Co je v našem životě skálou?

dnešní evangelijní oddíl představuje jakýsi vrchol, zlom v celé stavbě evangelia podle Matouše. V předchozích oddílech je možno číst o Ježíšových činech, zázracích, které byly znameními naznačujícími, že v Ježíši koná Bůh.

Kázání na 27. 8. 2017

Biblická čtení: Izajáš 51, 1 - 6; Římanům 12, 1 - 8; Matouš 16,13 - 20

 

            dnešní evangelijní oddíl představuje jakýsi vrchol, zlom v celé stavbě evangelia podle Matouše. V předchozích oddílech je možno číst o Ježíšových činech, zázracích, které byly znameními naznačujícími, že v Ježíši koná Bůh. A nyní po tom všem Ježíš klade otázku-za koho jej považují lidé a za koho jej považují jeho vlastní učedníci. Po tomto oddíle již stavba evangelia směřuje k svědectví o nepochopení a odmítnutí Ježíše a vše vrcholí pašijemi a vzkříšením.

            Na Ježíšovu otázku odpovídají učedníci, že jej lidé jej považují za toho, ve kterém se vrátil jeden z proroků. Za učedníky odpovídá Petr. Říká: „ Ty jsi mesiáš, syn Boha živého.“ Petr v Ježíši rozpoznává toho, ve kterém se Bůh samotný sklonil k lidem, aby jej zachránil, spasil. To je výklad slova mesiáš, zachránce. Syn Boha živého, to je ten, který je s živým, skutečným Bohem plně v souladu. Ježíš blahoslaví Petra za tuto odpověď. To mu zjevil sám Bůh. A jak vysvětlit Ježíšova slova o skále? Odpoutejme se od všech frází a klišé, která se na toto evangelijní místo v průběhu staletí nabalila. Jde tady o poznání, že v Ježíšovy, v jeho příběhu se zjevuje samotný Hospodin, pravá podstata života, můžeme říci - pravá podstata lidství. A pokud toto přijmeme, může se budovat církev. Ale neomezujme se jen na setkávání lidí v kostele. Slovo církev znamená shromáždění, nebo také společenství. Když přijme to, co se nám zvěstuje v Ježíšově učení, je to základ nejen pro církev, ale obecně pro naše mezilidské vztahy. A je to pevný základ, který se dá přirovnat ke skále.

            Ježíš tam mluví o klíčích. Můžeme to parafrázovat - hodnoty a principy, které Ježíšovo evangelium zjevuje, jsou opravdu klíčového lidský život. Nebo se to dá říci i tak, že Bůh nám dává možnost přinášet lidem svobodu, rozvazovat všechna pouta, která nás v životě spoutávají.

            Proč Ježíš učedníkům zakazuje, aby druhým říkali, že Ježíš je mesiáš? Je to proto, že lidé měli v té době o náplni činnosti mesiáše úplně jiné představy, než jaké byla skutečná náplň mesiášství u Ježíše. Podle těchto představ měl být mesiáš, zachránce mocný vládce, bohatýr, osvícený diktátor, který zatočí se všemi protivníky a nastane mír, blahobyt. V kolika obměnách se tyto mylné představy znova a znova objevují. Kolikrát snaha po naplnění toho snu přinesla lidstvu nezměrné utrpení.

            A hned v následujícím oddíle čteme o tom, že Ježíšův zákaz zvěstovat jej jako mesiáše byl opodstatněný. Ukazuje, že samotný Petr nepochopil podstatu Ježíšova díla. Po té, co Ježíš zvěstuje učedníkům poprvé, že bude trpět, Petr mu to vymlouvá. A v kontrastu k blahoslavenství a slovech o skále, jej Ježíš nazývá satanem, protivníkem. A o něco dál v evangeliu můžeme číst o tom, že se učedníci hádají o vedoucí místa, až Ježíš nastolí svoji vládu.

            Takže Ježíšovi nebližší se k němu velice hlásí. Ježíš to oceňuje. Ukáže se ale, že ve skutečnosti Ježíše vůbec nepochopili a jak víme, ve chvíli nejtěžší jej opustí.

