Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komunisté tu zemi milují

Když se ukázalo, že výstava v sídle KSČM nesoucí více než servilní titul „Dni zářící hvězdy; dni narození věčného generálního tajemníka korejské strany soudruha Kim Čong-ila“ je přece jen trochu průšvihem, organizátoři odstranili fotky soudruha diktátora a pozměnili název a komunisté jsou spokojeni. Severokorejci si skutečně zaslouží obdiv. Za to, co všechno vydrží. Jsou jedním z velkých experimentů jak ovládat a vysávat společnost, aniž by lid diktátora zmasakroval. Výstava není úplná, některé fotografie chybí.

Nenajdeme tu žádný snímek severokorejského pracovního tábora, a to tam o ně není nouze. Nemluvě o veřejných popravách (třeba za sledování jihokorejské televize). Ani záběry ze zbídačených venkovských oblastí, kde se lidé primitivními prostředky pokouší vypěstovat cokoliv, co je schopné vyrůst. Záběry na podvyživené obyvatele, dospělé i děti. Vojáky vykonávající nejrůznější manuální práce, protože režim nemá dostatek prostředků ani pro armádu. Lidé v mizerných hadrech, kteří poprvé ve svém životě viděli mobilní telefon. Chudáci, kteří se snaží u silnic a na různých pláckách prodat, cokoliv, co by byl ochoten kdokoliv koupit.

„Na těch fotografiích vidíte všechno, co KLDR v podmínkách, které má, dokázala,“ pravil soudruh Šimůnek. To tedy toho dokázala opravdu hodně. Po rozdělení korejského poloostrova na tom Severní Korea byla o něco lépe než Jižní. A pak to vzal ruky Kim Ir-sen a po něm Kim Čong-il s tak razantním fušerstvím, že to ani zdejší soudruzi nedokázali. Do začátku 90. let je držel nad vodou socialistický tábor, pak Severokorejci spadli na totální dno. Odhady počtu obětí hladomoru v polovině 90. let oscilují v rozmezí 600 tis. až 2 milióny obyvatel. Severokorejští vůdci tehdy vzkázali lidu, ať se postará, jak umí. A potichu začali tolerovat černý trh. Situace se postupně nepatrně zlepšila a v současnosti jsou Severokorejci schopni předvést návštěvám z ciziny naleštěné děti ve vzorových školách. Ale stále jsou tu lidé, kteří nemají dostatek jídla.

Pro komunistické papaláše je ovšem země zaslíbeným rájem. Vyvolení mají k dispozici veškerý luxus a nouzí zaručeně nestrádají. Obyčejní lidé nemají žádný přístup ke znepokojivým informacím a nejsou tu proto žádní kverulanti, kteří by poukazovali na sociální rozdíly a vůbec jakékoliv ohyzdnosti kapitalistického systému. Oficiální severokorejská tisková agentura je zásobuje dvojím druhem informací: o úspěších jejich země a zvláště milovaného vůdce a pak deštěm síry meteným na jihokorejské sousedy a USA. Přesto víra v systém byla Severní Koreji zlomena i u těch pravověrných právě v období hladomoru. Původně zde existovalo optimální komunistické blaho: my vám dáme najíst a vy nebudete do ničeho kecat. Jakmile spadla schopnost nakrmit na nulu, nastal těžký šok. I pravověrní pochopili, že je něco špatně. Aktuálně se snaží pouze o jediné: přežít.

Zdejší soudruzi by se ovšem měli mít na pozoru před ideovou nečistotou. Pravý komunismus je totiž založen na ateismu, náboženství je podle Marxe překážkou lidského štěstí. Severokorejští soudruzi dospěli k závěru, že je lepší lidskou víru ovládnout, než ji zakázat. Bohem se stal Kim Ir-sen, Kim Čong-il pak božím synem. Severokorejské noviny běžně informovaly o nadpřirozených jevech spojených s osobami diktátorů, např. se uklidnilo rozbouřené moře, když námořníci přidržující se potápějící se lodi, začali zpívat oslavné písně na Kim Ir-sena, anebo když Kim Čong-il navštívil demilitarizovanou zónu, padla tajemná mlha, aby ho ochránila před jihokorejskými ostřelovači. Po jeho smrti bylo životu nebezpečné nedostatečně truchlit a propaganda dokonce vzbuzovala v lidech naději, že Kim Čong-il ve skutečnosti nezemřel, ale pokud budou lidé dostatečně truchlit, vrátí se zpět. Všichni Severokorejci museli mít doma jeho portrét, o který museli pečovat více než o svatý obrázek, přičemž policejní inspektoři kontrolovali, zda je úroveň péče dostatečná. Jaký obraz mají doma naši komunisté?

Dobrá je to nostalgie po starých časech, je to levicové blouznění. Ale občas by to chtělo alespoň trošku charakteru a neopěvovat jednu z nejhorších diktatur, co jsou na světě k mání.   

 

S využitím faktů uvedených v knize Barbory Demickové: Není co závidět.

Autor: Marie Kolářová | pondělí 16.2.2015 13:01 | karma článku: 23,43 | přečteno: 803x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

„Kvičeli rudí vzteky,“ píše jeden bloger. „Lepšolidi často kvičí,“ komentuje Václav Klaus jr. na svém FB profilu. Záliba v používání slovesa kvičet se stala poznávacím znamením určitého způsobu myšlení.

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47 | Přečteno: 10310x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

„Mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuji z policejních odposlechů.“

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68 | Přečteno: 8000x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Sebevražední lumíci se vznáší nad českou kotlinou

Prezident vysvětlil svému dvornímu obdivovateli a současně moderátorovi TV Barrandov, co jsou lumíci: „dílem brouci, dílem motýli, kteří trpí sebevražedným komplexem, vrhají se do moře, kde utonou, protože neumějí plavat.“

19.6.2019 v 11:14 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik