Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sjednocení lidskosti androgynů? V kartách, nebo podle zákona?

Platón v Symposiu informoval, že nejprve existovalo pokolení androgynů - bytostí se spojeným mužským a ženským pohlavím. Andros = muž, Gyné = žena. Údajně tyto bytosti překypovaly sílou, proto Zeus každou z nich rozpůlil...

Dávno před tím, než inteligentní lidstvo vyvinulo ultrazvuk, jsem se já svým rodičům narodila jako jimi očekávaný kluk. Holčičku už měli.
Po pár letech se moji rodičové, jistě milující obě své děti/dcery nejlíp, jak uměli, začali trošku radovat i ze mně. Lidé říkali “To nevadí, že ta malá kudrnatá je trochu tlustá a s tím vysokým čelem nehezká, aspoň se vám dobře učí…” a maminka, často zoufalá ze záchvatů vzteku mojí starší krásné setřičky, dodávala, “Máte pravdu, ta je hodná.”.
Dospělí tehdy možná ještě nemohli vědět, že já od malička v rozčarování chápu, že jsem se sem na Zem narodila do společnosti bytostí, které se navzájem manipulují a ovládají až k podřízenosti jeden druhému. K poznání co je základem jejich pomyslných práv.
Později někteří, dnes už si je pro sebe vesele nazývám “chytrouši”, říkali o vychytralých interaktivních lidských úderech jasně a tvrdě: “Když nedáš, dostaneš!" 
Na světě se mi proto vůbec nelíbilo, cítila jsem, jak jsem divná, že se nedokážu radovat jako oni, tehdy z mého neprotivení se autoritám, z mých školních samých jedniček, vždycky čistých bílých punčocháčů a doma i v družině vždycky vzorně dojedeného jídla.
Z toho všeho mě vysvobodil manžel.
Nejen tím, že jeho zásahem jsem šťastná porodila dva nádherné syny, ale především tím, že celých 15 let našeho soužití ve své tvrdé tichosti demonstroval svou nečinností, že všechno vyřeší čas a on chce mít klid. “Jak ty chceš, Maru.” říkával často. Podle maminčina “Máte pravdu, ta je hodná.” jsem v manželství s tíhou na hrudi vzorně plnila všechny svoje povinnosti, manžel byl všestranně nadšen, občas utrousil, že jsem taková odpouštěcí povaha. Byla jsem šťastná ze štěstí všech kolem, ale uvnitř mě rostly nepřátelé šťastného života - smutek, únava, ukřivděnost, zoufalství… až po nemoc hrozící smrtí.  Proto říkám od té doby “furt”, třeba i jako povzbuzení pro Vás: 
“Když je situace bezvýchodná, řešení se stává snadným.”
V mojí celoživotní empirii totiž ten pokus - učit se od druhých, co si mám myslet, čili pouštět do sebe jejich ideologii - opakovaně končil tragicky. Až jsem (tehdá obdarovaná karcinomem plic) zažila poznání, že uzdravení přichází vždycky jen zevnitř. Že věčný ústup a přiliš mnoho “dobra” jedněch logicky nutí druhé šířit víc zla. A že před sebou neutečeš pro poznání všech, že bezcitnost nesmí být výsadou.
Už Platón v Symposiu zanechal informaci, že nejprve existovalo pokolení androgynů - bytostí se spojeným mužským a ženským pohlavím. Andros = muž, Gyné = žena. Údajně tyto bytosti překypovaly sílou, proto Zeus každou takovou bytost oslabil rozetnutím na dvě poloviny.
Když mně bylo fakt zle, asi třikrát za život, jsem byla u nějaké kartářky. Každá mě ale zklamala. Některá jen improvizovala se svými univerzálně použitelnými (odhadem i na mě) představami, některá už dokázala být napojená ke mně do hloubky, ale žádná mi nikdy neřekla nic víc, než to, jak jsem později zjistila, co jsem v sobě mohla nalézt sama, kdybych se bývala zbaběle nebránila se do svých bolestí do své niterné tmy ponořit. Teprve tam (dnes už víme, že podvědomí tvoří možná i víc než 95 % člověkovy mysli) jsem mohla spatřit a čistit svoje stíny. Někteří umělci, co znám od filmařů, říkají, že nejtěžší je nalít sám sobě čistého vína. 
Takže od té doby, co Zeus androgyny rozetnul, se tyto poloviny hledají, a každý člověk touží po sjednocení. Nejpíš proto Platón nazývá lásku „spojovatelkou staré přirozenosti“, opětovným spojováním dvou v jedno.
Celá tisíciletí lidé na Zemi zakoušejí bolesti, aby každý svobodně uvnitř sebe poznal, že uzdravovat lidskost zvenčí je nemožné.
Že je třeba se vrátit dovnitř k sobě a projít svoje do hloubky zasunuté bolesti. Jen tak se vrací do života radost, čilost, přirozená schopnost sebeuzdravení těla… Proto platí pro každého - před sebou neutečeš, a bezcitnost vede jen ke zmaření všeho.
Ty “nej” kartářky, říkají, že tarotová karta Blázna je “odvaha”, vrcholná extáze před narozením, hluboký nádech a skok do prázdna. Počátek. A že každý přitažlivý partner ženě jistě ukazuje také spoustu jejích stínů, zejména vztah k jejímu animus. Obvykle je ON materiálně zaměřený muž konatel, a ONA duchovně orientovaná hledající se žena. Nebo to všechno naopak. Oba ale touží po sjednocení. Další archetyp alchymie tarotu je “umění”, to je schopnost syntézy dvou zdánlivě neslučitelných protikladů.
A tak říkám - konečně bez obav skoč!
Protože i já jsem ty “otřesné příběhy lidské bezcitnosti” posilovala tím, že jsem k nim mlčela. I já jsem už byla “tou hodnou, co jen ustupuje”.  Rozetnutí lidé mě naučili, že tak je to slušné.
Nově sice nepotřebuji demonstrovat v ulicích, ale už bez obav sleduji, že ti dosud zvyklí svým strachem ovládat druhé můžou příchozí změnu neunést. Můžou kolabovat pod svými strachy ze skutečné svobody, pokory a rovnoprávnosti, protože ti dosud ustupující hodní se náhle ozvali.
A považte, že moje čisté svědomí nenaruší ani jejich odsudky o tom, kdo je tady blázen.
Za obranu všemi dostupnými zákonnými prostředky se já nově už nestydím.
A dělám to pro nás pro všechny. Protože mám radost, že někteří noví ministři říkají, že jde o zodpovědnost každého člověka. A že vysoký zástupce státu vyzývá k nutnosti násilí potírat, jistě ne jen na sociálních sítích. Teď je víc než 2300 roků po Platónovi. Nový počátek 2022… 

