Jak být Božím vyslancem?

Ježíš říká: „ Kdo přijímá vás, přijímá mne; a kdo přijímá mne, přijímá toho, který mne poslala.“ No to by tedy znamenalo, že církev, Ježíšovi učedníci mají jsou zástupci Boha na zemi, mají Božské pravomoci.

Kázání na 28.6.2020

 

Biblická čtení: Jeremjáš 28, 5 – 9; Římanům 6, 12 – 23; Matouš 10, 39 – 42

 

Milé sestry, milí bratři,

od Pána Ježíše slyšíme velice provokující slova. Ta, kdy bychom je vztáhli na sebe znamenalo by to z pohledu běžného posluchače něco naprosto neslýchaného. Ježíš říká: „ Kdo přijímá vás, přijímá mne; a kdo přijímá mne, přijímá toho, který mne poslala.“ No to by tedy znamenalo, že církev, Ježíšovi učedníci mají jsou zástupci Boha na zemi, mají Božské pravomoci. A tak to také v dějinách církve bývalo. Křesťané sami sebe označovali za ty, kdo jsou prostředníky spásy. Ti kdo s nimi nesouhlasili, věci viděli jinak, tak ti byli určeni k zatracení.

Ano, tak to vypadá, tak to může dopadnout, když se nějaká slova, či věty vytrhnou ze souvislosti. Souvislost, do které tato Ježíšova slova zasazuje evangelista Matouš je Ježíšovo vyslání učedníků do světa. Když bychom četli předchozí Ježíšovu řeč zapsanou v desáté kapitole Matoušova evangelia, našli bychom spoustu výroků o nebezpečí, pronásledování, vylučování ze společenství. Důležitá je věta bezprostředně předcházející. Ježíš říká: „ Kdo ztratí svůj život pro mne, nalezne jej.“

Když tedy Ježíš říká : „ Kdo přijímá vás“ má na mysli ty, kdo ztratili svůj život pro něj. Myslí tím ty, kdo jej následují. A to automaticky nejsou ti, kdo se nazývají jeho jménem. Nemusí to být ti, kdo Ježíšovi, církvi slouží, kdo mají funkce a úřady. Nemusí to být ani ti , kdo Ježíše navenek uctívají, hlásají. Takoví lidé to mohou myslet dobře, mohou mít i dobré pohnutky. Dle svědectví Písma svatého je Bůh zjevený v Kristu přijímá a miluje takové jací jsou. Takoví lidé ale ještě nemusí být těmi, kdo ztratili svůj život pro Ježíše. Člověk nazývající se Kristovým jménem může ztratit svůj život. Může jejztratit pro svoji kariéru, ambice, ideologii, organizaci, nenávist. A přitom jej nenalézt. Ten, kdo ztratí svůj život pro Ježíše a zároveň jej nalezne je ten, kdo Krista následuje. Kdysi jsem četl, nebo slyšel větu, která mě zaujala – Kristus nechce, abychom ho hlásali, nebo uctívali. Kristus chce, abychom jej následovali. A tím ho vlastně i uctíváme.

A co to znamená následovat Krista, ztratit svůj život pro něj?To vystihuje ona známá věta z podobenství o posledním soudu z Matoušova evangelia:Cokoli jste učinili jednomu z těchto nepatrných, mě jste učinili“...Ježíš sám sebe zmařil, věděl kým je, tak dával, nelpěl, rozdával, neodplácel, odpouštěl. Kdo takto žije, přijal Krista – podstatu lidství.Takoví lidéKrista přinášejílidem kolem sebe. A potom je to tak, že ten, kdo je přijme, přijímá Krista.

Je to náročný ideál. Ale evangelium je náročné. Můžeme však vědět, že tento ideál není určen k tomu, abychom jej naplňovali sami ze sebe. To je nemožné. Když se o to pokoušíme více a více poznáváme svoji nedokonalost. Na druhé straně více a více poznáváme, jak jsme zcela odkázáni na milost Boží, která je nám dána. Čím víc se jí otvíráme, tím víc se nám jí dostává. O tom píše apoštol Pavel v dnešním prvním čtení z listu Římanům.

A tak se dá říci, že Bůh zjevený v Kristu nás uschopňuje k tomu, abychom vnímali, kdo jsme mi, kdo je Bůh, otvírali se jeho milosti. Potom dokážeme jeden druhého vzájemně přijmout. Potom jeden v druhém dokážeme vidět Krista,kterému máme sloužit.

Za těchto podmínek může být církev místem kde nacházíme a dáváme pomoc, podporu, místem, kde jedni druhých břemena neseme.

To co říká Ježíš o světě kolem – pronásledování, konflikty i ve vlastní rodině, to platí. Zažíváme to, když se snažíme o lidskost, což je to, co je konečným cílem svědectví Bible a vůbec duchovního života.

A vzájemné přijetí, podpora a zvěstování Boží lásky to může být jako ta číše chladné vody v ohni životních zkoušek, jak o tom mluví Ježíš v dnešním evangeliu.

Amen

 

Autor: Marek Ryšánek | pondělí 29.6.2020 9:35 | karma článku: 4,86 | přečteno: 151x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Učedníci jdou rybařit - povelikonoční návrat do všedních dnů.

V dnešním příběhu z evangelia se setkáváme s učedníky, kteří po prožitých dramatických událostech se zkoušejí znova vrátit do života. Hlavně začít něco dělat. Ono už to nějak dál půjde, směr se nakonec najde.

16.4.2024 v 23:38 | Karma: 6,81 | Přečteno: 228x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Kristus vstupuje zavřenýmy dveřmi - Druhá neděle velikonoční.

Ježíš byl ukřižován a byl pohřben. Ale v neděli ráno byl hrob nalezen prázdný. Ježíšovo tělo je pryč. Prý byl vzkříšen. Tomu ale nikdo nevěří. Je neděle večer, dva dny po pátku, kdy Ježíš zemřel.

10.4.2024 v 18:16 | Karma: 7,44 | Přečteno: 294x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma: 6,49 | Přečteno: 244x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Vztah s Bohem - Obchod nebo svoboda?

žijeme ve společnosti, kde jsou víra a náboženství považovány za něco, co člověka zotročuje a brání mu v rozvoji jeho osobnosti. Kazatelé a faráři jsou považováni za tmáře, kteří pletou lidem hlavy.

6.3.2024 v 20:03 | Karma: 6,70 | Přečteno: 284x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

První neděle postní - svoboda od zvířat v nás.

vstoupili jsme do postního období. V něm si připomínáme, jaké zápasy náš život doprovázejí, pokud chceme, aby byl plodný a naplněný.Půst se dá definovat jako zřeknutí se čehokoliv, co je v mém životě postradatelné, zbytečné...

19.2.2024 v 19:13 | Karma: 7,22 | Přečteno: 235x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 6,93
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik