Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rusko projevilo vstřícnost zbožným muslimům

Právě se zřítila jedna jistota fanoušků mocného východního téměř souseda. Putin za doprovodu tureckého prezidenta Erdogana a palestinského vůdce Mahmúda Abbáse otevřel v Moskvě jednu z největších mešit v Evropě.

Putin při této příležitosti promluvil s velkou úctou k islámu a upozornil, že teroristé z tzv. Islámského státu vrhají stín na toto velké náboženství, jelikož ideologie islamistů je založena na nenávisti. Mešita má být současně prostorem podporujícím vzdělávání muslimů. Putin je velmi chytrý a schopný, a nezatížený předsudky. Jeho proslov vůči muslimům byl velmi vstřícný. Žádná obvyklá rétorika, že všichni muslimové jsou teroristé již ze své podstaty. Mohl by přednášet i u nás o možnostech pokojného soužití s muslimy.

V Rusku je všechno bolšoje, jak si dobře pamatují pokročilejší ročníky. Nově otevřená mešita je skutečně velkoryse koncipována a vejde se do ní deset tisíc pokojných zbožných muslimů. Jistě není jednoduché se s tím ideologicky vyrovnat. Putin byl vždy velkou oporou těch, co obviňovali Západ z přílišné vstřícnosti k muslimům a upozorňovali na nebezpečí islámu. Stal se pro ně symbolem záchrany Evropy před islamizací. Nějaké možností vysvětlení bychom přece jen mohli nalézt:

1) Nejspíš mají v Rusku úplně jiné muslimy než v západní Evropě. Neproblematické a harmonicky začleněné do života společnosti. Jsou řádnými občany a svým způsobem života nijak nenarušují ruské sousedy. V samotné Moskvě žijí asi 2 milióny muslimů.

2) Putin pochopil, že je třeba muslimy integrovat pokojnou cestou a nabídnout jim vstřícnou tvář. Vzal si příklad z evropského multikulturalismu, a rozhodl se podpořit výstavbu prostoru pro modlitbu a vzdělání muslimů. Určitě byl odvážný, vzhledem k tomu, že podle nedávného průzkumu veřejného mínění bylo jednoznačně pro otevření mešity 4 % obyvatel, 51 % proti a zbytek nějak balancoval.

V rozporu s těmito tvrzeními je ale tato zpráva:

V Moskvě a Petrohradu jsme letos byli svědky jasných projevů islamismu, například v podobě radikálních modliteb v moskevské mešitě v Otradném,“ konstatuje Jana Amelinová, která se v Ruském institutu strategických analýz věnuje otázkám islamismu. „Děje se tak už skoro dva roky a není pochyb, že se situace bude zhoršovat. Problém je totiž v tom, že radikálové vítězí nad tradicionalisty prostě fyzicky – zabíjejí je.“ Jen v posledním roce byl v Rusku zavražděn zhruba tucet umírněných muslimských duchovních, přičemž první obětí této série se v červenci 2012 stal tatarstánský Valiullah-chazrát Jakupov.

Realističtější vysvětlení je následující. Putin dál směrem do Evropy zatím nehodlá postupovat. Ukrajina byla maximum koketování, kam lze vcelku bez fatálních následků vstoupit, riskovat světový konflikt přece jen není na pořadu dne. Daleko zajímavější se jeví alternativa vybudování silné pozice směrem na východ a utužení soudružského přátelství s Iránem, Irákem a Sýrií. Ostatně v Sýrii již zřejmě operují ruští vojáci a s možností udržet Asada u moci jako ruského vazala Putin koketuje delší dobu. Stačí jen připomenout, jak se loni rozplýval na transparentností voleb v Sýrii, ve kterých Asad získal údajných 88,7 % hlasů. Mít za kamaráda Irán je velkým lákadlem, a to zvláště při iránské averzi vůči USA.

Z celé akce vyplývá jedno velké poučení. Putinovi záleží jen a pouze na upevnění vlastní moci a bude brát takové spojenectví, které mu umožní mocensky se ještě více upevnit. Záchrance křesťanství v Evropě se z něj nestane, jedině snad, že by mu to přineslo kontrolu nad zajímavou částí Evropy. Jinak se na ni klidně vykašle a spojí síly s muslimskými soudruhy spřízněnými s ideou potlačování základních svobod.

 

Citováno podle:

http://www.literarky.cz/politika/svet/16559-rusko-eli-silicimu-dihadu-

http://www.themoscowtimes.com/news/article/one-of-europes-biggest-mosques-to-open-in-moscow/534609.html

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Kolářová | čtvrtek 24.9.2015 13:01 | karma článku: 25,37 | přečteno: 1521x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

„Kvičeli rudí vzteky,“ píše jeden bloger. „Lepšolidi často kvičí,“ komentuje Václav Klaus jr. na svém FB profilu. Záliba v používání slovesa kvičet se stala poznávacím znamením určitého způsobu myšlení.

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47 | Přečteno: 10310x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

„Mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuji z policejních odposlechů.“

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68 | Přečteno: 8000x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Sebevražední lumíci se vznáší nad českou kotlinou

Prezident vysvětlil svému dvornímu obdivovateli a současně moderátorovi TV Barrandov, co jsou lumíci: „dílem brouci, dílem motýli, kteří trpí sebevražedným komplexem, vrhají se do moře, kde utonou, protože neumějí plavat.“

19.6.2019 v 11:14 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  7:05

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Víkend bude oblačný s až 22 stupni, od pondělí opět deštivo i bouřky

9. května 2024  6:58

Přímý přenos Konec druhého květnového týdne bude typicky jarní, poslední noc s přízemními mrazíky bude ta ze...

Izrael bombami zabíjel civilisty v Gaze, zdůvodnil Biden zastavení dodávek

9. května 2024  6:22

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik