Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klokánek a bytová družstva – proč měnit občanský zákoník

Je třeba změnit občanský zákoník, protože nefunguje. A čím víc změn, tím líp. Je to však opravdu problém občanského zákoníku, anebo především jen snaha se zviditelnit se? Podívejte se, já jsem váš zachránce. Napíšu nové paragrafy a budeme šťastnější. Nejprve se pořádně medializuje určitá kauza, celá vina se hodí na údajně špatný zákon a pak hurá, zákon se změní a bude nám lépe.

Samozřejmě, že existují ustanovení, která jsou víceméně šikanózní. Třeba přizpůsobení stanov obchodních společností. Původním záměrem bylo jejich zjednodušení a zpřehlednění. Bohulibý záměr, který je kdo ví proč doprovázený povinností stávajících společností upravit stanovy ve lhůtě šesti měsíců pod až krajní pohrůžkou zániku společnosti. To si tvůrci neuvědomili, že to dopadne mimo jiné na řadu drobných bytových družstev sdružujících několik družstevníků, kteří jsou teď médii vydatně stresování, že se dostávají do obrovského průšvihu (pro přesnost – ta povinnost není v občanském zákoníku, ale v zákonu o obchodních korporacích).   

Pak jsou ustanovení, která jsou příliš obecná pro ty, kteří nejsou schopni nebo ochotni respektovat smysl zákona. Vina se připisuje pouze občanskému zákonu. Typickým případem je přemístění dětí z Klokánku. Byla to surové, bez respektu k dětem. Občanský zákoník však nic takového jednoznačně nestanoví. Po šesti měsících musí soud přezkoumat důvodnost umístění. Pro pochybovače vydalo ministerstvo spravedlnosti výkladové stanovisko. Ani to nepřesvědčilo. A proč vlastně. Sociálka spatřující v Klokánku konkurenci, se snaží prosadit svoje řešení. Přitom se zaštiťuje tendenčním výkladem zákona. Nikoliv tedy zájem dětí, ale konkurenční boj. A děti jako rukojmí. Jako mnohokrát. Pak je ovšem otázka po lidské kvalifikaci. Neměl by takhle náhodou být na prvním místě zájem dětí? A kdo jej nerespektuje, protože chce prosadit svoji pravdu, se už tímto samým diskvalifikuje? Není psáno, že po šesti měsících se dítě přemísťuje, jen se přezkoumává, zda stávající stav trvá. Ale to by pak Klokánek vyhrál nad sociálkou. A  to sociálka nemůže dopustit.

Principy rozhodování byly obsaženy ve výkladovém stanovisku a byly definovány již v předchozím rozhodnutí Nejvyššího soudu. Jedná se o následující: "vždy je preferována individuální péče o dítě před výchovou ústavní. Kolektivní výchova je až poslední variantou, která přichází v úvahu. Ústavní výchova představuje nejradikálnější opatření, které lze uplatnit v nejzávažnějších případech. Všechna ustanovení je třeba vždy vykládat v zájmu dítěte." Toto platilo za starého zákona o rodině a platí i dnes. Je třeba ještě dodat, že k tomu je též zapotřebí mít rád děti.

Je vždycky nutné měnit zákon jen proto, že ho někdo interpretuje proti jeho smyslu? Není lepší se víc nasadit za prosazení výkladu zákona souladného se základními principy vyjádřený v jeho úvodu? Bohužel to bychom museli začít seshora. Oni už páni prezidentové zavedli účelový výklad Ústavy. Reakcí na tuto praxi je větší konkretizace zákona. Jen tak mimochodem, příliš konkrétní zákon je znakem poněkud nižší právní kultury (mluvím o soukromém právu). Zákon se tedy novelami a novelami novel posouvá nikoliv ke zpřesňování, ale k větší konkrétnosti. Jde proti své povaze, kterou je obecnost. Pak se zpravidla zjistí, že příliš konkrétní zákon je v rozporu s jinými zákony. V tom chrlení jednoho zákona za druhým není v lidských silách ohlídat, aby si zákony neodporovaly. Nové zmatky na obzoru. Každodenní život je vždy pestřejší a bohatší než aby mohl odpovídat konkrétnímu znění zákona.    

Daleko prospěšnější by bylo, namísto překotných novel, naučit se pracovat se stávajícím zákonem. Je omylem se domnívat, že starý občanský zákoník fungoval a nový ne. Řada ustanovení starého zákoníku byla upřesňována soudním výkladem. Prvním předpokladem je proto opustit zálibu ve formalismu a rozvíjet schopnost hledat podstatu a smysl zákona, a spravedlnost v rozhodování. Jenomže je to pracnější a nelze se přitom bít v prsa a nadýmat se pýchou, já jsem prosadil to a to znění.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Kolářová | úterý 19.8.2014 13:02 | karma článku: 11,50 | přečteno: 408x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

„Kvičeli rudí vzteky,“ píše jeden bloger. „Lepšolidi často kvičí,“ komentuje Václav Klaus jr. na svém FB profilu. Záliba v používání slovesa kvičet se stala poznávacím znamením určitého způsobu myšlení.

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47 | Přečteno: 10310x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

„Mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuji z policejních odposlechů.“

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68 | Přečteno: 8000x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Sebevražední lumíci se vznáší nad českou kotlinou

Prezident vysvětlil svému dvornímu obdivovateli a současně moderátorovi TV Barrandov, co jsou lumíci: „dílem brouci, dílem motýli, kteří trpí sebevražedným komplexem, vrhají se do moře, kde utonou, protože neumějí plavat.“

19.6.2019 v 11:14 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Geopolitický rébus. Požár v pacifické državě Francie přifukuje Ázerbájdžán

17. května 2024  12:52

Francie má problém. A neřeší ho na dohled Elysejského paláce, ale na druhé straně planety. V Nové...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

Jak dostat zaměstnance z nemocenské. Stát chce uzákonit lékaře ve firmách

17. května 2024  12:44

Premium Méně lidí na neschopence, vyšší produktivita práce, vyšší výnos daní. Takové jsou cíle připravované...

Policie vyšetřuje požár skladu olejů v Kladně jako ohrožení z nedbalosti

17. května 2024  12:42

Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik