Být či nebýt ve straně, toť otázka ....

Na poslední poradě v práci se strhla zuřivá debata. Asi s námi nadcházející přímá volba prezidenta pěkně mává. Kdo, koho bude volit mě popravdě až tak moc nezajímá, ale zbystřla jsem, když se začalo řešit členství v komunistické straně Jana Fischera.... donutilo mě to k malému zamyšlení ....  

Nejsem zastánce jakéhokoliv režimu, který upírá právo na svobodu, v tuhle chvíli si ani nejsem jistá, jestli podporuju demokracii v podobě jaká je u nás, ale to je asi na úplně jiné zamyšlení ... zaujalo mě, kolik mladých lidí bere členství ve straně před x lety jako něco, co je nepřípustné ... vybavily se mi dvě vzpomínky.

"Jen jednou jsem zalitovala ..." tuhle větu pronesla moje babička, když jsme se o komunismu bavily. Jen jednou zalitovala, že do strany nevstoupila a to ve chvíli, kdy mému otci přišlo zamítnutí ohledně přijetí na vysokou školu. Možná zalitovala i v době, kdy jejich majetek byl znárodněn, ale o tom se nezmínila.

"a vy jste získal titul jak" za tuhle otázku mi v demokratické zemí bylo uděleno podmínečné vyloučení ze střední školy. Zeptala jsem na ní inženýra,který byl tvrdě proti komunismu a vyučoval u nás pozemní stavby.

Je jednoduché odsoudit někoho za něco co udělal, je jednoduché v mém věku, kdy jsem komunismus nezažila, říkat, že já bych nikdy do strani nevstoupila. Možná kdybych byla postavena před volbu moje přesvědčení nebo moje rodina vybrala bych si rodinu.

A stejně tak mi přijde jednoduché tu psát odsuzující články...

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Markéta Spoock | neděle 6.1.2013 3:46 | karma článku: 16,73 | přečteno: 1073x
  • Další články autora

Markéta Spoock

Chovejme se, jako lidé ...

25.3.2021 v 17:49 | Karma: 24,48

Markéta Spoock

Děti pro registrované partnery

30.6.2016 v 8:08 | Karma: 24,60