10.1.2022, © Viktorka Marie Voříšková

 

Autor: Marie Voříšková | pondělí 10.1.2022 9:45 | karma článku: 7,69 | přečteno: 183x
  • Další články autora

Marie Voříšková

Pauza!

Za poznání, že peníze jsou jen náhradou, děkuji všem mým tyranům. Konečně vřele děkuji také České advokátní komoře (ČAK) ... Totiž i vás čeká poznání nutné bolesti, abyste každý denně rozhodli, jestli je pro nás také užitečná.

28.4.2024 v 10:14 | Karma: 13,05 | Přečteno: 306x | Diskuse| Společnost

Marie Voříšková

Manželství jako právní problém nebo jen "dané a neměnné faktum".

Že manželství je "...dané a neměnné faktum..." mi napsal o tom svém jeden nemocí trpící muž, navíc se strachem, jak řekl,"...jestli mám zemřít tak brzo jako táta...". Obrátit se do sebe k poznání své niterné pravdy se ale nechtěl.

24.1.2024 v 15:09 | Karma: 11,68 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Marie Voříšková

Vzteklé dítě trestat?

Víte, že vzteklé dítě ukazuje z okolních autorit potlačované emoce, které do sebe podvědomě nasává a bránit se proti nim může jen tak, že je v okamžiku jejich výbuchu vypouští zpět na vysílače? A zkusili jste někdy jednat jinak?

22.1.2024 v 14:12 | Karma: 10,96 | Přečteno: 451x | Diskuse| Společnost

Marie Voříšková

Hypnóza všech? Jak je Vám libo.

...abyste nepolevovali ve své lidsky přirozené touze, nalézt V SOBĚ radost duše, zdraví a čilost těla a tak stav lásky ke všemu a všem. Protože, jak vypočítal vzácný vědec Albert Einstein: "SYNCHRONICITA VŠEHO JE ABSOLUTNÍ."

21.1.2024 v 8:15 | Karma: 11,60 | Přečteno: 186x | Diskuse| Společnost

Marie Voříšková

Svobodně s muslimem? Válka spravedlivá? Nemožné, okusila jsem.

Pánové (já jim říkám laskavě chytrouši), kteří nechtějí vnímat, jak jejich strach ovládá i jejich myšlenky, mi pod koment dali nevyžádanou radu: Běžte k teroristům, ale nejdřív si sepište poslední vůli.

16.12.2023 v 13:30 | Karma: 20,42 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 72
  • Celková karma 13,05
  • Průměrná čtenost 556x
Jako nenapravitelný idealista si myslím, že všechno má smysl v poznávání a poznání, že každý člověk může svůj život udělat  šťastnějším.  Proto jsem po spontánním uzdravení plicního nádoru a "bosém" přechodu ohně v r.1993  hledala s mnoha lidmi odpověď na otázku jak to udělat. Tak vzniklo pojmenování opakujícího se obecného mechanismu lidských životů -  Automediace®. Napsala jsem knihu "Zpověď advokátky... že všechno je správně?" a občas nabízím inspiraci popisem svých lidských vhledů... 
Těším se...

Kontakt: www.voriskova.cz

Seznam rubrik