paranoické a vykonstruované nebo konspirační a nesmyslné, pak Vás ještě jednou upozorním, že opět používáte Nový Kodex Vhodné Češtiny a doporučím Vám projet si i tato hesla na Wikipedii. Hned objevíte, jak daleko od sebe je pravý jejich význam a ten běžně užívaný.

Autor: Martin Václav Lorenc | neděle 14.8.2011 22:54 | karma článku: 17,54 | přečteno: 1494x
  • Další články autora

Martin Václav Lorenc

Napravo, nalevo, na východ, na západ aneb hrajeme si na kočku a myš

Ve skutečnosti je tento článek pro Vás nestravitelný. Pokud si hovíte ve svém umělém klídečku, jednou za pár let jdete k volbičkám a zbytek času u píva nadáváte, co jste to provedli, aby se poté kruh znovu uzavřel, tak přeskočte rovnou na zprávy o počasí a ignorujte tenhle článek. Pokud ale máte mozek, může být pro Vás těchto pár dalších odstavců inspirativních.

12.3.2014 v 7:00 | Karma: 6,47 | Přečteno: 365x | Diskuse| Politika

Martin Václav Lorenc

Okrádat mrtvé je hanebnost

Krádeží se rozumí tajné odnětí cizího majetku proti rozumné vůli majetníkově. Tak nás vyučuje katolický katechismus [1].

8.3.2014 v 21:55 | Karma: 8,58 | Přečteno: 879x | Diskuse| Kultura

Martin Václav Lorenc

Literární odkaz Václava Havla aneb Nobelova cena za literaturu!

Téměř grafoman, autor mnoha podružných divadelních her, neúnavný podpisátor a petičník. Co však jeho největší literární dílo - jeho samotný život? Pro ty z Vás, kteří trochu znáte životopis nedávno zesnulého exprezidenta a nebojíte se myslet i trochu kriticky proti proudu jsem připravil malý životopisný rébus Václava Havla, za který by mohl být bez ostychu navržen posmrtně na Nobelovu cenu. Nikoli míru, jak si tak moc přál, nýbrž za literaturu, jelikož je jeho život jednou velikou divadelní hrou.

20.12.2011 v 21:21 | Karma: 13,64 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Kultura

Martin Václav Lorenc

Václav Havel: Bez víry však nelze líbiti se Bohu - zbavme se kultu

Původně jsem neměl vůbec v úmyslu cokoli psát o zesnulém Václavu Havlovi. Nehodí se psát kritiku právě v okamžiku, kdy je jeho rodina zasažena, dovolím si tvrdit, tragédií. Nicméně včerejší okolnosti, kdy byl de facto introizován na všech mediálních scénách Václav Havel jako novodobý svatý Václav, mě přiměly k tomu, abych napsal asi to nejdůležitější, co lze o tomto zemřelém politikovi napsat.

19.12.2011 v 17:18 | Karma: 15,39 | Přečteno: 1847x | Diskuse| Kultura

Martin Václav Lorenc

Vlk v rouše beránčím aneb Halík v rouchu Vlka

Je to jen další informační bublina, která nám otravuje život? Je to jen mediální masáž vlivných osobností? Má pro nás kauza okolo údajného kněze Halíka nějaké hlubší poselství, anebo nás má celá záležitost jen zabavit a odpoutat naši pozornost od jiných důležitějších věcí, které se dotýkají našeho každodenního života? A je vůbec pravda, co nám nabízejí velká média?

12.12.2011 v 12:33 | Karma: 29,59 | Přečteno: 2034x | Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!