             A co mi, za koho Ježíše považujeme? Za Pána, spasitele, zachránce, vykupitele? To je pěkné, důležité. Mnozí si myslí, že když přijmou Ježíše jako osobního spasitele, budou mít monopol na pravdu. Mnozí si myslí, že budou šťastní, zdraví a bohatí. To je ale omyl. Abychom neměli o tom, co to pro nás má znamenat, následovat Ježíše, mylné představy, mohou nám jako komentář posloužit dnešní další biblické oddíly. V epištole Římanům to Pavel velice dobře vystihuje. Sami sebe obětovat, dávat, to je pravé následování a pochopení Ježíšova díla. Nepřizpůsobovat se tomuto věku, tomu co se nám předkládá ve sdělovacích prostředcích jako módní žádané, atraktivní. Je potřeba stále znova a znova zápasit o pochopení, co je skutečně dobré. A jak říkám skoro v každém kázání, být vděčný za to co mám, čeho se mi dostalo a tím sloužit, sloužit s radostí a dávat z radostí z toho, že můžu obdarovávat, protože sám jsem byl obdarován. Tak můžeme stavět svůj život na skále, tak nás síly zla nepřemohou.

            A ten starozákonní oddíl nás upomíná na příklad Abrahama a Sáry, kteří věřili Hospodinovým zaslíbením, i když se zdála tak nepravděpodobná. I nám zní zaslíbení z proroka Izajáše, ten ukazuje na to, že vše pomíjí. Naproti tomu stojí Hospodinovo slovo:

„ Ale má spása tu bude věčně, má spravedlnost neztroskotá.“

Amen

 

Autor: Marek Ryšánek | pondělí 4.9.2017 22:14 | karma článku: 6,80 | přečteno: 172x
  • Další články autora

Marek Ryšánek

Můj syn ztratil klíče. A bylo to fajn….Setkání s anděly?

V jedné staré písni se zpívá: „ Je těžké brát věci tak jaké jsou, ale jinak to nejde...“ Nedávno jsem si na tento text vzpomněl při jedné drobné nepříjemné epizodě. Ta mi kupodivu poskytla čas naplněný nádhernými zážitky.

31.10.2021 v 19:38 | Karma: 20,07 | Přečteno: 609x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Nasycení pěti tisíců? Ano, ale trochu jinak...

Bůh je v písmu svatém představován jako dobrý pastýř, který se stará o své věrné. I v jednom z nedávných čtení z kazatelského plánu jsme četli, že Ježíšovi bylo líto lidí, kteří jej následovali do pustiny.

28.7.2021 v 19:35 | Karma: 12,67 | Přečteno: 454x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Návod k životu u Ivety Bartošové? Kupodivu ano.

Při jízdě autem slyším píseň Ivety Bartošové. Zpívá v ní:“ ...tichá píseň zní....modlitbě stromů naslouchání...posedlá svůj den žít“. Někdy uslyším něco krásného a smysluplného tam, kde bych to opravdu nečekal

26.7.2021 v 19:19 | Karma: 13,25 | Přečteno: 654x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Není pastýř jako pastýř !

První část dnešního evangelijního čtení se odehrává v pustině. Ježíš tam odjíždí s učedníky, aby si odpočinul a probral s nimi po jejich návratu, co všechno prožili. Ale i tam za ním lidé přišli. Ježíš je neodhání. Je tu pro ně.

18.7.2021 v 16:08 | Karma: 7,09 | Přečteno: 252x | Diskuse| Poezie a próza

Marek Ryšánek

Pluješ bouří?

V našem dnešním textu se Ježíšovi učedníci ocitají v bouři na moři. Následují svého Pána. Následování Krista zkrátka člověka může přivést do nebezpečných situací.

20.6.2021 v 13:24 | Karma: 5,73 | Přečteno: 211x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chceme osvobodit Haiti, říká šéf gangu. Je na seznamu nejhledanějších lidí FBI

30. dubna 2024  20:16

Stíhá jej haitská policie, je na seznamu deseti nejhledanějších lidí americké FBI a OSN na něj...

Hackeři nabourali web běloruské KGB. Zveřejnili udání a nabídky, i z Česka

30. dubna 2024  20:16

Hackeři sympatizující s opozicí proti autoritářskému režimu běloruského prezidenta Alexandra...

Antivax fanatik rozhodne. Kennedy je klíčem k volbám, uškodit může všem

30. dubna 2024

Premium Robert F. Kennedy Jr. je přehlíženým kandidátem v boji o Bílý dům. Syn někdejšího senátora a...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  19:46

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

  • Počet článků 251
  • Celková karma 6,93
  • Průměrná čtenost 285x
Potulný kazatel, který je vděčný za každý aktivně prožitý den, snaží se dávat formám obsah, hledat cestu k smysluplnému životu.

Otec 5 dětí.

Seznam rubrik