Páchnoucí mlha a rituální očista

Stejně jako většina členů ODS jsem přivítal, že vláda Petra Nečase nepadla. Na druhou stranu si myslím, že záchranná koaliční dohoda byla učiněna v páchnoucí mlze spikleneckých teorií a kompromitujících materiálů, kterou vypouštěl a které produkoval Vít Bárta a jeho ABL. V této mlze se ztratila původní příčina krize – boj o důvěryhodnost vládní koalice. Přednost dostala možnost dokončit reformy. Troufám si tvrdit, že je to špatně.

Troufám si tvrdit, že bez důvěryhodnosti vlády nebudou reformy. Nebo zůstanou jen na papíře, protože vláda, která není důvěryhodná, je slabá a slabá vláda nepřetlačí odpor proti reformám. Ať již aktivní se strany odborů a opozice nebo pasivní, který klade každý reformovaný systém.

A rozpad důvěryhodnosti ještě není u konce. Jeden výrok Víta Bárty, který překvapivě nevyvolal okamžitou reakci, věští další potíže. Vít Bárta se chce vrátit, až se očistí. Bude na to potřebovat tak půl roku. Půl roku na co!? Na výrobu kompromitujících materiálů na všechny zúčastněné politiky? Nebo se bude každý den rituálně omývat? Udělá dobrý skutek a vyplní si modré okénko? Čeká, že zapomeneme, že vymyslel a realizoval plán na převzetí moci ve státě agenturou ABL?

Já si myslím, že nezapomeneme, a pokus o návrat Víta Bárty na ministerstvo a na politické výsluní vyvolá oprávněnou bouři v médiích a mezi politiky, kteří akceptovali současné řešení vládní krize jen se skřípěním zubů. Pokud se mu ale návrat podaří, může rozměklý sněhulák vládní důvěryhodnosti roztát úplně a místo reforem nám zbude jen mrkev.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Zeman | čtvrtek 5.5.2011 11:07 | karma článku: 8,71 | přečteno: 1215x