Debilní kecy levičáků: 5) Hlas lidu je všemocný

Demokracie sice je vládou lidu, ale pokud se lid pokouší vládnout někomu, kdo o to nestojí, nijak se to neliší od tyranie. To, co nazýváme věcmi veřejnými, ovlivňuje všechny, ale i sebepřímější demokracie má své hranice před branami práv jednotlivce.

Jsou věci, které zkrátka nelze prohlasovat. Nikoho snad nenapadlo, že by mohlo být vypsáno referendum o odebrání majetku či práv jednotlivci nebo skupině osob, ale bohužel docela široký okruh lidí považuje za užitečné referendum k církevním restitucím.

I to je ovšem otázka, která do referenda nepatří, protože jeho výsledek "nakradený majetek si stát ponechá" je prostě protiprávní. 

Ani dvacet let po pádu komunismu zjevně nemáme ještě zafixováno, co to ta svoboda a demokracie vlastně je. Není to jen právo podílet se na správě věcí veřejných, ale také úcta a respekt k právům druhých.

To nám bohužel stále chybí. Každý, kdo rozhoduje o veřejných záležitostech, musí mít vždy s pokorou na paměti, že rozhodnutí, která činí, nečiní pouze za sebe, ale ve jménu všech občanů, včetně těch, kteří ho nevolili. Toto si zjevně neuvědomuje náš prezident. Jak si to budou uvědomovat občané, zejména když některé rádoby politické elity jim podsouvají, že hlasovat o ponechání si nakradeného majetku je vlastně normální?

Nejsem zastánce přímé demokracie, zejména z toho důvodu, že snímá odpovědnost z volených politiků, kteří by měli být profesionály, a přenáší jí na anonymní amatérský dav, jehož motivace mohou být různé, účast může být nízká a výsledný dopad tragický.

Avšak není to jen o přímé demokracii, ale i té nepřímé. V programech zejména levicových stran, najdeme mnoho bodů, které postrádají respekt ke svobodě jednotlivce. Bohužel zde panuje i široké přesvědčení, že vítězná většina může všechno.

Naši svobodu musíme uhájit nejen před politiky, ale i před námi samotnými. Přeci jen si stále dost lidí myslí, že mají právo na slušný životní standard placený z peněz druhých. V tomto není mezi těmi dole, kteří čerpají sociální dávky, a těmi nahoře, kteří čerpají veřejné zakázky a moc, pražádný rozdíl.

Snad po těchto volbách, na rozdíl od voleb prezidentských, najdeme dobrého správce, ne vládce.

Čtěte také:

Debilní kecy levičáků: 1) Inteligence máme moc

Debilní kecy levičáků: 2) Důchodci berou práci mladým

Debilní kecy levičáků: 3) Měla by to být neziskovka

Debilní kecy levičáků: 4) Zabavíme nakradený majetek

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Procházka | pondělí 21.10.2013 19:47 | karma článku: 17,80 | přečteno: 876x