Nejdřív krávu krmíme, potom dojíme

Každému dobrému hospodáři je zřejmé, že pokud se nebude dařit naší ekonomice, k žádnému snižování státního dluhu nikdy nedojde!

V posledních dvou letech slyšíme od vládních politiků, že je třeba úspor a rozpočtové zodpovědnosti. Bohužel na konkrétních krocích ministrů této vlády to patrné není. Počínaje mimořádnými stotisícovými odměnami pro své spolupracovníky až po špatně nastavené důchodové reformy, které způsobí příjmové výpadky. Každému dobrému hospodáři je přitom zřejmé, že pokud se nebude dařit naší ekonomice, k žádnému snižování státního dluhu nikdy nedojde.

Premiér Nečas před nedávnem členy EU přirovnal ke kusům dobytka, přičemž nás zařadil do stáda zdravých kusů.  Ale jakým způsobem chce premiér Nečas a tato vláda pomoci k dobré kondici našeho „zdravého“ kusu? Jak chtějí motivovat živnostníky, podnikatele, či velký průmysl, aby se nebály přijímat další zaměstnance? Jak chtějí motivovat podnikatele, aby neodcházeli do daňových rájů? Jak chtějí zkrotit korupci? Jak chtějí spravedlivěji rozdělit náklady se splácením dluhů? Vždyť každý sedlák ví, že pouze naordinovanou hladovkou se zdravá kondice nedostaví. Ba naopak. V tomto duchu například bývalý náměstek ministra financí USA J. Bradford DeLong radí politikům, že pouhá hladovka není cestou k pevnému zdraví. Kritizuje tak současnou hospodářskou politiku Velké Británie, která jde rovněž pouze cestou pasivních úspor a škrtů a neřeší rozumné možnosti vlády zvýšit poptávku po službách a výrobcích. Přestat sít není cesta k vyšší sklizni.

 

Důležitější v současné situaci jsou přiměřené impulsy státu pro stabilní a předvídatelné podnikatelské prostředí, než reforma výplaty sociálních dávek pro nezaměstnané a následné financování těžkooděnců při řešení eskalujících sociálních problémů. Konzervativní znamená předvídavě sociální – a to naše vláda tedy opravdu není. Důležitější je manažerské zvládnutí čerpání finančních prostředků z EU než přihlouplé tanečky kolem nové smlouvy o fiskální odpovědnosti. Důležitější je schopnost rozdělit práci ve státem ovládaných sektorech mezi co největší počet malých a středních podnikatelů, na kterých stojí stát, než mamutí zisk státních podniků jako jsou Lesy ČR. Důležitější je podpora stavebnictví pomocí programů jako jsou Nový panel nebo Zelená úsporám než vytváření dopravních superkoncepcí, které pustí státu žilou.  Tyto programy mají okamžitý velký multiplikační efekt. Navíc stát může tyto pobídky a programy také diferencovat, dle míry nezaměstnanosti jednotlivých regionů. Současná vláda si nasadila frajerské černé brýle, přes které nevidí, že ten doposud zdravý český kus pod naordinovanou hladovkou pomalu chřadne a brzy z něj polezou žebra. Tohle rozumní hospodáři nedělají.

 

Marian Jurečka

http://www.facebook.com/profile.php?id=1653417465&ref=tn_tnmn

1. místopředseda KDU-ČSL, soukromý zemědělec.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marian Jurečka | úterý 7.2.2012 9:35 | karma článku: 24,17 | přečteno: 1147x
  • Další články autora

Marian Jurečka

Tahle země není pro mladé

11.4.2016 v 13:48 | Karma: 28,96

Marian Jurečka

Cena naděje

17.11.2015 v 15:20 | Karma: 13,34