Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čeká nás na podzim další masivní epidemická vlna ?

Správná odpověď na tuto otázku je ano. Ale je to ta správná otázka? Pokud se budeme snažit najít odpověď na to co se děje, můžeme správnou odpověď dostat jen pokud položíme správnou otázku. Nebo otázky.

Mohla by správná otázka znít : Co je a kde se vzal SARS-CoV-2 ? Samozřejmě tato otázka generuje spoustu dalších otázek. A vzhledem k tomu, že došlo za poslední dva roky k devalvaci pojmu expert a jeden už neví, čemu věřit, pokusil jsem si relevantní informace k této otázce najít sám a na konci vyvodit logické závěry a prezentovat svůj úsudek.

Kolik je virů na planetě ? Na naší planetě existuje odhadem 10 nonillions (1 následována 30 nulami) jednotlivých virů – dost na to, abychom přiřadili 100 miliónů virů každé hvězdě ve vesmíru. Více zde.

Kolik virů je v lidském těle ? Triliony virů ve vašem těle vás udržují naživu. I když se předpokládá, že máme v těle zhruba stejný počet bakteriálních buněk jako lidských (kolem 37 bilionů), pravděpodobně máme v těle alespoň 10 krát více virů. Více zde.

Jak je to se sezónností respiračních virových onemocnění ? Krásný ilustrační obrázek zde.

Co jsou koronaviry? Skupina virů, které způsobují respirační a střevní onemocnění u lidí a zvířat. Dosud bylo identifikováno 7 koronavirů přenosných na lidi. 4 z nich jsou běžné, přispívají až ke třetině respiračních onemocnění. Více zde.

Jaký byl časový výskyt jednotlivých mutací SARS-CoV-2 ? Přehledné grafy výskytu zde.

Kdy byl první přenos SARS-CoV-2 na člověka ? (moje oblíbená otázka). Zjištění ze studie, která zpětně testovala vzorky pořízené rutinním odběrem krve na obsah reaktivních protilátek proti SARS-CoV-2 předkládá, že je možné, že virus, který způsobuje COVID-19, se mohl vyskytovat v Kalifornii, Oregonu a Washingtonu již od 13. do 16. prosince 2019 a v Connecticutu, Iowě, Massachusetts, Michiganu, Rhode Islandu a Wisconsinu již od 30. prosince 2019 do 17. ledna 2020. Tedy o měsíc dříve, než byl potvrzen první oficiální záchyt na půdě USA - 19.1.2020. Více zde. Krátký závěr - bylo jich víc a byli po celých státech.

Jak je to s mutacemi viru SARS-CoV-2 a jejich "rodovou linií" ? Klasifikace variant koronavirů podle nomenklatury Phylogenetic Assignment of Named Global Outbreak Lineages (PANGO) ukazuje, že ačkoliv mutace pocházejí od společného předka, nejsou přímými potomky jeden druhého. Více zde.

Kdo a jak identifikuje nové mutace virů ? Tady bude trochu delší čtení, protože se možná blížíme k definici té správné otázky.

Citace : Vědci v Jižní Africe objevili malý počet případů nové varianty COVID (dnešní Omicron). Pracují na pochopení jeho potenciálních následků, ale na tiskové konferenci řekli, že má „velmi neobvyklou konstelaci“ mutací. Tito vědci jsou součástí sítě vládních vědců a akademiků, kteří hledají nové kmeny COVID-19, jako je tato a další předchozí varianty - jako Delta.

Jak se tedy identifikují nové varianty ?

Alfa jako příklad.
Britská nebo-li alfa varianta viru COVID-19 byla poprvé zachycena v Kentu v jihovýchodní Anglii v září 2020. Dr Meera Chand byla jedním z epidemiologů monitorujících situaci. "Okamžitě jsme věděli, že jsme našli něco velmi znepokojivého," uvedla v příspěvku na webu Public Health England .

"Normálně, když se díváte na vzorky, očekáváte, že uvidíte spoustu malých shluků složených z několika kmenů, které jsou všechny mírně odlišné." Ale když jsme se podívali na vzorky z Kentu, viděli jsme, že asi 50 % vzorků bylo extrémně podobných a tvořily jeden masivní sluk.“

Proto byl rychle sestaven tým specialistů, aby studoval vlastnosti vzorků z Kentu. Ale měli problém. Úplnou sekvenací genomu prošel nedostatečný počet vzorků. Pomoc přišla z nečekané strany. Zaměstnanci místních "majákových" laboratoří, kde se testují tisíce vzorků denně, zaznamenali problém. Jejich testy nemohly zachytit genovou sekvenci viru, kterou očekávali. Ve skutečnosti se ukázalo, že chybějící sekvence je charakteristická pro novou variantu COVID.

