Není pastýř jako pastýř...

Pán Ježíš v dnešním evangelijním oddíle používá obraz z tehdejšího prostředí pastýřů. Ovce byly na noc shromážděny na ochranu před dravci a zloději v ohradách. Na jednom místě seděl vrátný.

Kázání na 3. 5. 2020

 

Biblická čtení: Skutky 2, 42 -47; 1. Petrův 2, 18 – 25; Jan 10, 1 – 10

 

 

Pán Ježíš v dnešním evangelijním oddíle používá obraz z tehdejšího prostředí pastýřů. Ovce byly na noc shromážděny na ochranu před dravci a zloději v ohradách. Na jednom místě seděl vrátný. V ohradě byly ovce různých majitelů. Jak přicházeli jejich pastýři, tak různé ovce šli za hlasem svého pastýře.

Ježíš ale do toho obraz vnáší něco zvláštního. Označuje sám sebe za dveře pro ovce i za dveře pro všechny, kdo ovce chtějí ošetřovat. A kdybychom četli desátou kapitolu Janova evangelia dál, zjistili bychom, že se tam Ježíš sám označuje za pastýře ovcí, tedy toho, jehož hlas ovce poslouchají. Ba dokonce tam mluví o tom, že pastýř položí život za ovce.

Ježíš jako brána pro ovce a pro pastýře k přístupu k ovcím? Jak tomu rozumět? Jsou lidé, kteří by pohotově řekli: „ Musíš přijmout Ježíše Krista jako osobního spasitele!“ To ano. Kdo ale tato slova říká, často neví, co vlastně říká, neuvědomuje závažnost svých slov. Rád bych se mýlil, ale někdy mám pocit, že to mnozí zaměňují za přijmutí nějakých věroučných doktrín, nasazení si vnější zbožné masky. Neznamená to totiž nic menšího než jít za Kristem v jeho oběti pro druhé, službě, nezištné lásce a odpuštění. Jak často říkám, znamená to připodobnit se k zrnu, které jen když zemře, vydá klasy. Znamená to jít za tím, koho ukřižovali, který ale byl vzkříšen. A nemyslete si, že se za těch dva tisíce let něco změnilo. To, co Krista přivedlo na kříž je mezi námi přítomno stále. Stále, možná ještě více vládne mezi lidmi sobectví, závist, zloba, strach z odlišnosti. Pořád ale platí, že to jediné, co má v životě skutečný smysl, to jediné, co doopravdy přetrvá, je z nezištné lásky obětovat svůj život druhým.

Ježíš ale v tomto obraze nemluví jen o tom, že je branou pro ovce. On také je branou, kterou mají přicházet pastýři. Kdo nepřichází skrze něj, je zloděj a lupič. Je to tak, že kdo chce sloužit v církvi, ten musí především jít cestou Kristovou. Ono kněžství bez vnitřního povolání a vědomí oběti, stálého modlitebního kontaktu s Bohem zjeveným v Kristu ani není možné. Avšak uvědomme si, že v církvi platí všeobecné kněžství věřících. Máme být těmi, kdo našim bližním zpřítomňujeme Boží charakter v Kristu. Budeme těmi, kdo svým bližním budou sloužit, nebo z nich budeme kořistit?

Jak už jsem říkal, Ježíš sám nám sděluje, že on je dobrý pastýř. On přišel, abychom měli život v hojnosti. A nemyslí tím to, že bychom měli spoustu peněz a majetku. To jsou pomíjející věci. Jsou sice potřebné k životu. Když však mají v životě člověka ústřední místo, vede jej to do zkázy. On nás vede k tomu, co je nepomíjející, k pokladům, které moli a rez neničí, zloději nekradou. Je často složité jít v tomto světě touto cestou. Zdá se být jako pošetilost, naivita. Někdy se nám zdá, že jdeme temnotou a jsme sami. Tak jako ovce bezpečně slyší hlas svého pastýře, i my můžeme slyšet hlas našeho Pána. Volá nás. Ujišťuje nás, že nejsme sami. Je to ale hlas tichý a jemný. Je snadné ho přeslechnout, zacpat si uši.

. Bůh zjevený v Kristu je tu s námi. Volá nás, vede nás. Ujišťuje nás o své přítomnosti. Vydejme se za ním. Chce nás vést k životu v plnosti a hojnosti – k životu, který má smysl, který není promarněn. I my se tak můžeme stát těmi, skrze které lidé v tomto světě poznají záblesk Boží lásky a dobroty. A nemyslete si, že se kvůli tomu musíte stát faráři, či misionáři. Tím nejpodstatnějším jsou často zdánlivě běžné skutky lásky, pozornost, laskavost a slušnost, vše, co se zdá samozřejmé, ale vůbec samozřejmé to není.

Amen

 

Autor: Marek Ryšánek | sobota 9.5.2020 0:14 | karma článku: 4,42 | přečteno: 137x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 228x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Řidič na Nymbursku vyjel ze silnice na chodník a srazil čtyři chodce

5. května 2024  19:10

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 251
  • Celková karma 6,93
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik