Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povídání letního Robinsona

Už máš plné zuby lidí. Potřebuješ aspoň na týden někam zdrhnout (cítíš tu gigantickou magii slova týden?). Někam, kde tě nikdo nezná, kde bude pohoda, vyhodíš si všechno z hlavy, nemluvíš. Jasně!

Voda. Stan. Spacák. Karimatka. Hospůdky. Léto!! S nikým nepromluvíš ani slovo!! Ženě to vysvětlíš. Potřebuješ oraz. Jasně, že má podezření, že by to mohlo být nějak jinak, ale jsi neoblomný. Nakonec je to jen týden (cítíš, jak je to jen pár dnů?).
Kemp je plný lidí. Lidí, stánků, psů, hospod, aut, zvuků, jazyků, hudby. (Mohl jsi jet někam do lesa, kde není ani noha, ale to je zase otrava, na kterou už dávno nemáš koule.) Postavit stan není zase až taková zábava jak sis představoval. Za chvíli z tebe lije, z hlavy pára. Panáčci okolo tě nezajímají. Jsi tu v dobrovolné izolaci. Ten šedesátník v tesilových kraťasech se stařičkým renoltem s polskou značkou ale JE divný! Přistihneš se, že o něm určitě pár desítek minut přemýšlíš. Když cosi šmudlí na ešusu, vzpomeneš si, jak popřát polsky dobrou chuť. A taky dobrý den a pár dalších pitomin. A už zase pěkně dlouho přemýšlíš jestli se s ním začít bavit nebo ne. Zvažuješ pro a proti, hádáš se SÁM SE SEBOU uvnitř vlastní hlavy!! Když se při tom přistihneš, zakážeš si na toho  šedivého tesila myslet. Není přeci problém si ujasnit, že na něj nechceš myslet, čumět, nic. Navíc se s nikým nechceš bavit. Jak ale dokáže tak dlouho stát na jednom místě a kamsi bez pohnutí koukat?! A jak má u toho vyvalené břicho! Když je druhý den ráno pryč, je ti to líto. Byl to soused. A vsadil by ses, že když se včera vaše oči na sekundu potkaly, lehce a plaše pokynul hlavou na pozdrav. Když si dáváš v bistru potřetí preso, barmanka, opálená, šíleně hubená, blondýna v svítivých oranžovo-žlutých miniplavkách, na tebe mrká jako na starého známého. Je nechutně mladá. Nebo chutně, ale moc. Zachováváš důstojnost (blbost, důstojnost to určitě není), a tváříš se jakože nic. Heslo dne: žádná komunikace. Od té jsi utekl. Ale stejně ji pořád sleduješ a máš dementní myšlenky. V celém tom obrovském hnízdě nikdo neudělá ani náznak něčeho, čemu by se dalo říct dobré kafe. Aúúúú! To je asi ze všecho nejhorší. Dobré preso přece, sakra fix, potřebuješ. Nutně. Dobrá zpráva ale je, že když se v hospodě zeptáš roznašečky, jestli můžeš risknout dát si ten řízek, pevně prohlásí "ne", a tváří se trochu vědoucně a trochu přátelsky. Po třech dnech todální (báječné) nekomunikace už ti i takováto komunikace připadá velmi významná. A nečekaně příjemná. Proč jiným lidem prodá řízek s klidem? Asi proto, že se neptají. Nebo jsi jí aspoň trochu sympatický. Nebo aspoň ne nesympatický. Domýšlivče! Očima hraješ na deset metrů hru se zachovalou babičkou, která neskutečně obdivuje a miluje svoji šestiletou vnučku. Je tam i podoba, tak ani není divu. Ví, že je pozoruješ, ta hra se jmenuje podívej, taková jsem byla kdysi taky, podívej, tohle je krev mé krve, aa ona se do ní vkládá čím dál víc, hrdost z ní jen teče, až je to trochu legrační. (Kdybys tam nebyl, na tisíc procent by žádná hra nebyla. Jsi jediný divák skvělé premiéro-derniérové šou!)
A tak si dál v průběhu celého poustevnického týdne vyrábíš kruhy a ostrůvky známých lidí a míst, zcela nový mikroprostor, do kterého jsi přišel s jasným rozhodnutím nekomunikovat a dostat se mimo jakékoli společenské spoje. Pravidla kontaktu jsou tady úplně jiná než tam, kde to znáš. Tady se potkáváš každý den se stejnými lidmi. Žiješ v jejich bezprostřední blízkosti. Stejné je jen to, že jedni prudí jiní jsou neutrální, někteří jsou na první pohled fajn. Paseš se v čase pohledem na tvářích, kolem letících útržcích vět, pohybech a vůních. Nemáš čas číst, ani se jen tak povalovat. Tolik se kolem děje! V noci místo spánku posloucháš mizerné, falešné zpěvy za dne spálených, za tmy opilých polonaháčů. Když tě spánek přemůže, vstupují do něj hučící splavy rozhovorů znečištěné tunami příšerně zprzněné češtiny a nejprasečtějších vulgarismů. Jsi neobydleným ostrůvkem uprostřed rovníkového archipelaga. Občas kolem tebe propluje malý člun, z několika loděk se ozývá nadějné ahoj! Všechny fabriky tvých smyslů jsou zaměstnány na plné obrátky, CHCEŠ vnímat ten nový svět, který tě na krátkou chvíli obklopil.
Až ta chvíle pomine, všechno, ale úplně všechno, navždy zmizí. Zůstane jen pocit a letmá vzpomínka na krátkou, příjemnou robinsonádu.  

Autor: Martin Kočí | úterý 23.7.2013 19:40 | karma článku: 7,48 | přečteno: 210x
  • Další články autora

Martin Kočí

Omluva mým přátelům na Slovensko

Drazí moji kamarádi slovenští. Ať tuto moji omluvu čtete na idnes nebo fb, chtěl bych, abyste věděli, že mě ta včerejší ostuda na pohřbu vašeho bývalého prezidenta moc mrzí.

14.10.2016 v 7:54 | Karma: 26,82 | Přečteno: 1141x | Diskuse| Politika

Martin Kočí

Všichni jste zloději

Kampaň k EET za cca 30 milionů korun z rozpočtu cílí na nejnižší lidské pudy. Velice brzy zjistíme, že našla cíl, protože ovčí národ po chvíli mátožného blouznění opět zmlkne.

11.10.2016 v 9:01 | Karma: 36,87 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Politika

Martin Kočí

Z deníku kocoura Modroočka, aneb duch George Orwella vznášející se nad Hodonínem.

V posledním čísle Hodonínských listů, rubrika se statistikami Městské policie, pod níž je jako autor podepsán Jindřich Vašíček, ředitel MP, tedy ho považujme za autora, sděluje dvě zprávy, z nichž se hrůzou ježí vlasy:

10.10.2016 v 9:13 | Karma: 24,58 | Přečteno: 890x | Diskuse| Politika

Martin Kočí

Cvičením k lepším zítřkům, aneb brána jazyku otevřená

Na tomto místě by mohla být dlouhá litanie o stavu českého školství, zejména pak jazykového vzdělávání.

20.9.2016 v 15:53 | Karma: 15,96 | Přečteno: 318x | Diskuse| Ostatní

Martin Kočí

Poslanci už fakt začínají být k poslání

Zelená nafta je blábol. Zelená nafta, tedy státní dotace, vybraným subjektům je výsměch minimálně všem nevybraným, pomineme-li zdravý úsudek.

16.9.2016 v 12:39 | Karma: 28,72 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

  • Počet článků 106
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1312x
... ale jinak mě to tady na světě s vámi zatím baví ... ;-)