Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stínadla nejsou Wembley aneb Pelta není princ William

Před mistrovstvím Evropy ve fotbale vrcholí domácí soutěže ve všech účastnických zemích. Většina mistrů je známa, ve hře jsou ještě domácí poháry. Například český a anglický. Pardon, to je Pohár fotbalové asociace.

Mám rád anglický fotbal. Speciálně však nejstarší fotbalovou soutěž na světě. Nemusí mít rozlišení „Anglický pohár“, stejně jako Český, Německý podobně. Prostě FA cup. Pohár fotbalového svazu, který též není „Anglický“, protože byl první. Zažil jsem jednou v Londýně atmosféru finále FA cupu alespoň v pubu u televize. Vnímal jsem posvátnou atmosféru tohoto klání, viděl jsem ostřílená hráče, jak po prohrané bitvě leží v slzách na trávníku. Ve vítězném týmu bylo několik vítězů Ligy mistrů a jejich křepčení s pohárem bylo velmi podobné, ne-li mohutnější než s tím evropským. Pochopil jsem tehdy, co tato událost znamená pro celou Anglii.

 

I u nás došlo k finálovému klání, ve středu v Teplicích. 2000 diváků na stadionu se skoro desetinásobnou kapacitou sledovalo mdlý výkon odpočinutých Jablonečáků (minulou sobotu doma proti Příbrami pošetřili mnoho sil). A tak Boleslav po průměrném výkonu odvezla pohár tam, kde ho loni Jablonec věnoval odvěkým rivalům z Liberce. Zápas provázel nezájem veřejnosti, fanoušků, médií hráčů, prostě všech, kdo se kolem fotbalu motají. Jediné, co koho zajímalo, bylo, zda se do evropských pohárů protlačí Jablonec, či Slavia. Nakonec, to je de facto jediný důvod, proč se o náš pohár zajímat. Snadná cesta k účasti v boji o velké výdělky v evropské lize. Pohár u nás nemá váhu, jeho prestiž neustále klesá, což dokumentuje i názor hráče Váchy ze Sparty, který v jednom rozhovoru vyjádřil pokrokový názor, že by pohár zrušil. Je to přeci soutěž k ničemu!

 

Naštěstí včera Nova Sport přenášela finále FA cupu mezi Manchesterem United a outsiderem Crystal Palace. To je klub, kterému fandím od malička. Ani nevím proč, snad se mi líbil název, či jejich modročerveně pruhované dresy. … Přenos (mám na mysli fotbal, nikoli zbytečné plky ve studiu) začal před půl sedmou a trval díky prodloužení až do devíti. Nechal jsem se unést dějem a dokonce přemluvil manželku s dcerou, aby se koukaly na úžasný film o princezně dvě na druhé televizi, která nechytá satelit.

 

Slavnost fotbalu začala hymnou svazu, představením hráčů princi Williamovi a hromadným zpěvem britské hymny Good save the Queen. Téměř 90.000 diváků v hledišti sledovalo fotbalové představení, které nabízelo vše, co k této magické hře patří. Tempo, atmosféra, rozkousané nehty nervózních fanoušků, radost, smutek, nasazení, bojovnost, šance, tyče, karty, usměvavý – i když i chybující -rozhodčí, vedení outsidera, vyrovnání, nastavení, červená karta, rozhodující gól. Manchester tedy nakonec získal kýženou trofej, a zachránil nepovedenou sezónu …. Pohár hráčům předal opět princ William a já si v duchu promítl záběry na předsedu Peltu, sedícího s manželkou v prořídlém hledišti na Stínadlech a říkal jsem si, jestli alespoň trochu princovi nezávidí. A taky hráč Vácha, jestli se včera díval. Kdyby třeba získal angažmá v nějakém klubu 3. anglické ligy (což by odpovídalo jeho výkonnosti), jestli by i tam přišel se svým zlepšovákem, tuhle nic neříkající soutěž zrušit.

 

A taky mne napadlo, to už dnes dopoledne, když jsem přemýšlel o tomto článku. Jak mistrný tah předsedy Pelty obsadit místo šéfa komise rozhodčích zahraničním expertem. Všichni teď říkají, super, ten Polák to dá do pořádku. A co kdyby se našel nějaký zahraniční Mirek Dušín i na pozici předsedy fotbalového svazu? Že by mu pan předseda uvolnil místo a nechal ho rozprášit Bratrstvo kočičí pracky, které již celá desetiletí vede náš fotbal do pekel.

Autor: Martin Hanuš | neděle 22.5.2016 18:33 | karma článku: 17,71 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Martin Hanuš

Jablonec vs. Liberec aneb Podještědské derby.

Dnes v Jablonci vypukne tradiční fotbalové klání mezi místním FK a Slovanem Liberec. Poslední dobou v této souvislosti čtu, či slýchám v médiích, že se jedná o tzv. Podještědské derby.

19.11.2016 v 14:06 | Karma: 11,31 | Přečteno: 189x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Kreuziger, Berdych, Plíšková aneb Kdo další zradí svou vlast?

Možná jdu s kůží na trh, ale blog je můj deníček a já se mu svěřuji i s tím, co není zrovna příjemné. Sportovci, které jmenuji v titulku, jsou pro mě zrádci, protože odmítli bojovat o medaile pro svoji vlast.

17.7.2016 v 16:27 | Karma: 28,93 | Přečteno: 1981x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Andělíček strážníček oblékl české barvy aneb Pozadí naší remízy s Chorvatskem

Naši fotbalisti včera horko těžko vydřeli remízu s Chorvatskem. Kdo zápas viděl, potvrdí, že se muselo stát něco zvláštního, když konečné skóre hlásalo stav 2 : 2. Kdo to zařídil? Já mám jasno, byl to můj andělíček strážníček.

18.6.2016 v 13:14 | Karma: 20,98 | Přečteno: 832x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Veřejné prohlášení fanouška FK Jablonec: Končím. Po 50 letech.

Můj brácha Libor zveřejnil v neděli blog s názvem „ Ukončení další kapitoly české žumpy“. Reagoval na tristní tuzemské fotbalové dění posledních dvou týdnů, zahrnující poslední 3 kola ligy a semifinále českého poháru na Letné.

16.5.2016 v 14:06 | Karma: 34,82 | Přečteno: 2724x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Podívej se do občanky, aneb Vrať se do hrobu 2

Znáte tu průpovídku, když si stěžujete, že už nezvládnete tolik námahy, jako před pár lety? Všechno bolí, tuhle píchá, dech se krátí? Pokud to kdekoli pronesete nahlas, dostane se vám posměšné rady: Podívej se do občanky.

8.5.2016 v 11:09 | Karma: 17,91 | Přečteno: 721x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vláda odvolala velvyslance v Rusku, řekl Lipavský. Inaugurace Putina bude bez Česka

5. května 2024  12:59,  aktualizováno  13:25

Vláda odvolala českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku, řekl v neděli v diskusním pořadu...

Malostranský zápisník: Když nevíš, kudy kam, majzni soka Putinem!

5. května 2024

Premium Jak odvrátit pozornost od kočkopsího tandemu Vondra-Niedermayer? Kdo zase znásilnil českého...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  12:56

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

VIDEA TÝDNE: Nehoda ve Vysočanech, nahá umělkyně i útok mečem v Londýně

5. května 2024  12:55

V pražských Vysočanech sjel řidič Porsche ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Žena utrpěla vážná...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 887x
Jsem ve věku pozdní dospělosti a rád pozoruji svět kolem sebe. Psaní a čtení blogů je pro mne v tomto ohledu zajímavá novinka.

Seznam rubrik