DPH potřebuje jednu sazbu, ne tři

Bohuslav Sobotka se vytasil s nápadem třetí sazby DPH, do které by byly zařazeny léky. Jisté je, že to nebude nula, protože i kreativní rozpočtová matematika sociálních demokratů pracuje s tím, že aby mohli domnělé budoucí výnosy nafouknout, nemohou foukat od nuly. Vláda, která ještě ani neexistuje, už nám slibuje značný bordel v daňovém systému.

Na počátku si položme otázku, co to vlastně DPH je. Daň s přidané hodnoty funguje jako univerzální zdanění spotřeby, relativně dobře se vybírá a tvoří nejdůležitější daňový příjem státního rozpočtu (více vynese jen sociální pojistění).

Budeme počítat s tím, že daňový systém má mít v sobě nějakou rozumnou filozofii (netvrdím, že nyní má nějakou, natož správnou). Taková rozumná filozofie daňového systému vyžaduje stabilní podíl příjmů z univerzálního zdanění spotřeby. Na filozofii daňového systému pak závisí výše výchozí sazby DPH. Pokud chceme dvě sazby DPH a zároveň chceme zachovat onu rozumnou filozofii daňového systému, tak si musíme uvědomit, že o kolik ulevíme daňovému poplatníku na zvýhodněném zboží, o tolik ho musíme obrat na veškerém dalším zboží a musíme k tomu ještě něco přidat.

Dvě sazby se zkrátka spravují hůře, než jedna a lépe se s nimi podvádí. Stát potřebuje další pracovní sílu, aby mohl alespoň předstírat, že s takovými podvody je schopen bojovat. Přitom je to zbytečné, ale daňový poplatník má jistě naspořeno a rád to zaplatí.

A třetí sazba akorát znamená umocnění nákladů na třetí a opět kompenzace těchto nákladů spolu s ušlými výnosy ze zvýhodněného zboží.

Náklady jdou i za soukromým sektorem. Kromě nutnosti správně nakódovat zboží, předělat celý účetnický software, excelovské tabulky, investovat čas zaměstnanců na vzdělávání v této oblasti, to asi není ta podpora podnikání ani prorůstové opatření.

Ostatně nejvíce to dopadne na slovy zřejmě budoucího ministra kdoví čeho Jana Mládka "parazity" živnostníky, tedy lidi, kteří od státu nikdy nic nechtěli, umí se o sebe postarat sami a stát se je přesto snaží všemi silami zruinovat a chytit do své sociální sítě.

Takový parazit většinou účetní ani účetní program nemá a výkaznictví dělá po večerech vlastními silami trpělivým počítáním z jednotlivých účtenek. Je jasné, že ty, kde jsou položky ve dvou sazbách, dost zdržují a matou, až tam budou ty sazby tři, to bude terpve mazec.

Možná se živnostníci nemusejí zdát někomu tak důležití a pokud je přímo nepovažujete za parazity, řeknete si, no a co, to je nezabije. Je třeba si ale uvědomit, že v živnostnících se generují budoucí velké a úspěšné podniky. Úspěšní živnostníci naberou prvního zaměstnance, pak druhého, transformují se na kapitálové společnosti a generují tak podnikatelské know-how a kapitál, jež jsou silně vázány na svůj původ. Takové podniky jsou zdrojem stabilní zaměstnanosti i mimo hlavní ekonomická centra země. Přesně tím, o čem tu pořád politici bájí a čeho se nedostává, firmy, které neodejdou s vyčerpáním pobídky, firmy, jimž není lhostejný osud okolí, kde podnikají.

Proto potřebujeme, aby se mohli živnostníci věnovat svému byznysu namísto luštění účtenek. Potřebujeme daňový systém založený na jednoduchosti, nikoliv na četném rozlišování, které zboží bychom měli konzumovat více a které méně z vůle Bohuslava Sobotky. Takovému jednoduchému a levnému systému odpovídá jediná sazba DPH, bez výjimek, zmatků, podvodů a nadbytečných úředníků, v žádném případě sazby tři.  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Procházka | pondělí 9.12.2013 12:07 | karma článku: 27,21 | přečteno: 1139x