Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Všichni musí milovat Lídu Baarovou

Někteří obdivují jako své vzory a ideály odvážné hrdiny. Jiní spíš upřednostňují ty, s kterými se mohou bezezbytku ztotožnit kvůli jejich pasivitě a nezájmu o věci veřejné, což je mimo jiné kategorie Lídy Baarové.

Lída Baarová dokonale reprezentuje ryzí politickou apatii. Zajímala se o svůj vzhled a kariéru, a moc dobře věděla, kdo je zrovna u moci. Nijak si však nelámala hlavu s názory a činy těchto pohlavárů. Obdobný pštrosí přístup zaujímala i řada dalších umělců. My chceme mít hlavně klidně klid na práci a o politiku se nemusíme vůbec zajímat. Známe to i z naší aktuální současnosti. Maximum občanské angažovanosti jsme projevili u voleb, a ti, které jsme demokraticky zvolili, teď budou řídit zemi. Jen žádné rebelie, nepokoje, žádné rušivé projevy občanské angažovanosti.

Soukromý život také nemusí nikoho zajímat, milenecký poměr se ženatým mužem je sice nemravný, nikoliv však nezákonný. Baarová je spořádaná mladá občanka, co polehla kouzlu ženatého muže, Jeho manželka byla stejně nejspíš divná patrona a mladá herečka poskytla citově strádajícímu ženáči trochu lidského tepla a vřelého citu.

Byla kvůli tomu postavena na pranýř a souzena těmi, co se mnohdy zapletli ještě hůř. Obrovská křivda, se stala této mladé dívce. Takto viděla Baarová sama sebe a i mnozí další s touto interpretací souhlasí. Téměř antická tragédie nešťastné lásky mladé dívky. Dojemný příběh, který fascinuje. Čím vlastně?

Tato interpretace jejího příběhu ukazuje, jak deformovaně se vnímá křivda a nespravedlnost. Baarové se nestalo nic horšího než řadě jiných tehdejších herců a hereček. A to někteří z nich neměli na kontě nic horšího než roli v nějakém stupidním německém filmu.    

Soucit s naivní herečkou vede ke zkreslenému vnímání poválečné reality. Hlavním zdrojem nespravedlnosti nebylo přeexponované nazírání na předválečné skotačení Baarové, ale nástup komunismu. Nejenže se svojí kariérou skončili mnozí jiní, a to i ti naprosto nevinní, ale především, začaly daleko nespravedlivější procesy. Bojovníci proti fašismu, vězňové koncentračních táborů, byli odsouzeni a zavřeni znovu. Chcete diskutovat o skutečných křivdách? Právě tady je dostatek materiálu.    

Je to sice spekulace, ale pokud by se nechopili komunisté moci, Baarová by nejspíš opět začala hrát ve filmu. Ostatně pak v zahraničí role dostávala, i když i tam věděli, kdo byl Goebbels. A s trochou cynismu je možné tvrdit, že dopadla podstatně líp, než ti, co tady zůstali.

Lída Baarová může sloužit jako vzor občana, který si nasadí klapky na oči a soustředí se na svoji práci a zábavu. Tento model je ideálem pro ty, kdo jsou u moci a nechtějí, aby jim někdo koukal na prsty. A také pro ty, kteří nechtějí slyšet o svojí vlastní angažovanosti. Ne to, opravdu nejsou žádní zločinci. Jen je dobré si občas připomenou Alberta Einsteina: „Svět nebude zničen těmi, kteří páchají zlo, ale těmi, kteří se na ně dívají, aniž by něco udělali.“

Vykašleme na fascinaci naivní krásnou tvářičkou a soustřeďme se na skutečné hrdiny. Jak málo známe příběh Anny Letenské, velmi nadané herečky. Točila svůj poslední film, komedii Přijdu hned, a nacistický kat jí dýchal na záda. Lidé v kinech se smáli a ona už byla dávno po smrti.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Kolářová | pondělí 1.2.2016 13:01 | karma článku: 42,81 | přečteno: 9633x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

„Kvičeli rudí vzteky,“ píše jeden bloger. „Lepšolidi často kvičí,“ komentuje Václav Klaus jr. na svém FB profilu. Záliba v používání slovesa kvičet se stala poznávacím znamením určitého způsobu myšlení.

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47 | Přečteno: 10310x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

„Mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuji z policejních odposlechů.“

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68 | Přečteno: 8000x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Sebevražední lumíci se vznáší nad českou kotlinou

Prezident vysvětlil svému dvornímu obdivovateli a současně moderátorovi TV Barrandov, co jsou lumíci: „dílem brouci, dílem motýli, kteří trpí sebevražedným komplexem, vrhají se do moře, kde utonou, protože neumějí plavat.“

19.6.2019 v 11:14 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ruská armáda pořádá na Rudém náměstí tradiční vojenskou přehlídku

9. května 2024  8:47

Přímý přenos Na Rudém náměstí v Moskvě se ve čtvrtek koná tradiční vojenská přehlídka k příležitosti 79. výročí...

Pašeráci v Indii lákali mladé na práci, skončili v ruské armádě. Organizátory zatkli

9. května 2024  7:36

Indická policie ve středu zatkla čtyři lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků, která pod...

Výkonný výbor TOP 09 schválí nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  7:05

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor schváluje ve čtvrtek nominaci Marka Ženíška na post...

Víkend bude oblačný s až 22 stupni, od pondělí opět deštivo i bouřky

9. května 2024  6:58

Přímý přenos Konec druhého květnového týdne bude typicky jarní, poslední noc s přízemními mrazíky bude ta ze...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik