Prodáme naši svobodu za HDP?

Současný Putinův postup schvalují v této zemi lidé, kteří zaslouží opovržení i bez aktuálních událostí: komunisté, Klaus-Hájkovci, protiamerická fronta, NWO fanclub a další podivně myslící tvorové, jejímž výplodům asi není třeba věnovat příliš pozornosti. Nejsilnějšího zastánce má ale putinovské Rusko u lidí poměrně inteligentních, kteří nesouhlasí s jeho činy na Ukrajině, přesto však odmítají jakékoliv opatření, neboť se obávají o HDP.

Je zvláštní, jakou se HDP stalo modlou. Pro jeho růst jsme ochotni dodávat zbraně agresorovi a váhat v situacích, které zaslouží rozhodné činy. 

Nikterak nezpochybňuji, že pokud Západ přijme tvrdé sankce vůči Rusku, velmi to zasáhne i naše vlastní hospodářství a naše božské HDP zeslábne. Důležité však je, že takové bolestivé sankce dopadnou na Rusko mnohem tvrději a účinně znemožní další agresi. A zastavení ruské agrese je důležité pro HDP mnohem více, než pokusy tvářit se, že se agrese neděje.

Rusko je velmi agresivní diktatura, jež značně navazuje svým myšlením na sovětské časy, avšak jeho armáda je na válečný konflikt mnohem připravenější, než byla kdykoliv za sovětské éry. Nejde zdaleka o Ukrajinu, jde i o mocenské přetahování s Čínou a blížící se střet o Arktidu s Evropou. A zdokonalování armády nadále pokračuje.

Lov ponorek NATO v Arktidě při jednom z vojenských cvičení, současné neomalené ostřelování ukrajinské armády přes hranici i tlak na to, aby USA zveřejnily důkazy o sestřelení letadla separatisty, jsou jen dalším testem NATO, aby ruská armáda zjistila způsoby reakce i způsoby získávání informací. Zatímco před pár lety by USA asi neváhaly poskytnout všechna data tak, jak je sesbíraly zpravodajské služby, dnes se nic takového nestane, právě aby nevyšlo najevo, jak je sesbíraly.

Je zvláštní, že se najdou lidé, kteří mají větší důvěru v ruské verze událostí, jejichž státem kontrolovaná média nelžou občas, ale naprosto permanentně, více jsou ochotni sympatizovat s totalitní diktaturou než se svobodnou zemí, za více objektivní považují zpravodajství země, kde za jiný názor skončíte ve vězení.

Ani mezinárodní společenství se z historie minulého století příliš nepoučilo. Stojí nám Ukrajina, která není v NATO, není v EU a patří do čehosi jako zájmová sféra Ruska, za nepohodlí, která přinesou sankce, za pokles našeho HDP?

Moje odpověď je jednoznačné ano! Protože nic cennějšího než svoboda neexistuje. Proč máme to HDP? HDP je produkce zboží a služeb pro lidi, kteří je chtějí. Chtějí je proto, že toto zboží a služby potřebují k naplnění svých snů. Snít a plnit si své sny lze jedině ve svobodě.

V totalitě lidem žádné sny nepřísluší. Sny a potřeby si sami určit nesmíte, to za vás udělají jiní. Pokud svobodu ztratíme, nemá vysoké HDP smysl, protože všechny naše sny budou uvězněny a zapovězeny. 

Chceme-li si udržet náš blahobyt, který je umožněn právě proto, že smíme svobodně žít naše sny, je naším životním zájmem zajistit platnost mezinárodního práva a mír na Ukrajině i za cenu ostrých sankcí proti Rusku a za cenu následného poklesu HDP. 

Je to mnohem levnější, než kdybychom časem pro náš liknavý postoj ke zlu ztratili svobodu.

Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Procházka | neděle 27.7.2014 21:07 | karma článku: 24,34 | přečteno: 1230x