Závěrečná řeč obhájce svobody před lidovým soudem

Vážení spoluobčané, v následujících dvou dnech rozhodnete o směru, kterým se naše země vydá. Mnozí z vás jsou motivováni nespokojeností se současným stavem a touží prudce otočit kormidlo doleva, doufaje, že bude lépe. Avšak svobodu při tomto manévru vyklopíte. Jsem přesvědčen, že to není moudré.

Svoboda jistě přináší trable, požaduje po vás odpovědnost za vlastní život, zároveň nám však přináší možnost plnit si naše sny a přání. Jsme tím svobodnější, čím širší jsou naše možnosti.

Zříci se svobody znamená i zříci se těch možností, které nám dává a přijmout jistotu, jedinou možnost, kterou nám nabízí náš opatrovník - sociální stát v čele s Bohuslavem Sobotkou. Hrozná představa. Dnes má moje generace takové možnosti k plnění svých snů, které si generace předchozí vyrůstající v nesvobodě vůbec neuměla představit. Nezříkejme se jich.

Otočením kormidla doleva se vracíme zpět do minulosti. Zpět blíže režimu, který okrádal, vraždil a pokřivoval. Zpět do dob, kdy bylo normou nevyčnívat, nedůvěřovat okolí, neprovokovat a přijímat svůj osud daný shora. Kdy bylo normální korumpovat a krást. Kdy hesla o dohánění a předhánění demokratického západu stávala čím dál směšnější. Opravdu to chceme? Chceme žít znovu s ohnutým hřbetem?

Dodnes se vypořádáváme s dědictvím nesvobody. Dodnes pro stát pracuje příliš mnoho lidí, kteří toho moc neumí, na práci kašlou a mají pochybný morální profil. Vzorce chování z dob komunismu jsou stále mezi námi. Přesto je vidět, že náš současný kurz je správný. Veřejná správa se zefektivňuje a profesionalizuje. Je moc špatný nápad obrátit zpět do dob, kdy mají úřady nad občanem přemíru moci.

My nepotřebujeme vládce, ale správce. Potřebujeme lidi schopné a zároveň dostatečně pokorné, vědomé si, že s jejich zvolením získali část moci i nad těmi, kteří je nevolili a i pro ně jsou povinni být dobrými správci věcí veřejných.

Politická reprezentace je náš předobraz. Dostaneme takovou vládu, jakou si zasloužíme. Skutečně jsme se tak provinili, že by nám měla pevnou rukou vládnout levicová vláda řízená z hradu? Pokud to tak dopadne, skutečně jsme vinni, nedostatkem úcty ke svobodě.

Vážení spoluobčané, neuhýbejme z cesty ke svobodě, nevracejme se k centrálnímu plánování, politické orientaci na východ a autoritářství. Pokračujme nadále v reformách, poučme se z chyb a držme nás osud ve vlastních rukou. Nesvěřujme ho do rukou těch, kteří nedokázali ničehož více, než slibovat, že se o vás postarají, neříkajíc již, že za vaše peníze. 

K volbám prosím přijďte. Nemusíte své právo využít, nezbavuje vás to však odpovědnosti za výsledek. A volte moudře, záleží na tom více, než myslíte.

Čtěte také:

Debilní kecy levičáků: 10) Úspěch je o štěstí

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Procházka | čtvrtek 24.10.2013 19:47 | karma článku: 16,46 | přečteno: 618x