Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bojíte se muslimů? Číňany na vás

Ten rozdíl je dramatický. Obavy z muslimů ovládly veřejný prostor a neustále se řeší, jak se zachránit pro budoucno, než nás úplně převálcují. Naopak vůči čínským příchozím jakoby se zapomnělo na základní práva českých občanů.

Teroristické útoky po Evropě ve spojení s krutostmi prezentovanými islamisty a s davy uprchlíků vytvořily obraz největšího současného ohrožení Evropy. Diskutuje se o tom, jak co nejvíce opevnit a ochránit hranice. Strach je pochopitelný a občané demonstrující za co nejpřísnější opatření nevyvolávají žádný podiv. Nevadí dokonce ani šibenice, na kterých by měli skončit ti, kdo jsou vyhodnoceni jako málo akční v boji proti islámskému nebezpečí. Občas se smíchají i dohromady věci, které spolu souvisejí v poněkud jiném sledu, jakože uprchlíci apriori nejsou teroristé, ale jen před islamisty utíkají. Drobné nuance přece není vždy řešit.

Číňané vstupují otevřenou branou a na stole leží možnost zrušení víz pro čínské občany. Nejsou to přece žádní teroristé, a až na výjimky dokonce ani ne muslimové. Jejich cestování samo o sobě by nebylo problém, ať si u nás klidně utrácejí peníze stejně jako jiní turisté. Jako problematická se ukázala jejich přecitlivělost na některá témata. Zatímco ustupování muslimům a jejich náboženských požadavkům je chápáno jako nezřízený multikulturalismus, Číňané se ohradili a ustoupit museli čeští občané.

Policie okamžitě kontrolovala domy s tibetskými vlajkami a nutila některé majitele domu je sundat pod záminkou, že brání bezpečnostním opatřením v souvislosti s čínskou návštěvou. Na FAMU dokonce začali dva policisté vyšetřovat, kdo dal souhlas s vyvěšením tibetské vlajky. Když jsem si poprvé zprávu přečetla, nebyla jsem si jistá, zda se nejedná o apríl. K mému zděšení skutečně ne. Tedy to je hodně rychlý návrat do časů před listopadem 1989. Vyjádření politického názoru je přešetřováno minimálně téměř jako přestupek. Prý s tím nesouhlasí Číňané. Přesně jako za komunistů, kdy se také nesměly vyvěšovat vlajky ošklivých kapitalistických států.  

Přidali se ovšem i mnozí diskutující. Proč se zastáváte Tibetu, a nevadí vám, co se děje v Saúdské Arábii, Turecku, a dalších zemích? A to jako co? Pokud neprokážu dostatečnou kvalifikaci, tedy, že již dříve jsem protestovala proti všem nepravostem ve všech diktátorských a autokratických státech, nemám nárok se vyjadřovat proti okupaci Tibetu? Jedním vrzem to také udělat nemůžu, jelikož by to bylo až příliš dlouhé čtení. Přesně tohle je relativizace. Braň hodnoty, jen když se to hodí. Nekecej do poměrů v Číně, jinde také nepanují demokratické poměry. A navíc kyblíček špíny na poměry v Tibetu před čínskou okupací. Vlastně můžou být rádi za trochu pokroku.

Co nás vážně ohrožuje je naše vlastní nekonzistentnost v bránění našich hodnot. Nikdo nenutí nikoho, aby protestoval proti poměrům v Číně a podporoval Tibet. Ti, kdo tak činí, jen využívají svých poltických svobod. Pokud za to bude omezování policií, je to hodně na pováženou.

Pevný postoj znamená, že známe naše hodnoty a jsme na ně hrdí. Nemusíme je nutně vnucovat jiným státům hlava nehlava, ale je zcela namístě vyjádřit otevřeně svůj názor, co si o jejich excesech proti lidským právům myslíme. Je plno nářku nad úpadkem Evropy a ztrátou jejích hodnot. Bojíme se o ně tváří v tvář muslimským příchozím. S nesmírnou lehkostí se proklamovaných hodnot na druhé straně sami vzdáváme. Když se ale někdo ozve proti Číně, najednou slyší: pšš, nekaz kšefty.     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Kolářová | pondělí 4.4.2016 13:01 | karma článku: 39,44 | přečteno: 7474x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

„Kvičeli rudí vzteky,“ píše jeden bloger. „Lepšolidi často kvičí,“ komentuje Václav Klaus jr. na svém FB profilu. Záliba v používání slovesa kvičet se stala poznávacím znamením určitého způsobu myšlení.

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47 | Přečteno: 10310x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

„Mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuji z policejních odposlechů.“

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68 | Přečteno: 8000x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Sebevražední lumíci se vznáší nad českou kotlinou

Prezident vysvětlil svému dvornímu obdivovateli a současně moderátorovi TV Barrandov, co jsou lumíci: „dílem brouci, dílem motýli, kteří trpí sebevražedným komplexem, vrhají se do moře, kde utonou, protože neumějí plavat.“

19.6.2019 v 11:14 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Seniora málem zabil a ukradl mu plnou peněženku. Násilník dostal šestnáct let

9. května 2024  14:53

Soud ve čtvrtek vyměřil 16 let vězení se zvýšenou ostrahou třicetiletému Janu Čuporimu, který loni...

Kadyrov se chlubil taháním auta. Má svaly z kamene, chválila Simonjanová

9. května 2024  14:49

Čečenský diktátor Ramzan Kadyrov se ukázal na videu, kterak tlačí auto. Jeho údajnou sílu vyzdvihla...

Na dvě seniorky spadla zeď zámeckého parku v Pacově, jednu vážně zranila

9. května 2024  14:29

Ke zranění dvou seniorek došlo ve středu o státním svátku v Pacově na Pelhřimovsku. Na dvě ženy...

Nový ukrajinský rekord: aby zasáhl rafinerii, urazil dron 1500 kilometrů

9. května 2024  14:03,  aktualizováno  14:27

Sledujeme online Nejméně osm lidí utrpělo zranění v ruské Belgorodské oblasti po dronovém útoku, který Rusko...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik