Jablonec vs. Liberec aneb Podještědské derby.

Dnes v Jablonci vypukne tradiční fotbalové klání mezi místním FK a Slovanem Liberec. Poslední dobou v této souvislosti čtu, či slýchám v médiích, že se jedná o tzv. Podještědské derby.

S tímto názvem se nemohu ztotožnit ze dvou důvodů. Nejen fotbalových, ale i geografických. Derby těchto dvou klubů je skutečnou událostí pro náš region, nikoli však pro Podještědí. To se nachází na druhé straně kopce. Jedná se o „dobrovolný svazek obcí v okresu Liberec, jeho sídlem je Český Dub a jeho cílem je vzájemná spolupráce a koordinace činností v oblasti rozvoje regionu. Sdružuje celkem 11 obcí a byl založen v roce 1999“.  Další obce sdružené v tomto mikroregionu jsou například Bílá, Hlavice, Křižany, Osečná, Proseč pod Ještědem, Světlá pod Ještědem …. . Tedy, pravé Podještědské derby, to bývalo, když se v divizi utkávali Hlavice s Českým Dubem. Nebo když si to rozdají Křižany s Osečnou.

Ještěd je dominantou Liberce, fotbalisti ho mají i ve znaku. Na tom není nic divného. Ale proč média umisťují pod Ještěd i Jablonec? Začal s tím samolibý mluvka Jaromír Bosák, který na začátku přenosů vítá „ z Jablonce, malebného městečka pod Ještědem“.  Ano, ze stadionu Střelnice je nádherný výhled na Ještěd, ale to ještě neznamená, že by ho Jablonečáci považovali za něco, co k jejich městu patří. Jablonec nad Nisou leží na úpatí Jizerských hor, nikoli Ještědského hřebenu, a pokud k němu patří nějaké rozhledny, pak je to Černá Studnice, Bramberk, Petřín, Královka a mnoho dalších.

Existuje jeden symbol, který bez diskuse obě města spojuje. Ne, není to tramvajová linka, kterou provozuje DPMLJ (Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce n. N.). Je to řeka Nisa. Jablonec má Nisu v názvu, Slovan Liberec má stadion přímo u Nisy. Tedy U Nisy. Proč tedy nenazvat toto derby podle toho? Nedovedu si vybavit správné přídavné jméno, obsahující Nisu, stejně jako Polabí Labe či Pojizeří Jizeru. Ponisí ? To jsem v životě neslyšel, tak tedy nemohu navrhovat název Ponisské derby. Třeba Boj o Nisu, nebo Derby Povodí Nisy. Blbost, že? Jasně, není šance na změnu, tudíž to derby zůstane Podještědským.

Jedině, až časem některý z rivalů spadne do 2. ligy a bude pokoj. Nebo Ještěd koupí Číňani a bude se hrát o pohár Mao Ce-tunga.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Hanuš | sobota 19.11.2016 14:06 | karma článku: 11,31 | přečteno: 189x