„Zpočátku si mysleli, že je problém s testy. Nefungovaly a rychlost, s jakou nefungovaly, velmi strmě rostla,“ řekla doktorka Chand. "Identifikace případů prostřednictvím "majákových" laboratoří byl obrovský skok vpřed." V poslední řadě proto, že sekvenování celého genomu vyžaduje čas a rychle se ukázalo, že nová varianta se rychle šíří. Více zde.

Takže jak zní ta správná otázka ? Nebo zase vlastně otázky ? Za mě jich je ještě víc než na začátku.

Máme se bát virů ? Můžeme důvěřovat vědci, který bezpochyby pociťuje dětinskou radost ze svého "příspěvku" k objevení třeba právě nové mutace SARS-CoV-2 ? Vědcům, kteří pak ostatní instruují, co a jak mají hledat ? Když máme jen v těle trilióny virů, které neustále mutují do nových a nových forem, je možné "vyrobit" epidemii rozhodnutím jednoho člověka na tom správném místě ? A je jen otázka času, až na podzim, v tradiční době výskytu respiračních onemocnění někdo pošle notičky a budeme hledat novou mutaci koronaviru ? Nebo chřipky ? Nebo nás nechají vydechnout a zkusíme se vrátit do normálu ?

Často jsou předkládána čísla z období podzim 2020 - jaro 2021, kdy mělo umřít cca 30 tisíc lidí na koronavirus. Najdete spoustu studií, které toto číslo rozporují. Všichni v této republice vědí, že i lidé po autonehodě s pozitivním testem na koronavirus figurovali ve statistikách mezi těmito 30 tisíci mrtvými. Reálné číslo má být údajně kolem 17 tisíc. Ale není i toto číslo přestřelené ? Co s psychikou a imunitou celé populace způsobil všudypřítomný stres, nesmyslné nošení ochranných pomůcek, zanedbání primární péče a rezignace na včasnou léčbu koronaviru dostupnými postupy a prostředky ? A jak se tyto aspekty projevily na nadúmrtí v tomto období ?

Pfizer za minulý rok zdvojnásobil své tržby. Více zde.

Jestli jako já sledujete Ondřeje Dostála na Twitteru, možná víte, že v posledních týdnech nás testování stálo stovky miliónů korun. A to jsou ještě řádově vyšší peníze, o které jde v tomto boji především.

Ale to nejdůležitější - jen a pouze testování a čísla, které testování generuje, umožnilo politikům, "expertům" a médiím změnit společnost za dva roky k nepoznání. Protestovali jsme se k rozvrácené ekonomice, rozvrácené občanské společnosti, k rozvráceným vztahům (viz. rozhodnutí soudu ve sporu rodičů o očkování jejich dcery).

Údajně stačí 20 - 25% zapálených, aby se uskutečnily významné společenské změny. A pro budoucnost moji a mých dětí možná nejdůležitější otázka tedy zní : Opravdu tolik lidí chce a akceptuje takové společenské změny, které se odehrály za poslední dva roky ?

Pokud alespoň jeden ze čtenářů propříště nepůjde teď ani v budoucnosti na test v době snahy o opětovné vyvolání epidemie, nebyl čas na psaní tohoto článku promarněný.

Jedna z věcí, kterou jsem si z toho všeho odnesl já : "Když se necítíš fit, nelez k seniorům."

A zakončil bych to tradičními slovy mé oblíbené moderátorky Martiny Kociánové : " Mějte se hezky a něco pro to dělejte. Protože nikdo jiný to za Vás neudělá."

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marek Rosecký | středa 9.2.2022 12:01 | karma článku: 24,30 | přečteno: 793x
  • Další články autora

Marek Rosecký

Konečný účet Česku za dva roky pandemie

Za roky 2020 a 2021 v naší zemi umřelo o více než 47 tisíc lidí víz než byl průměr v letech 2011 - 2019. Kdo za to může ??! Antivaxeři ? Politici ? Pes ? Chcípl pes ? Doktoři ? Experti ? Dezinformátoři ? Babiš?

14.2.2022 v 16:09 | Karma: 30,21 | Přečteno: 810x | Diskuse| Společnost

Marek Rosecký

Retrospektivní sonda do stavu našeho zdravotnictví před rokem 2020

Za poslední dva roky média prakticky na denní bázi reportovala o kritickém stavu našeho zdravotnického systému, který pracuje v době pandemie koronaviru na hranici svých kapacit.

17.1.2022 v 9:25 | Karma: 15,68 | Přečteno: 308x | Diskuse| Společnost

Marek Rosecký

Plýtvání lidským kapitálem jako jedna z příčin úpadku západní společnosti

Krátké zamyšlení nad jedním z hlavních důvodů proč západní civilizace přišla o svůj prorůstový potenciál.

7.1.2022 v 8:00 | Karma: 32,78 | Přečteno: 931x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 4
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 710x
Snažím se v tom, co se děje kolem nás vidět souvislosti, logiku a baví mne diskutovat nad společenskými a politickými tématy.

Sám sebe považuji za pragmatika, realistu.

Baví mne sport a cestování.

Seznam rubrik