Jak sloužit Bohu?

Po přečtení dnešního evangelijního oddílu by se někomu mohlo zdát, že nás Ježíš navádí k nezodpovědnosti. Říká – nedělejte si starosti! Bůh ví, že to potřebujete.

Kázání na 26. 2. 2017

Izajáš 49, 8 - 9.13 - 16;1Korintským 4, 1 - 5; Matouš 6, 24 - 34

Biblická čtení je možno přečíst zde: http://www.biblenet.cz/

 

            Po přečtení dnešního evangelijního oddílu by se někomu mohlo zdát, že nás Ježíš navádí k nezodpovědnosti. Říká – nedělejte si starosti! Bůh ví, že to potřebujete. Hledejte především jeho království a spravedlnost a všechno ostatní vám bude přidáno. A před tím uvádí poetické obrazy o nebeském ptactvu, které nebeský Otec živí, o liliích, které jsou oblečeny tak nádherněji než nejbohatší izraelský král Šalamoun. Jak to kontrastuje s tím, že kolem nás většina lidí žije v obavách, jestli bude mít práci, zaplatí veškeré náklady spojené s výchovou a vzděláním svých dětí, bydlením.

            Jak tomu rozumět? Máme přestat pracovat, jen se modlit a pasivně čekat, co nám Bůh dá? Ne tak to určitě není. Bibličtí autoři na mnohých místech vyzývají k práci.Je psáno také: " Kdo nepracuje, ať nejí!"

            Ježíši tady jde o to, aby své učedníky varoval před opravdu škodlivým postojem, který může opravdu v životě člověka napáchat veliké škody. Tím, před čím Ježíš varuje je neustálé znepokojování se o budoucí živobytí. Je to spojeno s tím, že si my lidé často představujeme, že náš život, spokojenost zajistí dostatek majetku, peněz, věcí.

            Ježíš nám chce říci – to, kolik něčeho máte, jak jste se do budoucnosti zabezpečili, to není v životě to hlavní. Jestli se budeš v životě na tyhle věci soustřeďovat, nebo to dokonce u tebe bude vést k obavám a strachu, může ti uniknout to nejpodstatnější.

            Co je tím nejpodstatnějším? Ježíš říká – Hledejte nejprve Boží království. To neznamená, jen modlitbu, docházku do kostela. To může být, pokud je to dobře pochopeno, prostředek. Má to vést k tomu, aby v našich životech bylo na prvním místě, to co je opravdu důležité, tedy abychom měli náležitý vztah ke všem věcem kolem nás. Apoštol Pavel v jiné souvislosti říká, že království Boží spočívá v „…spravedlnosti, pokoji a radosti z Ducha svatého“.

            Takže se dá říci, že pokud v životě usilujeme především o tyto věci, je to to nejlepší pro zabezpečení našeho života. Spravedlnost – tedy náležité, správné vztahy s našimi bližními, to je to, co dává našemu životu smysl. Bez nich nejsme nic. Bez toho je sebevětší množství peněz nebo čehokoli jiného hromadou zbytečných krámů.

            Co znamená ona radost z Ducha svatého? Ty poetické obrazy z dnešního evangelia nás upozorňuj na to, abychom neztráceli radost ze života a vděčnost. K tomu nás přítomnost Boží , kterou nazýváme Duch svatý chce vést. Jinak řečeno, je třeba neztrácet pozornost k přítomnému okamžiku a všemu krásnému kolem nás, vnímat vše, za co můžeme být vděční. Pokud se strachujeme z budoucnosti, lpíme na tom, že něco musíme mít a něčeho dosáhnout, připravujeme se o radost a vděčnost které nám přináší vše krásné a dobré co kolem nás již je.

            Pán Ježíš nás tedy nevyzývá k nezodpovědnosti nebo lehkomyslnosti. Chce říci – žijte teď a tady. Snažte se co nejlépe prožít přítomný okamžik, tak aby to přinášelo pokoj a radost vám i vašim bližním. Tím, že se budete znepokojovat tím, co může přijít v budoucnosti, tím stejně ničemu nepomůžete, problémům a strádáním nezabráníte. Ty většinou přicházejí z míst a směrů, odkud je vůbec nečekáme. Pouze se obavami z toho, co by mohlo nastat, připravíme o spoustu sil radosti. Mějme důvěru v to, že Bůh, kterého nazýváme naším otcem, nám dá sílu a moudrost pro to, abychom zvládali vše, s čím se v životě potkáme. Když bychom šli do důsledku je nakonec vše, co máme, užíváme, to že vůbec žijeme projevem veliké Boží milosti.

            Život naplno v přítomném okamžiku, radost, vděčnost, pokoj se sebou samým i se svými bližními, láska, uvědomění si toho, jak nesamozřejmé a zázračné je vše kolem nás, to je usilováním o Boží království. Tak sloužíme Bohu. Vztah s ním nás k tomu má směřovat. Tím předejdeme tomu, aby v našem životě panovalo něco, co v něm panovat nemá. Potom v našem životě nebude panovat ani majetek, touha po něm, strach z nouze. Jak už jsem řekl, ke všemu nám může dát náš Pán náležitý vztah, tak aby nám to nebylo osidlem, ale aby nám to naopak sloužilo.

 amen

           

           

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Ryšánek | neděle 26.2.2017 18:06 | karma článku: 13,15 | přečteno: 341x