Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Může být monopol (v)hodný?

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita...

Před pár dny jsem se začetl do nové knihy "Od nuly k jedničce". Autorem je Peter Thiel, který investoval do online společností jako PayPal, Facebook, LinkedIn a většinou stál i u jejich zrodu, celkem celebrita v Silicon Valley. Kniha mě ani tak nenalákala na spousty chytrých rad od investorského guru, jak založit startup a na co si dát pozor, než se z něj stane druhý Facebook. Podobných knih vychází teď mraky (určitě znáte, Mysli jako Steve Jobs a jiné). Zapamatovat si i jen desetinu rad, co se na vás jako potencionálního Zuckerberga č. 2 všude hrne, je nad lidské síly a ještě náročnější je, se dle nich držet. Tahle kniha je jich také celkem plná, ale to mě na první pohled tolik nelákalo. Spíše mě zaujal Thielův hodně jiný pohled na byznys, až dalo by se říci provokativní, trochu extrémní, ale bez debaty zajímavý k přemýšlení. Leitmotivem knihy je v kostce asi toto: monopoly jsou vlastně fajn, konkurenční prostředí zabíjí byznys.

Já osobně jsem vyrostl do světa, kde se monopoly bouraly a ukazovány byly jen v tom nejhorším světle. Český telecom brzdil internet, Česká pošta brzdila rozvoj kurýrních služeb, České dráhy to samé na železnici apod. Říci mi v té době, že monopol je vlastně fajn, tak to shodím ze stolu jako naprostý blábol. Co může být lepší než konkurence a tzv. Klausova volná ruka trhu, která sníží ceny a zlepší služby. Thiel si to v knize nemyslí. A také rozlišuje podobný státem natvrdo určený monopol od monopolu, který si vybudujete sami na trhu prostě tím, že máte jedinečnou službu - tím je myšleno ne jen lepší, ale o několik řádů lepší, že nemáte konkurenci. Google má monopol na vyhledávání, Microsoft (alespoň zatím) na operační systém, Facebook na soc. sítě a Apple na smartphony (drtivá většina zisku z trhu jde k nim i když mají mraky konkurence) atd. A když budujete firmu nebo do ní investujete, tak byste měli chtít něčeho podobného dosáhnout, mít monopol na daném trhu. Ne skákat do byznysu, kde je už sto konkurentů a vy za velké peníze, stále ve ztrátě nebo s malinkým ziskem, s kterým sotva přežíváte, budete bojovat o každého zákazníka. Co takové krvácení přinese? Zákazníkovi nižší cenu? Zřejmě ano. Lepší služby? Jak kdy. Rozvoj do budoucna? Naprosto ne! Pokud se ohlížíte za každým kvartálem, zda jste alespoň v kladných číslech a nepovedený experiment vás může stát bankrot, tak těžko myslíte na budoucnost a rozvíjíte firmu a trh, jen přežíváte. Monopol tohle řešit nemusí. Že bude produkt pro zákazníky dražší? No a co, o to tu přeci podle autora knihy nejde, vy jako majitel/zakladatel/investor jste s tímto přesně spokojen a o zisk jde přeci až na prvním místě. Kdo chce půlku života trávit budováním firmy, která sotva vydělá na živobytí? Všichni podnikatelé ve výsledku usilují o monopol, jen si asi vybrali špatné bojiště.

Jako plno věcí dává v té knize smysl, hlavně když to celé berete z pohledu majitele firmy ne zákazníka. Tomu je ale většinou zdraví firmy fuk, zajímá ho hlavně cena a to ideálně zadarmo, pokud není firma v něčem tak jedinečná, že cena vlastně ani tak roli nehraje. Je také pravda, že jen velké firmy, které svého času neměly konkurenci a nemusely se vůbec ohlížet kolem sebe, investovaly velké peníze do rozvoje a nastavily standard na trhu, z kterého zase těžilo plno jiných firem a ve výsledku i zákazníci (např. Microsoft, IBM). Co ale potom, když monopol dosáhne takové velikosti, že nějakého rozvoje již není schopen a trh začne spíše brzdit, jen aby z něj dojil stále dolary a jakákoliv alespoň trochu revoluční inovace je zadupána (či koupena) dříve, než se dostane za zeď takovéto firmy? Odpověď je podle Thiela vlastně jednoduchá. Nahradí ho jiný monopol. I když v té době je to ještě malý progresivní startup, který si dá do sloganu třeba, já nevím, Don´t be evil.

