Chaos kolem roušek...

Pravidla nošení roušek se neustále mění, ani to nestačíme sledovat. Mohlo by se zdát, že situace se každým dnem mění, ale není tomu tak.Je to pouze nedomyšlené...

Opět nás pan ministr zdravotnictví nezklamal. Podle hesla odvolávám to, co jsem odvolal a slibuji to, co očekáváte, došlo k další úpravě povinností nosit roušku. Ani už to jako občané nestačíme sledovat. A jako odborníci se musíme divit, kam až směsice potřeby být akční a něco udělat (přeci makáme) a snahy být za dobře s veřejností (voliči) může vrcholného reprezentanta českého zdravotnictví dovézt…

Je jasné, že ministerstvo zdravotnictví, které zastřešuje i státní hygienickou službu, musí dávat nějaká doporučení, pokyny i závazná rozhodnutí. Proč je ale neustále měnit?! Přeci věc (nošení roušek) nejdří-ve promyslím a pak si za tím stojím. Ne ode zdi ke zdi! To přeci nevypadá ani odborně ani politicky dobře. Počty nakažených s končícím létem mírně progredují, ale hlavně proto, že my lidé nejsme tak důslední v ochraně a prevenci jako na jaře. Ale to přeci dopředu muselo být zřejmé. Když lidi nejdříve k smrti vyděsíte možností tisíců zemřelých s odkazem na Itálii nebo Španělsko a poté to tak katastro-fální zdaleka není, nemohu očekávat jejich pevné odhodlání dodržovat bezpečná pravidla trvale. Navíc opravdu těch těžce nemocných relativně nepřibývá.

Nechci virus Covid-19 podceňovat, může nás ještě překvapit, ale nyní se to tak nejeví. Proto původní opatření , například od 1.září roušky ve školách na chodbách ano a ve třídách ne, nemá žádnou logiku. Je to čistě ve stylu něco musíme udělat. Osobně se domnívám, že ani na úřadech není nutné zavádět za dnešní situace ( 20.srpen) roušky, ale zřejmě musíme úředníky více chránit, jsou nepostradatelní. MHD ano, souhlasím. Zdravotnická zařízení a ústavy sociální péče také ano, přeci jen je tam větší riziko. Ale obchody či služby kadeřníka, jak to zaznělo včera (ve středu 19.srpna) nikoliv.

Zkrátka chaos. Nicméně jde o takový politický kolorit dneška. Například doba karantény se nyní zkrátila na 10 dnů s tím, že jen dvě procenta nakažených jsou dále infekční (po deseti dnech od kontaktu nebo pozitivního testu). Asi správné rozhodnutí. Ale do budoucna by mě ze strany ministerstva spíše zajímala informace, jak jsme připraveni na případné opravdové „vzplanutí“ kovidové  infekce, je-li dostatek roušek a dalších pomůcek alespoň na šest týdnů. Je-li zajištěna případná nutnost násobného provádění PCR testů na přítomnost viru, jak budeme (my lékaři i pacienti) postupovat v období vzplanutí „běžné“ chřipkové epidemie a je-li dostatek chřipkových vakcín, protože letos o ně již nyní je zvýšený zájem.

Je třeba věci více promýšlet a domýšlet. Vźdyť zpravidla stačí selský rozum.

Autor: Marek Zeman | čtvrtek 20.8.2020 19:01 | karma článku: 19,25 | přečteno: 841x