Kam s tříděným odpadem, aneb Evropa je nyní Kocourkov ?

V posledních dnech jsem zachytil nepříznivé zprávy ohledně zpracování recyklovatelného papíru, prý za to může Čína.  

Naše výkupny tříděného odpadu prý papír takřka nevykupují, nevyplatí se to poté, co jej přestala Čína odebírat. Evropa, která plánuje (naštěstí ne všude) skončit s jadernými i uhelnými elektrárnami nebo doslova vyštvat z ulic spalovací i zážehové automobily, nemá prý dostatek linek na recyklaci papíru! Takže papír, tato přírodní surovina, není za účelem druhotného zpracování  žádán.

Jak podivné ! A to se mnoho nemluví o tom, že většina plastů sebraných v kontejnerech k dalšímu zpracování, končí ve spalovnách. Protože je také nikdo nechce, zájem je o určitou surovinu, například víčka z plastových lahví, apod. Dříve také ve velkém množství vše odebírala ČLR.

Z toho vyplývá potřeba soustředit se více na aktuální problémy dneška - neplánujme ve stylu plánovačů bývalé éry na padesát let dopředu, "větru a dešti" stejně neporučíš! Spíš je třeba na silnicích udělat pořádek. Více zamezit úniku škodlivin ze starých náklaďáků, autobusů i aut. Budovat silniční okruhy kolem měst. Lepší a rychlejší železnici. A především podpořit podnikatele v oblasti recyklace surovin k většímu zájmu o zpracování těchto látek (papír, plasty, případně další) u nás doma.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Zeman | pátek 7.2.2020 12:00 | karma článku: 32,05 | přečteno: 1045x