Autor: Martin Schovanec | středa 22.7.2015 21:00 | karma článku: 10,10 | přečteno: 708x
  • Další články autora

Martin Schovanec

Koho volit v Lounech?

Bydlíte v Lounech a chystáte se 10-11.10. jít volit? Možná vám tento text pomůže vybrat tu správnou kandidátku.

27.9.2014 v 19:00 | Karma: 8,14 | Přečteno: 766x | Diskuse| Politika

Martin Schovanec

Zde žijí lvi

Zde žijí lvi (latinsky Hic sunt leones), takto na starých mapách označovali místa, která byla neprobádaná a kde žili barbaři a další různí nebezpeční tvorové. A takto vtipně také nazvali v posledním čísle magazínu Forbes článek o tom, proč ČR stále hraje druhou ligu pro velké mezinárodní společnosti, jenž u nás stále nespustili svoji službu či zde oficiálně nenabízí svoje zboží. Ač se Forbes profiluje jako magazín, který když přečtete, tak máte sto chutí začít něco dělat, tak tenhle článek je trochu depresivní vyjímkou, alespoň pro lidi, kterým na ČR záleží a kteří, stejně jako já, na tento předsudek naráží posledních 10 let.

9.9.2014 v 7:45 | Karma: 13,19 | Přečteno: 868x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Šestihodinový pracovní den? Zatím s obtížemi.

Určitě se mnou bude souhlasit většina pracujících, že v práci tráví více času než by bylo zdrávo a že by ho část rádi věnovali rodině, koníčkům, sportu apod. Na druhou stranu ale chtějí peníze, kariéru a nebo je prostě budování podniku baví a v práci tak tráví velkou část dne dobrovolně, i když by si dokázali zařídit být v práci šest hodin třeba i za méně peněz. Možná z těch peněz ale není třeba slevovat, stačí "jen" toho zvládnout více.

8.8.2014 v 8:38 | Karma: 10,34 | Přečteno: 843x | Diskuse| Ekonomika

Martin Schovanec

Koho mi jen připomínáš?

Ač si všichni o sobě myslíme, jak jedinečné a svébytné osobnosti jsme, pravda to až tak úplně není. Díky své práci, kurzům angličtiny, přátelům, přítelkyni, rodině apod. , jsem za poslední roky poznal určitě stovky nových lidí, s kterými jsem strávil dost času, abych je alespoň částečně poznal. Čistě náhodou jsem tak vysledoval pro mě zajímavou věc, že po hodině bavení se s někým novým o něm často vím víc, než mi řekl. Znám totiž velmi dobře někoho, kdo je stejný "povahový model".

21.7.2014 v 15:40 | Karma: 8,89 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost

Martin Schovanec

Můj boj s angličtinou

Můj boj s angličtinou byl dlouhý a v podstatě do roku 2012, kdy jsem se s tím rozhodl už konečně něco dělat, plný proher. Začalo to už na střední škole, kde nás nalákali na angličtinu a po nástupu na školu se omluvili, že nás je ve třídě málo a že holt budeme všichni dělat němčinu, kterou jsem nesnášel a velmi úspěšně jsem do dneška zapoměl vše krom počítání a pár nejběžnějších slovíček. Později jsem se díky hraní počítačových her naučil některá slovíčka sám, ale ta se ukázala v běžném životě nepoužitelná. Můj nejoblíbenější "word list" se skládal převážně z anglických názvů všech možných zbraní, vojenských hodností, středověkých povolání, staveb atd. Gramatiku jsem neuměl vůbec a v dospělosti na dovolené se můj způsob komunikace omezil na jednoslovné odpovědi + jsem u sebe objevil talent na pantomimu při ukazování všeho možného :-).

13.7.2014 v 18:40 | Karma: 12,57 | Přečteno: 811x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1611x
Autor je provozovatel herního obchodu www.xzone.cz.