Je pro nás "Cigán jak černoch"? Není a asi ještě dlouho nebude

Je toho v poslední době dost. Tedy nespokojených reakcí veřejnosti, jak se tak nějak měří dvojím metrem. A není se moc co divit. A pak je tu "šokující" zjištění BIS, Kořínkové a Kumara, že se naše společnost radikalizuje. Neradikalizuje, ale každé ucho se jednou začne trhat.

Na nějakou dobu mám teď možnost žit v kolébce rasismu, tedy v USA. Za ten skoro rok jsem pochopil, že opravdu není rasističtější země, než jsou Spojené státy americké. Jen Američani si to nemyslí a radši poučují a upozorňují na rasismus jinde, třeba v Česku.

Ale v čem je ten rozdíl? Proč v Americe můžou menšiny (zatím to ještě jsou menšiny) pracovat, a jejich děti chodit do školy a u nás to nejde? Možná by to chtělo, kdyby se Kumarové a Kořínkové přestali divit a přišli s něčím konkrétním, co bude i fungovat.

Je pravda, že práce řidičů, uklizečů, trhačů lístků v kinech, ale i pokladních, recepčních apod., je téměř všude a vždy zastávána černochy a hispánci. Nejsou to profese, které by vyžadovaly univerzitní vzdělání, dokonce ani maturita není potřeba. Vyžaduje to pouze jediné, a to jest chtít. Tedy chtít pracovat. Druhou věcí je, že se to vyplatí, tzn. mzda sice ne násobně, ale přesahuje sociální dávky. Takže ač to zní otřepaně, pracovat se musí vyplatit! Nebo ještě lépe, nepracovat musí být nevýhodné! A když se vrátím k těm černošským a hispánským řidičům, ještě z jednoho důvodu pracujou. Aby vydělali svým dětem na vzdělání. Ono totiž to vzdělání se opravdu vyplatí. U nás ještě tolik ne, ale i k tomu se snad časem dopracujeme.

Zase ale, všeho moc škodí a pozitivní diskriminace to dost kazí. Pokud jdete v Americe něco vyřizovat na úřad, velice rychle poznáte, jestli tam ta černoška sedí hlavně kvůli barvě kůže, nebo je tak dobrá. Ale o práci se bát nemusí, byl by to hned rasismus. Takto to asi u nás nepotřebujeme, ale možná by stačilo vzít si z toho tu dobrou půlku, čili dát práci. My na to jdeme z úplně jiné strany. Té špatné. Vytisknou se letáky a brožury o extremismu, kde je univerzirním jazykem popsáno, co je extremismus, pak se to rozešle do škol a je splněno. Jenže není. A co hůř. Lidem to říká jediné: "Vy jste ti špatní, vy se na to díváte špatným způsobem, vy se musíte změnit"! A to lidi akorát naštve. 

Změnit se musí Romové a Cikáni, je celkem jedno jak si říkají. A začít musí u sebe. Ale začít by měli rychle, dokud je alespoň nějaká chuť pomoct. Zatím ta chuť je, ale brzy by mohlo být už jen několik miliónů nasraných lidí, kterým dochází trpělivost. A pokud by se náhodou stalo, že pár tisícům lidí, třeba i na více místech najednou, ta trpělivost dojde, tak pak to může opravdu skončit špatně.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Naplava | pátek 9.8.2013 19:14 | karma článku: 32,65 | přečteno: 1263x